Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Izvještaj sa ispita za Alpinista

četvrtak, 12.12.2019.

Dana 11.11.2019. godine Komisija za alpinizam objavila je poziv za prijavu kandidata, rok i način prijavljivanja, te uvjete za pristupanje ispitu za naziv "Alpinist".

U roku za podnošenje prijava Komisija za alpinizam zaprimila je 7 prijava.

Prema pristiglim prijavama utvrđeno je da 5 kandidata ispunjava uvjete za pristupanje ispitu za naziv "alpinist".

Pismeni dio ispita je održan u prostorijama HPD Željezničara dok je praktičan dio održan na stijenama penjališta Okić pored Samobora.

Ispit se sastojao iz pismenog i usmenog/praktičnog dijela prema pitanjima koja su kandidatima bila poznata unaprijed. Kriterij prolaznosti pismenog dijela bio je ostvarenih više od 70 % bodova.

Kandidati su dobro riješili pismeni dio ispita, ako zanemarimo par povjesnih lapsusa tipa "Whymper je ispenjao Matterhorn 1956. god" ili "sjevernu stijenu Velike Cime 1933. prvi je ispenjao: jednima Angelo Dibona po smjeru Via Dibona, a drugima Ricardo Cassin.

Na usmenom/praktičnom dijelu ispita kriterij prolaznosti bio je poznavanje svih tema i tehnika, pri čemu je kandidat svaku temu usmeno izložio i po potrebi demonstrirao tehniku (bilo poznatu, bilo improviziranu) na način da ostvari zadani zadatak, a da pritom ne ugrozi sebe ni partnera.

Antonio Begić, Marko Bejuk, Jagor Koprek i Tomislav Lopandić su zadovoljili sve dijelove usmenog/praktičnog dijela ispita i uspješno položili ispit za naslov "alpinist", dok Igor Kranjec i Šime Jukić moraju još ponoviti neke dijelove.

Zaključak ispitne komisije je da svi kandidati imaju raznoliko i kvalitetno penjačko iskustvo, no da je praktični dio ispita kod nekih pokazao slabiji stupanj snalaženja pri improvizaciji nekih rjeđe primjenjivanih tehnika.

Snalaženje u nepredviđenim situacijama, bilo poznatim tehnikama, bilo improvizacijom, spada u osnovne vještine svakog Alpinista i to je ono što ih razlikuje ostalih penjača.

Novopečenim Alpinistima čestitamo i očekujemo da svoje znanje isto tako uspješno prenose budućim generacijama penjača.

Također očekujem da barem nekima od njih ovo bude samo korak prema sljedećoj stepenici penjačke hijerarhije - Instruktorima alpinizma.

Od dužnika očekujem da svoje dugove odrade čim prije i ostvare svoju želju i na taj način ojačaju svoje alpinističke kolektive, kao i našu malu zajednicu penjača.

Još jednom bi zahvalio kandidatima kao i članovima komisije na trudu, dobroj volji, kolačima, "petom elementu", znanju i smijehu koje su donijeli sa sobom prošle nedjelje.

Zagreb, 11.12.2019.

Krešimir Klasan

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.
Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Slovenski planinari na E12

Slovenski planinari na E12 (28.01.2020.)

Nakon četiri dionice, a u mjesecu siječnju četvrti puta, tijekom četiri godine, slovenski planinari uspješno su završili prvu hrvatsku dionicu Europskog pješačkog puta E12.

22. Vincekov pohod

22. Vincekov pohod (21.01.2020.)

Po 22. puta PD Bundek uspješno je organizirao Vincekov pohod. O uspješnosti organizacije govori i službeni broj sudionika: 3620 sudionika (3000 odraslih, 600 djece i 20 pasa), iako je stvarni broj sudionika bio i veći zbog mogućnosti priključivanja pohodu na usputnim stajalištima.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.