Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Okrugli stol u Splitu za OSI

srijeda, 26.02.2020.

U sklopu aktivnosti provedbe EU projekta Krug-kultura, umjetnost, građani u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu 24.02.2020. je održan okrugli stol na temu: Pristup osoba s invaliditetom kulturnim institucijama i događajima u gradu Splitu.

Slika.

Tema je okupila dionike lokalnih kulturnih institucija, predstavnike Grada Splita te predstavnike udruga osoba s invaliditetom i nezavisne kulturne scene. Ispred Grada Splita o projektima, aktivnostima i planovima za unaprjeđenje infrastrukturne pristupačnosti u kulturnim ustanovama, ali i u javnom prostoru uopće, govorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. Izloživši presjek gradskih aktivnosti i izazova koji često usporavaju proces bržeg podizanja standarda pristupačnosti, zamjenica Hrgović Tomaš najavila je konačno kvalitetno rješenje pristupa osoba s invaliditetom HNK Split koje će od ove jeseni, uz prilagođen sanitarni čvor koji je već realiziran, dobiti lift te imati riješen i pristup gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta za osobe otežane pokretljivosti.

Zajednički zaključak sudionika tribine je i u tome da je potrebno više ovakvih događaja ne samo kako bi bili senzibilizirani za navedenu temu, nego i zbog razmjene dobrih iskustava i primjera. Jedan od njih je i motiviranje za uključenje u proces učenja Hrvatskog znakovnog jezika i potrebe njegove šire upotrebe.

Da osobe s invaliditetom trebaju sudjelovati u javnim događajima i vlastitom željom i angažmanom potvrdio je i Ivan Bogdanović, potpredsjednik Županijske udruge slijepih te voditelj Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, koji ih je i ovom prigodom pozvao da se uključe u društveni život.

Isto tako, sudionici okruglog stola upoznali su se i s aktivnostima naše Radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, čiji vodiči djeluju volonterski i u Splitu te omogućuju stručno i sigurno vodstvo slijepim i slabovidnim osobama po hrvatskim planinama.

Provedbom EU projekta Krug-kultura, umjetnost, građani, kojemu je cilj razvijanje civilno-javnog partnerstva u provođenju inkluzivne misije lokalnih kulturnih organizacija kroz provedbu edukativnih radionica i kulturno-umjetničkih aktivnosti u Zagrebu, Splitu, Labinu i Općini Brestovac, u sklopu kojeg je održan i ovaj okrugli stol, bit će mogućnosti za daljnje aktivnosti na temu pristupačnosti prostora i događaja za osobe s invaliditetom.

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a (20.01.2021.)

S današnjim danom započela je 32. sjednica Skupštine HPS-a. Zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 sjednica Skupštine provodi se elektronički. Glasovanje traje od 20. siječnja u 0:00 sati do 26. siječnja 2021. u 24:00 sati.

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (09.01.2021.)

U novom broju planinarimo po Tenerifima, Biokovu, Volujku, Bijelim stijenama i Kleku. Tu je i izvještaj o radu HPS-a u izazovnoj 2020. U časopisu su objavljeni i svi dobitnici godišnjih nagrada HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.