Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Priče o bioraznolikosti u planinama

petak, 01.05.2020.

Planinsko partnerstvo (The Mountain Partnership) i Globalna procjena planinske bioraznolikosti (The Global Mountain Biodiversity Assessment) pokrenuli su inicijativu „Priče o bioraznolikosti u planinama“.

Inicijativa poziva ljubitelje planina širom svijeta da pošalju priče o bioraznolikosti u svojim planinama kako bi se povezala neprocjenjiva raznolikost vrsta koje žive u svjetskim planinama s ciljem podizanja svijesti o njihovom očuvanju i održivom upravljanju.

Rok za prijavu priče o bioraznolikosti u planinama je 30. lipanj 2020. godine do 12:00.

Priča može biti u tekstualnom obliku (500 riječi ili manje) ili umjetničkog izričaja (crtež, slika i slično).

Uz rad je potrebno upisati naziv i lokaciju planine te fotografije i crteže vrsta i/ili planina poslati u visokoj rezoluciji (300 dpi ili više). Odobreni i uređeni radovi bit će javno objavljeni.

Svoj uradak i / ili pitanja pošaljite na lindsey.hook@fao.org

Potiču se tekstovi napisani na engleskom, francuskom, španjolskom, ruskom, portugalskom ili talijanskom jeziku, a ukoliko niste u mogućnosti koristiti ni jedan od navedenih jezika priču možete poslati i na hrvatskom jeziku.

Cijeli sadržaj obavijesti možete pronaći na sljedećoj poveznici

Slika.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru (24.05.2020.)

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. i 23. svibnja u Kninu i na Dinari održano je javno predstavljanje Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara te uspon na 1831 metara visok najviši vrh Hrvatske. U sklopu svojeg obraćanja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegovi suradnici posebno su istaknuli ulogu Hrvatskog planinarskog saveza u vrednovanju, popularizaciji i očuvanju prirodnih vrijednosti Dinare.

Virtualna planinarska izložba

Virtualna planinarska izložba "Tri godišnjice" u Samoborskom muzeju (20.05.2020.)

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. 5. 2020. Samoborski muzej objavio je virtualnu izložbu "Tri godišnjice". Tom izložbom obilježava se 145. godina od prvog planinarskog pohoda Hrvatskog planinarskog društva, 15. Japetićev pohod te 100. godišnjica rođenja planinara Miroslava Ivaniševića.

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja (12.05.2020.)

Planinska zveza Slovenije objavila je da je 11. svibnja 2020. preminuo Tone Škarja, vođa brojnih alpinističkih ekspedicija, gorski spašavatelj i počasni član PZS-a.

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.