Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Okrugli stol u Splitu za OSI

srijeda, 26.02.2020.

U sklopu aktivnosti provedbe EU projekta Krug-kultura, umjetnost, građani u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu 24.02.2020. je održan okrugli stol na temu: Pristup osoba s invaliditetom kulturnim institucijama i događajima u gradu Splitu.

Slika.

Tema je okupila dionike lokalnih kulturnih institucija, predstavnike Grada Splita te predstavnike udruga osoba s invaliditetom i nezavisne kulturne scene. Ispred Grada Splita o projektima, aktivnostima i planovima za unaprjeđenje infrastrukturne pristupačnosti u kulturnim ustanovama, ali i u javnom prostoru uopće, govorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. Izloživši presjek gradskih aktivnosti i izazova koji često usporavaju proces bržeg podizanja standarda pristupačnosti, zamjenica Hrgović Tomaš najavila je konačno kvalitetno rješenje pristupa osoba s invaliditetom HNK Split koje će od ove jeseni, uz prilagođen sanitarni čvor koji je već realiziran, dobiti lift te imati riješen i pristup gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta za osobe otežane pokretljivosti.

Zajednički zaključak sudionika tribine je i u tome da je potrebno više ovakvih događaja ne samo kako bi bili senzibilizirani za navedenu temu, nego i zbog razmjene dobrih iskustava i primjera. Jedan od njih je i motiviranje za uključenje u proces učenja Hrvatskog znakovnog jezika i potrebe njegove šire upotrebe.

Da osobe s invaliditetom trebaju sudjelovati u javnim događajima i vlastitom željom i angažmanom potvrdio je i Ivan Bogdanović, potpredsjednik Županijske udruge slijepih te voditelj Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, koji ih je i ovom prigodom pozvao da se uključe u društveni život.

Isto tako, sudionici okruglog stola upoznali su se i s aktivnostima naše Radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, čiji vodiči djeluju volonterski i u Splitu te omogućuju stručno i sigurno vodstvo slijepim i slabovidnim osobama po hrvatskim planinama.

Provedbom EU projekta Krug-kultura, umjetnost, građani, kojemu je cilj razvijanje civilno-javnog partnerstva u provođenju inkluzivne misije lokalnih kulturnih organizacija kroz provedbu edukativnih radionica i kulturno-umjetničkih aktivnosti u Zagrebu, Splitu, Labinu i Općini Brestovac, u sklopu kojeg je održan i ovaj okrugli stol, bit će mogućnosti za daljnje aktivnosti na temu pristupačnosti prostora i događaja za osobe s invaliditetom.

Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.