Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

MammalNet

utorak, 24.12.2019.

28. listopada 2019. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je europski projekt „građanske znanosti“ MammalNet, koji uključuje građane u prikupljanje podataka o distribuciji divljih sisavaca u Hrvatskoj.

Izlaganje su održali izv. prof. dr. sc. Nikica Šprem i Nera Fabijanić mag. ing. agr., koji su suradnici na projektu pod vodstvom talijanskih kolega Prof. Massimo Scandura, Prof. Marco Apollonio sa Sveučilišta u Sassariju i Prof. Ezio Ferroglio, Sveučilišta u Torinu (Italija).

Međunarodni konzorcij MammalNet sastavljen je od vodećih znanstvenih institucija, financiran od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i temeljen na sudjelovanju građana u prikupljanju podataka, poznato kao "građanska znanost". Ovaj međunarodni konzorcij potiče sve zainteresirane građane da posjete web stranicu projekta (MammalNet) i preuzmu aplikacije za slanje viđanja i lokaciju divljih sisavaca, jer je sudjelovanje građana ključno za napredak znanosti u onim područjima u kojima tradicionalne metodologije nisu dovoljne. Ovaj projekt je u pilot fazi pokrenut u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, nakon čega ga se planira proširiti na područje cijele Europe. Projekt će se provoditi do svibnja 2021. godine, a nastojat će pokazati učinkovitost građanske znanosti u sastavljanju podataka o distribuciji divljih sisavaca u Europi. Da bi u tome uspjeli, građanima je na raspolaganje dana jednostavna aplikacija za mobilne uređaje, iMammalia, koja omogućuje brzo postavljanje fotografija životinja koje su viđene s koordinatama lokacije na kojem su viđene.

Zainteresirani će također moći sudjelovati u projektu s profesionalnijim profilom putem web aplikacija Mammalweb i AGOUTI gdje će biti moguće učitati, organizirati i identificirati vrste prisutne na fotografiji i podatke snimljene foto-kamerama.

Kako bi se olakšalo sudjelovanje te promovirala svijest i briga o zaštiti okoliša i prirode, projekt ima aktivne profile na društvenim mrežama:

Instagram: MammalNet Croatia

Twitter: MammalNet Croatia

Facebook: MammalNet Croatia

Prema MammalNet konzorciju stručnjaka, važno je imati veliki broj sudionika u inicijativi, jer što je veći broj prikupljenih podataka, to će biti pouzdaniji rezultati i budući utjecaj na dizajn upravljanja i očuvanja divljih sisavaca. U tom je smislu poželjno računati od početka na suradnju s različitim skupinama dionika, poput planinara, udruga i skupina povezanih sa zaštitom okoliša, lovaca, poljoprivrednika, šetača, kao i organizacija odgovornih za zaštićena prirodna područja, gradskih uprava u ruralnim područjima, škola, sveučilišta, profesionalaca za divlje životinje, prihvatnih centara za posjetitelje u područjima ekološke vrijednosti, tvrtkama povezanih s okolišem, turističkim uredima itd. Svi oni mogu znatno pridonijeti uspješnosti istraživanja.

Što je „građanska znanost“ (Citizen science)?

Građanska znanost se definira kao znanstveni rad koji obavljaju članovi široke javnosti, često u suradnji sa ili pod vodstvom stručnih znanstvenika i znanstvenih institucija“.

Građanska znanost je dakle metodologija kojom se građane želi uključiti u znanstvene aktivnosti.

U specifičnom slučaju MammalNet, doprinos građana bit će poboljšanje znanja o ekologiji divljih vrsta, određivanju rasprostranjenosti i brojnosti populacija divlje faune, što će rezultirati očuvanjem vrsta i njihovih staništa te osiguravanjem populacije referentne vrijednosti koje doprinose upravljanju divljim vrstama.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.