Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održan Skup speleologa Hrvatske 2019. u Pazinu

nedjelja, 01.12.2019.

Damir Basara i Aida Barišić , foto: Damir Basara

Okruglim stolom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode sa temama Nadležnost rješavanja otpada u speleološkim objektima i o Katastru speleoloških objekata RH u prostorima pazinske sportske dvorane, završen je Skup speleologa Hrvatske u Pazinu (22. - 24. 11. 2019.).

Logo Skupa speleologa 2019

Ovo stručno međunarodno okupljanje speleologa se u Hrvatskoj održava jednom godišnje od 1999. godine, a po prvi puta u Pazinu. Uz glavnog organizatora Speleološkog društva „Istra“ – Pazin i suorganizatore SK „Samobor“, SD „Buje“ te SK „Ursus spelaeus“, potporu Grada Pazina, Hrvatskih voda, Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarskog speleološkog saveza, Jama Baredine, okupilo se preko 300 speleologa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije. Cjelodnevna predavanja o istraživanjima i aktivnostima speleologa, prezentacije postera, izložbe, štandovi s knjigama, časopisima i promotivnim materijalima klubova, natjecanje na Naj fotografiju, sportsko natjecanje u Speleo poligonu, SpeleoFilmFestival te Speleo party do kraja su ispunili program Skupa.

Radionice i projekcije filmova su započele u petak, 22. za 500-njak predškolske i školske djece iz Pazina i okolice. Program se zove STEAM – istraživači 21. stoljeća i sastoji se od niza edukativnih radionica a djeca imaju prilike naučiti razne stvari o prirodnim znanostima, zaštićenim područjima i životinjama koje u njima obitavaju, speleologiji, aktivnostima speleologa te ponešto i o speleološkom filmu. U sklopu programa, SpeleoFilmFestival predstavljen je s izborom najboljih hrvatskih edukativnih filmova o našim špiljama i bioraznolikosti našeg podzemlja. Također su mogli pogledati izložbu Hrvatski istraživači, te izložbe fotografija Vode podzemlja i Pazinska jama. Interakcija s djecom tijekom prikazivanja filmova bila je nevjerojatna a pitanja i istraživački duh mališana bilo je teško obuzdati.

Radionice za djecu

Program se nastavio u Velikoj vijećnici Grada Pazina u kojoj je održan okrugli stol Pazinska jama sa ciljem budućeg zajedničkog djelovanja u pravcu rješavanja ekološke problematike u Pazinskoj jami. Tijekom petka (popodne i navečer) te tijekom subote (cijeli dan) speleološki filmovi su prikazivani kontinuirano. U petak su održane projekcije nagrađenih filmova s dosadašnjih osam Festivala a tijekom subote prikazivani su filmovi pristigli na SpeleoFilmFestival 2019.

Na zatvaranju Skupa speleologa proglašeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg Festivala te su prikazana 3 nagrađena filma kojima su i dodijeljenje nagrade sponzora najboljim filmovima. Ujedno su i proglašeni pobjednici za najbolju speleološku fotografiju, te podijeljene nagrade za najbolju fotografiju stručnog žirija i publike.

U okviru ovog događanja se već tradicionalno održava skupština Komisije za speleologiju HPS-a na kojoj se koordinira širok spektar djelatnosti udruga članica.

Idući Skup speleologa Hrvatske održat će se u studenom 2020. u Zagrebu.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini (16.01.2020.)

Izvršni odbor HPS-a, odlukom donesenom na sjednici IO HPS-a 13. siječnja 2020., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (14.01.2020.)

Neke od tema iz siječanjskog broja Hrvatskog planinara: osvrt na rad HPS-a u 2019., godišnje nagrade HPS-a, planinarimo po Vinici, Martinščaku, Moslavačkoj gori, japanskom vulkanu Fuji i austrijskom Medvjeđem klancu.

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije (13.01.2020.)

Dana 06.01.2020. u organizaciji PD "Djed" iz Hrvatske Kostajnice održan je 3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije Ledererovom stazom koji je okupio 130 planinara.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.