Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportOdržan seminar o orijentaciji u speleologiji 2019.

ponedjeljak, 02.12.2019.

Damir Janton, SKOL, KS HPS foto: Antonia Viljac

Seminar o orijentaciji u speleologiji 2019.

U Zagrebu, za vikend 30.11.-1.12.2019. održan je seminar o orijentaciji u speleologiji u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić i Komisije za speleologiju HPS-a. Seminar je održan u prostorijama HGSS stanice Zagreb, na tzv. Žici. Cilj seminara bio je pojačati znanje članova speleoloških udruga iz osnova orijentacije, te ih upoznati sa radom u mobilnim aplikacijama te programima vezanima za kartografiju, koji su neizostavan dio u pripremi, i samoj izvedi speleoloških terena.

Prvi dan seminara bio je izmjena predavanja, praktičnih vježbi u prirodi te interaktivnih radionica. Krenulo se sa osnovama orijentacije i kartografije kroz predavanje, a nakon toga su polaznici podijeljeni u grupe, te su se uz pomoć karte i kompasa orijetirali u prirodi, pronalazeći zadane značajke na karti. Nakon vježbe, nastavili smo sa radionicom o mobilnim aplikacijama vezanim za kartografiju s naglaskom na Orux maps i Avenza maps. Tijekom te radionice,polaznici su prolazili osnovne radnje u aplikacijama koje im omogućuju kretanje prirodom uz označavanje željenih točaka i snimanje traga kretanja. Uz te aplikacije, spomenute su vrlo korisne i primjenjive aplikacije mine.hr i GeoCro. Za kraj, ostavljeno je predavanje o GPS-u te njegovom korištenju, te osnovama koodrinatih sustava. Nakon predavanja, polaznici su u istim grupama, ovaj puta uz GPS i mobilne aplikacije po izboru pronalazili zadane točke u prirodi.

Drugi dan seminara započeli smo sa predavanjem o orijentaciji u speleološkim objektima, gdje je naglašena važnost točnosti izrade speleoloških nacrta, te nekih programa za provjeru poligonskog vlaka. Nakon toga održano je kratko predavanje o GIS-u, te se krenulo sa radionicama, točnije u QGIS-u, gdje su se polaznici upoznali sa osnovnim radnjama u tom programu, a za kraj odrađeno je predavanje i radionica na temu primjene GIS-a u pripremi speleoloških istraživanja, ponajviše u smislu preklapanja topografskih i geoloških karata. Polaznici su također upoznati sa prebacivanjem točaka i tragova snimljenih u GPS-u dan prije, u GIS.

Na seminaru je ukupno sudjelovalo 39 speleologa, od čega 12 instruktora/demonstratora te 27 polaznika, iz 9 speleoloških udruga (SK Ozren Lukić, SO Velebit, SO Željezničar, SU Kraševski zviri, SO Imber, SO Sv.Mihovil, Breganja, SK Had, SK Ursus spelaeus). Voditelj seminara je bio Damir Janton. Ovim putem zahvaljujemo svim instruktorima i polaznicima, te HGSS Stanici Zagreb na korištenju prostorija za potrebe seminara.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.