Održan seminar o orijentaciji u speleologiji 2019.

ponedjeljak, 02.12.2019.

Damir Janton, SKOL, KS HPS foto: Antonia Viljac

Seminar o orijentaciji u speleologiji 2019.

U Zagrebu, za vikend 30.11.-1.12.2019. održan je seminar o orijentaciji u speleologiji u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić i Komisije za speleologiju HPS-a. Seminar je održan u prostorijama HGSS stanice Zagreb, na tzv. Žici. Cilj seminara bio je pojačati znanje članova speleoloških udruga iz osnova orijentacije, te ih upoznati sa radom u mobilnim aplikacijama te programima vezanima za kartografiju, koji su neizostavan dio u pripremi, i samoj izvedi speleoloških terena.

Prvi dan seminara bio je izmjena predavanja, praktičnih vježbi u prirodi te interaktivnih radionica. Krenulo se sa osnovama orijentacije i kartografije kroz predavanje, a nakon toga su polaznici podijeljeni u grupe, te su se uz pomoć karte i kompasa orijetirali u prirodi, pronalazeći zadane značajke na karti. Nakon vježbe, nastavili smo sa radionicom o mobilnim aplikacijama vezanim za kartografiju s naglaskom na Orux maps i Avenza maps. Tijekom te radionice,polaznici su prolazili osnovne radnje u aplikacijama koje im omogućuju kretanje prirodom uz označavanje željenih točaka i snimanje traga kretanja. Uz te aplikacije, spomenute su vrlo korisne i primjenjive aplikacije mine.hr i GeoCro. Za kraj, ostavljeno je predavanje o GPS-u te njegovom korištenju, te osnovama koodrinatih sustava. Nakon predavanja, polaznici su u istim grupama, ovaj puta uz GPS i mobilne aplikacije po izboru pronalazili zadane točke u prirodi.

Drugi dan seminara započeli smo sa predavanjem o orijentaciji u speleološkim objektima, gdje je naglašena važnost točnosti izrade speleoloških nacrta, te nekih programa za provjeru poligonskog vlaka. Nakon toga održano je kratko predavanje o GIS-u, te se krenulo sa radionicama, točnije u QGIS-u, gdje su se polaznici upoznali sa osnovnim radnjama u tom programu, a za kraj odrađeno je predavanje i radionica na temu primjene GIS-a u pripremi speleoloških istraživanja, ponajviše u smislu preklapanja topografskih i geoloških karata. Polaznici su također upoznati sa prebacivanjem točaka i tragova snimljenih u GPS-u dan prije, u GIS.

Na seminaru je ukupno sudjelovalo 39 speleologa, od čega 12 instruktora/demonstratora te 27 polaznika, iz 9 speleoloških udruga (SK Ozren Lukić, SO Velebit, SO Željezničar, SU Kraševski zviri, SO Imber, SO Sv.Mihovil, Breganja, SK Had, SK Ursus spelaeus). Voditelj seminara je bio Damir Janton. Ovim putem zahvaljujemo svim instruktorima i polaznicima, te HGSS Stanici Zagreb na korištenju prostorija za potrebe seminara.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.