Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportOdržan Skup speleologa Hrvatske 2019. u Pazinu

nedjelja, 01.12.2019.

Damir Basara i Aida Barišić , foto: Damir Basara

Okruglim stolom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode sa temama Nadležnost rješavanja otpada u speleološkim objektima i o Katastru speleoloških objekata RH u prostorima pazinske sportske dvorane, završen je Skup speleologa Hrvatske u Pazinu (22. - 24. 11. 2019.).

Logo Skupa speleologa 2019

Ovo stručno međunarodno okupljanje speleologa se u Hrvatskoj održava jednom godišnje od 1999. godine, a po prvi puta u Pazinu. Uz glavnog organizatora Speleološkog društva „Istra“ – Pazin i suorganizatore SK „Samobor“, SD „Buje“ te SK „Ursus spelaeus“, potporu Grada Pazina, Hrvatskih voda, Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarskog speleološkog saveza, Jama Baredine, okupilo se preko 300 speleologa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije. Cjelodnevna predavanja o istraživanjima i aktivnostima speleologa, prezentacije postera, izložbe, štandovi s knjigama, časopisima i promotivnim materijalima klubova, natjecanje na Naj fotografiju, sportsko natjecanje u Speleo poligonu, SpeleoFilmFestival te Speleo party do kraja su ispunili program Skupa.

Radionice i projekcije filmova su započele u petak, 22. za 500-njak predškolske i školske djece iz Pazina i okolice. Program se zove STEAM – istraživači 21. stoljeća i sastoji se od niza edukativnih radionica a djeca imaju prilike naučiti razne stvari o prirodnim znanostima, zaštićenim područjima i životinjama koje u njima obitavaju, speleologiji, aktivnostima speleologa te ponešto i o speleološkom filmu. U sklopu programa, SpeleoFilmFestival predstavljen je s izborom najboljih hrvatskih edukativnih filmova o našim špiljama i bioraznolikosti našeg podzemlja. Također su mogli pogledati izložbu Hrvatski istraživači, te izložbe fotografija Vode podzemlja i Pazinska jama. Interakcija s djecom tijekom prikazivanja filmova bila je nevjerojatna a pitanja i istraživački duh mališana bilo je teško obuzdati.

Radionice za djecu

Program se nastavio u Velikoj vijećnici Grada Pazina u kojoj je održan okrugli stol Pazinska jama sa ciljem budućeg zajedničkog djelovanja u pravcu rješavanja ekološke problematike u Pazinskoj jami. Tijekom petka (popodne i navečer) te tijekom subote (cijeli dan) speleološki filmovi su prikazivani kontinuirano. U petak su održane projekcije nagrađenih filmova s dosadašnjih osam Festivala a tijekom subote prikazivani su filmovi pristigli na SpeleoFilmFestival 2019.

Na zatvaranju Skupa speleologa proglašeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg Festivala te su prikazana 3 nagrađena filma kojima su i dodijeljenje nagrade sponzora najboljim filmovima. Ujedno su i proglašeni pobjednici za najbolju speleološku fotografiju, te podijeljene nagrade za najbolju fotografiju stručnog žirija i publike.

U okviru ovog događanja se već tradicionalno održava skupština Komisije za speleologiju HPS-a na kojoj se koordinira širok spektar djelatnosti udruga članica.

Idući Skup speleologa Hrvatske održat će se u studenom 2020. u Zagrebu.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.