Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održan seminar o orijentaciji u speleologiji 2019.

ponedjeljak, 02.12.2019.

Damir Janton, SKOL, KS HPS foto: Antonia Viljac

Seminar o orijentaciji u speleologiji 2019.

U Zagrebu, za vikend 30.11.-1.12.2019. održan je seminar o orijentaciji u speleologiji u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić i Komisije za speleologiju HPS-a. Seminar je održan u prostorijama HGSS stanice Zagreb, na tzv. Žici. Cilj seminara bio je pojačati znanje članova speleoloških udruga iz osnova orijentacije, te ih upoznati sa radom u mobilnim aplikacijama te programima vezanima za kartografiju, koji su neizostavan dio u pripremi, i samoj izvedi speleoloških terena.

Prvi dan seminara bio je izmjena predavanja, praktičnih vježbi u prirodi te interaktivnih radionica. Krenulo se sa osnovama orijentacije i kartografije kroz predavanje, a nakon toga su polaznici podijeljeni u grupe, te su se uz pomoć karte i kompasa orijetirali u prirodi, pronalazeći zadane značajke na karti. Nakon vježbe, nastavili smo sa radionicom o mobilnim aplikacijama vezanim za kartografiju s naglaskom na Orux maps i Avenza maps. Tijekom te radionice,polaznici su prolazili osnovne radnje u aplikacijama koje im omogućuju kretanje prirodom uz označavanje željenih točaka i snimanje traga kretanja. Uz te aplikacije, spomenute su vrlo korisne i primjenjive aplikacije mine.hr i GeoCro. Za kraj, ostavljeno je predavanje o GPS-u te njegovom korištenju, te osnovama koodrinatih sustava. Nakon predavanja, polaznici su u istim grupama, ovaj puta uz GPS i mobilne aplikacije po izboru pronalazili zadane točke u prirodi.

Drugi dan seminara započeli smo sa predavanjem o orijentaciji u speleološkim objektima, gdje je naglašena važnost točnosti izrade speleoloških nacrta, te nekih programa za provjeru poligonskog vlaka. Nakon toga održano je kratko predavanje o GIS-u, te se krenulo sa radionicama, točnije u QGIS-u, gdje su se polaznici upoznali sa osnovnim radnjama u tom programu, a za kraj odrađeno je predavanje i radionica na temu primjene GIS-a u pripremi speleoloških istraživanja, ponajviše u smislu preklapanja topografskih i geoloških karata. Polaznici su također upoznati sa prebacivanjem točaka i tragova snimljenih u GPS-u dan prije, u GIS.

Na seminaru je ukupno sudjelovalo 39 speleologa, od čega 12 instruktora/demonstratora te 27 polaznika, iz 9 speleoloških udruga (SK Ozren Lukić, SO Velebit, SO Željezničar, SU Kraševski zviri, SO Imber, SO Sv.Mihovil, Breganja, SK Had, SK Ursus spelaeus). Voditelj seminara je bio Damir Janton. Ovim putem zahvaljujemo svim instruktorima i polaznicima, te HGSS Stanici Zagreb na korištenju prostorija za potrebe seminara.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru (24.05.2020.)

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. i 23. svibnja u Kninu i na Dinari održano je javno predstavljanje Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara te uspon na 1831 metara visok najviši vrh Hrvatske. U sklopu svojeg obraćanja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegovi suradnici posebno su istaknuli ulogu Hrvatskog planinarskog saveza u vrednovanju, popularizaciji i očuvanju prirodnih vrijednosti Dinare.

Virtualna planinarska izložba

Virtualna planinarska izložba "Tri godišnjice" u Samoborskom muzeju (20.05.2020.)

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. 5. 2020. Samoborski muzej objavio je virtualnu izložbu "Tri godišnjice". Tom izložbom obilježava se 145. godina od prvog planinarskog pohoda Hrvatskog planinarskog društva, 15. Japetićev pohod te 100. godišnjica rođenja planinara Miroslava Ivaniševića.

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja (12.05.2020.)

Planinska zveza Slovenije objavila je da je 11. svibnja 2020. preminuo Tone Škarja, vođa brojnih alpinističkih ekspedicija, gorski spašavatelj i počasni član PZS-a.

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.