Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Izložba Hrabrost je ženskog roda

ponedjeljak, 24.02.2020.

U Državnom arhivu u Rijeci 6. ožujka 2020. bit će otvorena izložba 'Korajža je ženskega spola' - 'Hrabrost je ženskog roda', uz dodatak 'Hrvatski ženski alpinizam'.

Slika.

Izložba posvećena najuspjelijim alpinisticama Planinske zveze Slovenije (PZS) bila je otvorena u Slovenskom planinskom muzeju (SPM) u Mojstrani 8. rujna 2018. godine. Postavu je bilo moguće pogledati punu godinu dana. Nakon toga je gostovala u Šenjanžu u Rožu u austrijskoj Koruškoj, a od 6. ožujka 2020. godine (izložba će biti otvorena u 19:00 sati) će ju tijekom dva tjedna moći pogledati i hrvatska publika jer će biti postavljena u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Rijeci, Nikole Hosta 2. Gostovanje izložbe u Rijeci nastalo je odlličnom suradnjom SPM-a i Slovenskog doma Kulturno prosvjetnog društva Bazovica u Rijeci. Izložbu je pripremila autorica Saša Mesec uz mentorstvo Irene Lačen Benedičič i recenziju dr. Petera Mikše. U originalnoj postavi čine ju četiri dijela, od kojih prvi govori o počecima ženskog alpinizma u Sloveniji, u drugom je predstavljeno 20 alpinistica, u trećem je nizom fotografija prikazan život tih žena uz bavljenje alpinizmom. Četvrti dio čini računalna aplikacija „Baza“ s podacima o usponima slovenskih alpinistica u gorjima čitavog svijeta, a peti dio knjižica s razgovorima s alpinisticama pod nazivom „U četiri oka“.

Uz suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) postava izložbe u Rijeci je proširena i s dva panoa koji govore o razvoju hrvatskog ženskog alpinizma koji je na svjetskoj alpinističkoj sceni imao značajnog uspjeha. Proširenje izložbe je još jedan doprinos odličnoj suradnji planinarskih saveza kao i planinara dviju država.

Riječka postava bit će otvorena početkom ožujka, mjeseca u kojem se slavi Dan žena u spomen na početke borbe ženskog roda za ravnopravnost s muškim rodom, a koja nije postignuta ni do današnjeg dana. To izložbi daje dodatnu dimenziju poticaja svim ženama da smognu moć i hrabrost za savladavanje prepreka, okomitih i previsnih stijena te 'Himalaja' koje im stoje na putu iskazivanja svojih vrijednosti u realnom životu.

Grad Rijeka europska je prijestolnica kulture 2020. Izložba se otvara u Državnom arhivu u Rijeci 6. 3., u 19 sati. Dobrodošli su svi zainteresirani.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.