Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održan Skup speleologa Hrvatske 2019. u Pazinu

nedjelja, 01.12.2019.

Damir Basara i Aida Barišić , foto: Damir Basara

Okruglim stolom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode sa temama Nadležnost rješavanja otpada u speleološkim objektima i o Katastru speleoloških objekata RH u prostorima pazinske sportske dvorane, završen je Skup speleologa Hrvatske u Pazinu (22. - 24. 11. 2019.).

Logo Skupa speleologa 2019

Ovo stručno međunarodno okupljanje speleologa se u Hrvatskoj održava jednom godišnje od 1999. godine, a po prvi puta u Pazinu. Uz glavnog organizatora Speleološkog društva „Istra“ – Pazin i suorganizatore SK „Samobor“, SD „Buje“ te SK „Ursus spelaeus“, potporu Grada Pazina, Hrvatskih voda, Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarskog speleološkog saveza, Jama Baredine, okupilo se preko 300 speleologa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije. Cjelodnevna predavanja o istraživanjima i aktivnostima speleologa, prezentacije postera, izložbe, štandovi s knjigama, časopisima i promotivnim materijalima klubova, natjecanje na Naj fotografiju, sportsko natjecanje u Speleo poligonu, SpeleoFilmFestival te Speleo party do kraja su ispunili program Skupa.

Radionice i projekcije filmova su započele u petak, 22. za 500-njak predškolske i školske djece iz Pazina i okolice. Program se zove STEAM – istraživači 21. stoljeća i sastoji se od niza edukativnih radionica a djeca imaju prilike naučiti razne stvari o prirodnim znanostima, zaštićenim područjima i životinjama koje u njima obitavaju, speleologiji, aktivnostima speleologa te ponešto i o speleološkom filmu. U sklopu programa, SpeleoFilmFestival predstavljen je s izborom najboljih hrvatskih edukativnih filmova o našim špiljama i bioraznolikosti našeg podzemlja. Također su mogli pogledati izložbu Hrvatski istraživači, te izložbe fotografija Vode podzemlja i Pazinska jama. Interakcija s djecom tijekom prikazivanja filmova bila je nevjerojatna a pitanja i istraživački duh mališana bilo je teško obuzdati.

Radionice za djecu

Program se nastavio u Velikoj vijećnici Grada Pazina u kojoj je održan okrugli stol Pazinska jama sa ciljem budućeg zajedničkog djelovanja u pravcu rješavanja ekološke problematike u Pazinskoj jami. Tijekom petka (popodne i navečer) te tijekom subote (cijeli dan) speleološki filmovi su prikazivani kontinuirano. U petak su održane projekcije nagrađenih filmova s dosadašnjih osam Festivala a tijekom subote prikazivani su filmovi pristigli na SpeleoFilmFestival 2019.

Na zatvaranju Skupa speleologa proglašeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg Festivala te su prikazana 3 nagrađena filma kojima su i dodijeljenje nagrade sponzora najboljim filmovima. Ujedno su i proglašeni pobjednici za najbolju speleološku fotografiju, te podijeljene nagrade za najbolju fotografiju stručnog žirija i publike.

U okviru ovog događanja se već tradicionalno održava skupština Komisije za speleologiju HPS-a na kojoj se koordinira širok spektar djelatnosti udruga članica.

Idući Skup speleologa Hrvatske održat će se u studenom 2020. u Zagrebu.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Obnova planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Obnova planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama (29.05.2020.)

HPD Kapela organizira obnovu planinarskog skloništa „Miroslav Hirtz“ na Bijelim stijenama te Vas ovim putem obavještavamo kako će sklonište biti zatvoreno od 01.06. do 01.09.2020.

Sredstva za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata u HPS-u

Sredstva za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata u HPS-u (28.05.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je odluku o raspodjeli novčanih sredstava za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata u 2020. godini. Sve pristigle zahtjeve pregledala je Komisija za planinarske objekte HPS-a te je u skladu s uvjetima natječaja, raspoloživim sredstvima i vrstama planiranih zahvata, utvrđen popis troškova za obnovu i održavanje 11 planinarskih objekata, koji je odobrio Izvršni odbor HPS-a.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru (24.05.2020.)

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. i 23. svibnja u Kninu i na Dinari održano je javno predstavljanje Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara te uspon na 1831 metara visok najviši vrh Hrvatske. U sklopu svojeg obraćanja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegovi suradnici posebno su istaknuli ulogu Hrvatskog planinarskog saveza u vrednovanju, popularizaciji i očuvanju prirodnih vrijednosti Dinare.

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.