Komisija za speleologiju u 2010. godini

subota, 05.03.2011.

Članice Komisije za speleologiju HPS-a organizirale su tijekom 2010. godine ukupno 312 speleoloških ekspedicija, logora, istraživanja ili posjeta speleološkim objektima u Hrvatskoj te sudjelovali u desetak speleoloških ekspedicija, istraživanja, stručnih i znanstvenih skupova u svijetu. U 2010. godini održani su speleološki ispiti za 12 kandidata, koji su stekli naziv speleolog. Održane su speleološke škole prema programu Komisije u 9 spleleo-odsjeka, na kojima je školovan 91 pripravnik. Organiziran je niz seminara i skupova s međunarodnim sudjelovanjem i u suradnji sa speleološkim udrugama, HSS-om i HGSS-om.

Na speleološkoj ekspediciji »Lukina jama 2010« sudjelovalo je stotinjak speleologa iz 14 hrvatskih speleoloških udruga, te kolege iz Bugarske, Engleske, Slovačke, Češke i Španjolske. Ovo je bila jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija ove godine u Europi s obzirom na logistiku i transport velike količine opreme na dno jame, u uvjetima niskih temperatura i znatne vodene aktivnosti. Rezultati ekspedicije su speleoronjenje u jezeru na dnu jame, izrada novog speleološkog nacrta i znanstvena istraživanja koja obuhvaćaju podzemnu faunu, hidrogeološka, fizikalno-kemijska i druga svojstva jame. Nova je dubina jame 1421 metar, a ukupna duljina 3731 m, čime se jama nalazi na petnaestom mjestu po dubini u svijetu.

Osim toga, 2010. godinu obilježili su veliki speleološki logori na Crnopcu, Cetini, sjevernom i južnom Velebitu, Kapeli, Braču, Omiškoj Dinari i Biokovu te niz istraživanja u suradnji s više ustanova za zaštićena područja. Jamski sustav Kita Gaćešina-Draženova puhaljka produljen je na 18.172 m ukupne duljine (13.837 m horizontalne). Time je taj sustav postao po horizontalnoj duljini druga, a po stvarnoj duljini prva špilja u Hrvatskoj.

Komisija za speleologiju intenzivno surađuje sa speleološkim organizacijama u svijetu. U organizaciji članica KS HPS-a bili su u posjetu hrvatskim špiljama ili u zajedničkim istraživanjima speleolozi iz desetak europskih zemalja. U okviru znanstvenih i stručnih aktivnosti članica Komisije izrađeno je, pored geoloških, fizikalno-kemijskih i bioloških istraživanja, više elaborata u okviru projekata inventarizacije, u suradnji s javnim ustanovama nadležnim za područja na kojima su izvedena istraživanja. Surađivalo se s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, PMF-om, Državnim zavodom za zaštitu prirode, HBSD-om i dr.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.