Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

MammalNet

utorak, 24.12.2019.

28. listopada 2019. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je europski projekt „građanske znanosti“ MammalNet, koji uključuje građane u prikupljanje podataka o distribuciji divljih sisavaca u Hrvatskoj.

Izlaganje su održali izv. prof. dr. sc. Nikica Šprem i Nera Fabijanić mag. ing. agr., koji su suradnici na projektu pod vodstvom talijanskih kolega Prof. Massimo Scandura, Prof. Marco Apollonio sa Sveučilišta u Sassariju i Prof. Ezio Ferroglio, Sveučilišta u Torinu (Italija).

Međunarodni konzorcij MammalNet sastavljen je od vodećih znanstvenih institucija, financiran od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i temeljen na sudjelovanju građana u prikupljanju podataka, poznato kao "građanska znanost". Ovaj međunarodni konzorcij potiče sve zainteresirane građane da posjete web stranicu projekta (MammalNet) i preuzmu aplikacije za slanje viđanja i lokaciju divljih sisavaca, jer je sudjelovanje građana ključno za napredak znanosti u onim područjima u kojima tradicionalne metodologije nisu dovoljne. Ovaj projekt je u pilot fazi pokrenut u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, nakon čega ga se planira proširiti na područje cijele Europe. Projekt će se provoditi do svibnja 2021. godine, a nastojat će pokazati učinkovitost građanske znanosti u sastavljanju podataka o distribuciji divljih sisavaca u Europi. Da bi u tome uspjeli, građanima je na raspolaganje dana jednostavna aplikacija za mobilne uređaje, iMammalia, koja omogućuje brzo postavljanje fotografija životinja koje su viđene s koordinatama lokacije na kojem su viđene.

Zainteresirani će također moći sudjelovati u projektu s profesionalnijim profilom putem web aplikacija Mammalweb i AGOUTI gdje će biti moguće učitati, organizirati i identificirati vrste prisutne na fotografiji i podatke snimljene foto-kamerama.

Kako bi se olakšalo sudjelovanje te promovirala svijest i briga o zaštiti okoliša i prirode, projekt ima aktivne profile na društvenim mrežama:

Instagram: MammalNet Croatia

Twitter: MammalNet Croatia

Facebook: MammalNet Croatia

Prema MammalNet konzorciju stručnjaka, važno je imati veliki broj sudionika u inicijativi, jer što je veći broj prikupljenih podataka, to će biti pouzdaniji rezultati i budući utjecaj na dizajn upravljanja i očuvanja divljih sisavaca. U tom je smislu poželjno računati od početka na suradnju s različitim skupinama dionika, poput planinara, udruga i skupina povezanih sa zaštitom okoliša, lovaca, poljoprivrednika, šetača, kao i organizacija odgovornih za zaštićena prirodna područja, gradskih uprava u ruralnim područjima, škola, sveučilišta, profesionalaca za divlje životinje, prihvatnih centara za posjetitelje u područjima ekološke vrijednosti, tvrtkama povezanih s okolišem, turističkim uredima itd. Svi oni mogu znatno pridonijeti uspješnosti istraživanja.

Što je „građanska znanost“ (Citizen science)?

Građanska znanost se definira kao znanstveni rad koji obavljaju članovi široke javnosti, često u suradnji sa ili pod vodstvom stručnih znanstvenika i znanstvenih institucija“.

Građanska znanost je dakle metodologija kojom se građane želi uključiti u znanstvene aktivnosti.

U specifičnom slučaju MammalNet, doprinos građana bit će poboljšanje znanja o ekologiji divljih vrsta, određivanju rasprostranjenosti i brojnosti populacija divlje faune, što će rezultirati očuvanjem vrsta i njihovih staništa te osiguravanjem populacije referentne vrijednosti koje doprinose upravljanju divljim vrstama.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.