Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Četvrtom lovačkom do Jankovca

utorak, 10.12.2019.

"Četvrtom lovačkom" do Jankovca - naziv je 14. Izleta u nepoznati Papuk kojim je tradicionalno obilježen Međunarodni dan planina (11. prosinca).

Zajednička slika sudionika

Organizirali su ga partneri Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari u nedjelju, 8. prosinca 2019. Hrvatski planinarski savez podupire ovo događanje kao službeno obilježavanje Međunarodnog dana planina za Hrvatsku a UN je ga je ove godine posvetio temi „Planine su važne za mlade”.

Spomen Jankovca, dobra prognoza i provjerena organizacija privukli su rekordan broj sudionika.

Na polazištu, u Slatinskom Drenovcu, se okupilo preko 400 sudionika iz 23 planinarska društva.

Osim slavonskih društava valja istaknuti PD Dubovac iz Karlovca, HPD Željezničar iz Zagreba i HPD Sisak iz Siska - svako s punim autobusom.

Do Jankovca se hodalo kraćom (oko1:30 sata - gradina Klak, dijelom Starim drumom pa priječenje starom stazom „četvrta lovačka”) i dužom stazom ( oko 3 sata - uz potok Šumećicu, Kamenita kosa, Sokolina). Mnogi su hodnju pojačali i povratkom u Slatinski Drenovac kraćom stazom.

Na Jankovcu je PP Papuk počastio sve sudionike svježe pečenom domaćom kobasicom, trebalo je samo nešto strpljenja u redu za podjelu.

Autor knjige "Jankovac- planinarska priča", Đorđe Balić pričao je zainteresiranima o nepoznatim ili manje poznatim zanimljivostima iz povijesti lokaliteta.

Onima koji još nisu bili ovdje, Jankovac i njegove znamenitosti bile su pravo otkriće a riječi "trebamo doći ponovno" čule su se na svakom koraku.

tekst: Otmar Tosenberger
foto: Josip Ciganović

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Izložba Hrabrost je ženskog roda

Izložba Hrabrost je ženskog roda (24.02.2020.)

U Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020, od 06.03.2020. do 20.03.2020. bit će otvorena izložba 'Korajža je ženskega spola' - 'Hrabrost je ženskog roda', uz dodatak 'Hrvatski ženski alpinizam'. Izložba je posvećena najuspjelijim alpinisticama Planinske zveze Slovenije (PZS). U suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) bit će ispričana i priča o razvoju hrvatskog ženskog alpinizma koji je na svjetskoj alpinističkoj sceni imao značajnog uspjeha.

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u (22.02.2020.)

U Domu HPS-a u Zagrebu 22. veljače održani su sastanak članova Izvršnog odbora s pročelnicima komisija HPS-a i interdisciplinarno savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u.

Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.