Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Aktivnosti Radne skupine za osobe s invaliditetom u 2019. godini

subota, 18.01.2020.

Od osnutka Radne skupine na Zboru vodiča u prosincu 2017. g., kada su napravljeni prvi koraci u radu, pa do danas prošlo je dvije godine. S punim ponosom možemo reći da smo aktivni na mnogo strana. U ovoj godini naši članovi su planinarili po mnogima planinama u različitim zemljama.

Slika.

Riječki dio skupine je tijekom cijele godine organizirao izlete na kojima su im se redovito pridruživali i planinari iz ostalih dijelova Hrvatske. Planinarilo se po Grobničkim Alpama i poslije tura družilo u planinarskom domu Hahlić, Platku, Snježniku… Nakon uspona na Snježnik napravljeni su planinarski dnevnici na Brailleevom pismu. Uspon na Grobničke Alpe održao se u proljeće i jesen, s tim da je ovaj jesenski trajao dva dana. Ne mogu ni nabrojati sve koji su sudjelovali u ovima akcijama jer ne bi stalo u ovaj članak. A to je baš ono što nam treba. Zajedništvo na planini.

Istarski dio ekipe je također bio vrlo aktivan. Osim što su se odazivali na akcije diljem cijele domovine i sami su vrlo često organizirali svoje ture. Veliki uspjeh je penjanje na Triglav i Musalu, uz mnogobrojne ostale planinarske vrhove po Hrvatskoj.

Najsjeverniji dio našeg tima također je bio vrlo aktivan, organizirajući više od deset izleta za OSI. Kruna njihova cijelogodišnjeg rada bio je uspon na Triglav.

Zagrebački dio je bio neumoran u svojima akcijama i gotovo svaki vikend su provodili u planinama. Moram spomenuti ekspediciju u Iran te ogromni uspjeh člana naše skupine, osobe s oštećenim vidom, koji je dobio visoko priznanje HPS-a za obilazak 125 vrhova Hrvatske planinarske obilaznice.

Ni jug nije mirovao u svojim aktivnostima, tako da se i na tom području održalo više izleta, sa osobama sa različitim invaliditetima. Planinarili smo s oboljelima od multiple skleroze, osobama s oštećenjem vida, transplatiranim osobama i osobama s intelektualnim poteškoćama.

Brojni izlasci u dnevnom tisku, gostovanja u televizijskim emisijama, predavanja i predstavljanja… sve je to napravljeno tijekom godine. Ne smijemo zaboraviti i Radionicu u Baškim Oštarijama gdje smo se educirali kako bismo bili što spremniji za izazove koji su pred nama.

Primjetit ćete da nema imena. Teško bi bilo nabrojati sve one koji su sudjelovali u održanim akcijama Radne skupine za OSI. A i svi oni su samozatajni. Mnogo rade i trude se kako bi planinu učinili pristupačnom svima. Hvala cijelom timu ljudi koji sudjeluje u ovoj predivnoj priči. Hvala vam što ste skromni i „nevidljivi“. Vjerujte da ste već puno napravili i da ćemo svake iduće godine još više zajedno napraviti. I vjerujem da ćete se prepoznati.

Aleksandra Kuzmanić

Kontakt adresa: Radna skupina za osobe s invaliditetom

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Izložba Hrabrost je ženskog roda

Izložba Hrabrost je ženskog roda (24.02.2020.)

U Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020, od 06.03.2020. do 20.03.2020. bit će otvorena izložba 'Korajža je ženskega spola' - 'Hrabrost je ženskog roda', uz dodatak 'Hrvatski ženski alpinizam'. Izložba je posvećena najuspjelijim alpinisticama Planinske zveze Slovenije (PZS). U suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) bit će ispričana i priča o razvoju hrvatskog ženskog alpinizma koji je na svjetskoj alpinističkoj sceni imao značajnog uspjeha.

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u (22.02.2020.)

U Domu HPS-a u Zagrebu 22. veljače održani su sastanak članova Izvršnog odbora s pročelnicima komisija HPS-a i interdisciplinarno savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u.

Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.