Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Izvještaj sa ispita za Alpinista

četvrtak, 12.12.2019.

Dana 11.11.2019. godine Komisija za alpinizam objavila je poziv za prijavu kandidata, rok i način prijavljivanja, te uvjete za pristupanje ispitu za naziv "Alpinist".

U roku za podnošenje prijava Komisija za alpinizam zaprimila je 7 prijava.

Prema pristiglim prijavama utvrđeno je da 5 kandidata ispunjava uvjete za pristupanje ispitu za naziv "alpinist".

Pismeni dio ispita je održan u prostorijama HPD Željezničara dok je praktičan dio održan na stijenama penjališta Okić pored Samobora.

Ispit se sastojao iz pismenog i usmenog/praktičnog dijela prema pitanjima koja su kandidatima bila poznata unaprijed. Kriterij prolaznosti pismenog dijela bio je ostvarenih više od 70 % bodova.

Kandidati su dobro riješili pismeni dio ispita, ako zanemarimo par povjesnih lapsusa tipa "Whymper je ispenjao Matterhorn 1956. god" ili "sjevernu stijenu Velike Cime 1933. prvi je ispenjao: jednima Angelo Dibona po smjeru Via Dibona, a drugima Ricardo Cassin.

Na usmenom/praktičnom dijelu ispita kriterij prolaznosti bio je poznavanje svih tema i tehnika, pri čemu je kandidat svaku temu usmeno izložio i po potrebi demonstrirao tehniku (bilo poznatu, bilo improviziranu) na način da ostvari zadani zadatak, a da pritom ne ugrozi sebe ni partnera.

Antonio Begić, Marko Bejuk, Jagor Koprek i Tomislav Lopandić su zadovoljili sve dijelove usmenog/praktičnog dijela ispita i uspješno položili ispit za naslov "alpinist", dok Igor Kranjec i Šime Jukić moraju još ponoviti neke dijelove.

Zaključak ispitne komisije je da svi kandidati imaju raznoliko i kvalitetno penjačko iskustvo, no da je praktični dio ispita kod nekih pokazao slabiji stupanj snalaženja pri improvizaciji nekih rjeđe primjenjivanih tehnika.

Snalaženje u nepredviđenim situacijama, bilo poznatim tehnikama, bilo improvizacijom, spada u osnovne vještine svakog Alpinista i to je ono što ih razlikuje ostalih penjača.

Novopečenim Alpinistima čestitamo i očekujemo da svoje znanje isto tako uspješno prenose budućim generacijama penjača.

Također očekujem da barem nekima od njih ovo bude samo korak prema sljedećoj stepenici penjačke hijerarhije - Instruktorima alpinizma.

Od dužnika očekujem da svoje dugove odrade čim prije i ostvare svoju želju i na taj način ojačaju svoje alpinističke kolektive, kao i našu malu zajednicu penjača.

Još jednom bi zahvalio kandidatima kao i članovima komisije na trudu, dobroj volji, kolačima, "petom elementu", znanju i smijehu koje su donijeli sa sobom prošle nedjelje.

Zagreb, 11.12.2019.

Krešimir Klasan

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.
Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini (16.01.2020.)

Izvršni odbor HPS-a, odlukom donesenom na sjednici IO HPS-a 13. siječnja 2020., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (14.01.2020.)

Neke od tema iz siječanjskog broja Hrvatskog planinara: osvrt na rad HPS-a u 2019., godišnje nagrade HPS-a, planinarimo po Vinici, Martinščaku, Moslavačkoj gori, japanskom vulkanu Fuji i austrijskom Medvjeđem klancu.

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije (13.01.2020.)

Dana 06.01.2020. u organizaciji PD "Djed" iz Hrvatske Kostajnice održan je 3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije Ledererovom stazom koji je okupio 130 planinara.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.