Izvještaj sa ispita za Alpinista

četvrtak, 12.12.2019.

Dana 11.11.2019. godine Komisija za alpinizam objavila je poziv za prijavu kandidata, rok i način prijavljivanja, te uvjete za pristupanje ispitu za naziv "Alpinist".

U roku za podnošenje prijava Komisija za alpinizam zaprimila je 7 prijava.

Prema pristiglim prijavama utvrđeno je da 5 kandidata ispunjava uvjete za pristupanje ispitu za naziv "alpinist".

Pismeni dio ispita je održan u prostorijama HPD Željezničara dok je praktičan dio održan na stijenama penjališta Okić pored Samobora.

Ispit se sastojao iz pismenog i usmenog/praktičnog dijela prema pitanjima koja su kandidatima bila poznata unaprijed. Kriterij prolaznosti pismenog dijela bio je ostvarenih više od 70 % bodova.

Kandidati su dobro riješili pismeni dio ispita, ako zanemarimo par povjesnih lapsusa tipa "Whymper je ispenjao Matterhorn 1956. god" ili "sjevernu stijenu Velike Cime 1933. prvi je ispenjao: jednima Angelo Dibona po smjeru Via Dibona, a drugima Ricardo Cassin.

Na usmenom/praktičnom dijelu ispita kriterij prolaznosti bio je poznavanje svih tema i tehnika, pri čemu je kandidat svaku temu usmeno izložio i po potrebi demonstrirao tehniku (bilo poznatu, bilo improviziranu) na način da ostvari zadani zadatak, a da pritom ne ugrozi sebe ni partnera.

Antonio Begić, Marko Bejuk, Jagor Koprek i Tomislav Lopandić su zadovoljili sve dijelove usmenog/praktičnog dijela ispita i uspješno položili ispit za naslov "alpinist", dok Igor Kranjec i Šime Jukić moraju još ponoviti neke dijelove.

Zaključak ispitne komisije je da svi kandidati imaju raznoliko i kvalitetno penjačko iskustvo, no da je praktični dio ispita kod nekih pokazao slabiji stupanj snalaženja pri improvizaciji nekih rjeđe primjenjivanih tehnika.

Snalaženje u nepredviđenim situacijama, bilo poznatim tehnikama, bilo improvizacijom, spada u osnovne vještine svakog Alpinista i to je ono što ih razlikuje ostalih penjača.

Novopečenim Alpinistima čestitamo i očekujemo da svoje znanje isto tako uspješno prenose budućim generacijama penjača.

Također očekujem da barem nekima od njih ovo bude samo korak prema sljedećoj stepenici penjačke hijerarhije - Instruktorima alpinizma.

Od dužnika očekujem da svoje dugove odrade čim prije i ostvare svoju želju i na taj način ojačaju svoje alpinističke kolektive, kao i našu malu zajednicu penjača.

Još jednom bi zahvalio kandidatima kao i članovima komisije na trudu, dobroj volji, kolačima, "petom elementu", znanju i smijehu koje su donijeli sa sobom prošle nedjelje.

Zagreb, 11.12.2019.

Krešimir Klasan

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.