Održan Skup speleologa Hrvatske 2019. u Pazinu

nedjelja, 01.12.2019.

Damir Basara i Aida Barišić , foto: Damir Basara

Okruglim stolom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode sa temama Nadležnost rješavanja otpada u speleološkim objektima i o Katastru speleoloških objekata RH u prostorima pazinske sportske dvorane, završen je Skup speleologa Hrvatske u Pazinu (22. - 24. 11. 2019.).

Logo Skupa speleologa 2019

Ovo stručno međunarodno okupljanje speleologa se u Hrvatskoj održava jednom godišnje od 1999. godine, a po prvi puta u Pazinu. Uz glavnog organizatora Speleološkog društva „Istra“ – Pazin i suorganizatore SK „Samobor“, SD „Buje“ te SK „Ursus spelaeus“, potporu Grada Pazina, Hrvatskih voda, Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarskog speleološkog saveza, Jama Baredine, okupilo se preko 300 speleologa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije. Cjelodnevna predavanja o istraživanjima i aktivnostima speleologa, prezentacije postera, izložbe, štandovi s knjigama, časopisima i promotivnim materijalima klubova, natjecanje na Naj fotografiju, sportsko natjecanje u Speleo poligonu, SpeleoFilmFestival te Speleo party do kraja su ispunili program Skupa.

Radionice i projekcije filmova su započele u petak, 22. za 500-njak predškolske i školske djece iz Pazina i okolice. Program se zove STEAM – istraživači 21. stoljeća i sastoji se od niza edukativnih radionica a djeca imaju prilike naučiti razne stvari o prirodnim znanostima, zaštićenim područjima i životinjama koje u njima obitavaju, speleologiji, aktivnostima speleologa te ponešto i o speleološkom filmu. U sklopu programa, SpeleoFilmFestival predstavljen je s izborom najboljih hrvatskih edukativnih filmova o našim špiljama i bioraznolikosti našeg podzemlja. Također su mogli pogledati izložbu Hrvatski istraživači, te izložbe fotografija Vode podzemlja i Pazinska jama. Interakcija s djecom tijekom prikazivanja filmova bila je nevjerojatna a pitanja i istraživački duh mališana bilo je teško obuzdati.

Radionice za djecu

Program se nastavio u Velikoj vijećnici Grada Pazina u kojoj je održan okrugli stol Pazinska jama sa ciljem budućeg zajedničkog djelovanja u pravcu rješavanja ekološke problematike u Pazinskoj jami. Tijekom petka (popodne i navečer) te tijekom subote (cijeli dan) speleološki filmovi su prikazivani kontinuirano. U petak su održane projekcije nagrađenih filmova s dosadašnjih osam Festivala a tijekom subote prikazivani su filmovi pristigli na SpeleoFilmFestival 2019.

Na zatvaranju Skupa speleologa proglašeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg Festivala te su prikazana 3 nagrađena filma kojima su i dodijeljenje nagrade sponzora najboljim filmovima. Ujedno su i proglašeni pobjednici za najbolju speleološku fotografiju, te podijeljene nagrade za najbolju fotografiju stručnog žirija i publike.

U okviru ovog događanja se već tradicionalno održava skupština Komisije za speleologiju HPS-a na kojoj se koordinira širok spektar djelatnosti udruga članica.

Idući Skup speleologa Hrvatske održat će se u studenom 2020. u Zagrebu.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.