Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Zimski pohod Novskim brdom - 2020

subota, 18.01.2020.

PD „Zmajevac“ Novska održalo je, u nedjelju 12.01.2020. godine, 22. zimski planinarski pohod Novskim brdom.

Dio sudionika 22. zimskog pohoda Novskim brdom

Budući da je 19.08.2019. godine privremeno stavljen izvan uporabe južni planinarski put 328, tzv. Planinarski put VRO Bljesak, radi gradnje šumarijske ceste po trasi puta članovi su bili suočeni s problemom pronalaska novog puta kojim bi se prošetalo na pohodu. Zahvaljujući Dubravku Badaliću, članu PD „Zmajevac“ Novska i HGSS Stanice Novska pronađena je nova trasa puta koja je djelomično obuhvaćala stari planinarski sjeverni put 329, a onda je u nastavku osmišljena nova ruta preko Novljanskog jezera-Sadovog brda-Skresinca-Jelenske glave-Luka-na Novljansko jezero u dužini od 11,8 km. Samo tjedan dana prije pohoda članovi su u jedno hladno subotnje jutro prionuli markiranju i novi put bljesnuo je ljepšim sjajem od bilo koje drugog markiranog puta na Novskom i Kričkom brdu, a na pohodu se dogodilo čudo.

Kolona bez početka i krajaTo prohladno nedjeljno jutro da dan pohoda donijelo je u Novsku 558 planinara iz 28 planinarskih društava (Kutine, Ivanić Grada, Siska, Hrvatske Kostajnice, Zagreba, Koprivnice, Pakraca, Bjelovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Sesveta, Samobora, Petrinje, Nove Gradiške, Vrbovca, Lipika) Ovaj pohod bio je različit i po tome što su na njemu sudjelovale brojne obitelji s djecom koje još nisu članovi niti jednog planinarskog društva samo iz razloga što su željeli biti u prirodi s planinarima, a i po tome što je na pohod došao pun autobus članova Sekcije mladih planinara HPD „Bilo“ Koprivnica koprivničkih osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnikom i profesorom.

Pohod je imao i humanitarnu notu. Na inicijativu HPD „Cibalia“ Vinkovci pokrenuta je akcija prikupljanja plastičnih čepova za Hrvatsku udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, a i sami su sudjelovali u ovoj aktivnosti donijevši čepove. Na naš poziv odazvali su se još i planinari iz Lipika, Pakraca, Zagreba, Bjelovara, Koprivnice, pripadnici HGSS Stanica Novska te brojni građani Novske i okolice. PD „Zmajevac“ Novska poziva i sva ostala planinarska društva da se uključe u ovu akciju na svojim pohodima kako bismo plastičnim čepovima došli do skupih lijekova za oboljele od leukemije i limfoma. Obratiti se možete Hrvatskoj udruzi oboljelih od leukemije i limfoma RH, J. J. Strossmayera 9, Čakovec www.uoll.hr

Budući da je ovo bio najzahtjevniji pohod po broju sudionika od prvog dana početka organizacije svesrdnu pomoć novljanskim planinarima pružio je HGSS Stanica Novska u ljudstvu i tehnici, na dan pohoda o sigurnosti su se brinuli i pripadnici HGSS Stanice Požega s jednim potražnim psom. U organizaciju su se uključile i Hrvatske vode, „Novokom“ Novska, „Šumarija“ Novska, Pučko otvoreno učilište Novska, Policijska postaja Novska, Crveni križ Novska, vatrogasci, te brojni članovi i pojedinci, kao i Turistička zajednica grada Novske, koja je na zahtjev PD „Zmajevac“ Novska nakon pohoda sudionike provela Tajanstvenom Lukinom stazom, a planinari su obišli i novootvoreni Zavičajni muzej Grada Novske.

Jedan od dojmova o pohodu pročitajte u nastavku, a novljanski planinari se zahvaljuju svima koji su se odazvali na 22. zimski planinarski pohod Novskim brdom s nadom da ćemo se opet sresti na Novskom brdu u zimu 2021. godine.

"Jučerašnji zimski izlet na Novsko brdo bio je izlet kao iz bajke. Sve pohvale organizatorima, a posebno gđi. Meliti koja nas je sve srdačno dočekala i popratila ljubaznim osmjehom, te toplim i čvrstim zagrljajem. Za doručak kruh, mast, crvena paprika, sol, med, čaj, kuhano vino, rakija itd. Zahvalnica za sudjelovanje i priručnik Od polja do stola. "
(Ivana; HPD Petrinja)

Ugodan hod Novskim brdom od jezera do jezera oko kojeg se na povratku širio miris sarme i kuhanog vina i obilje domaćih kolača te svirke i pjesme ugodnih glasića rašetanih petrinjskih planinara.

Da bi pohod bio što ugodniji pobrinuo se i gradonačelnik grada Novske koji je s nama proslavio svoj rođendan uz izreku da nikada nije slavio rođendan s 500-600 prijatelja.

Rado se priključujemo humanitarnoj akciji "PLASTIČNIM ČEPOVIMA DO SKUPIH LJEKOVA" u kojoj skupljamo plastične čepove za pomoć oboljelim od leukemije i limfoma.

Svidjela nam se Vaša nesebičnost te se vidimo slijedeće godine!

Melita Mihalić

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.
Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Slovenski planinari na E12

Slovenski planinari na E12 (28.01.2020.)

Nakon četiri dionice, a u mjesecu siječnju četvrti puta, tijekom četiri godine, slovenski planinari uspješno su završili prvu hrvatsku dionicu Europskog pješačkog puta E12.

22. Vincekov pohod

22. Vincekov pohod (21.01.2020.)

Po 22. puta PD Bundek uspješno je organizirao Vincekov pohod. O uspješnosti organizacije govori i službeni broj sudionika: 3620 sudionika (3000 odraslih, 600 djece i 20 pasa), iako je stvarni broj sudionika bio i veći zbog mogućnosti priključivanja pohodu na usputnim stajalištima.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.