Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Poučna staza Bilogora

ponedjeljak, 11.05.2020.

Slika.

Novcem iz EU HPD Bilogora Bjelovar realizirala značajan projekt te je otvorena Poučna staza Bilogora.

I dok je pandemija koronavirusa zaustavila sve ili gotovo sve planinarske (i ne samo njihove) aktivnosti, bjelovarska HPD Bilogora u tom je razdoblju privela kraju jednu veliku priču i okončala jedan od većih projekata u posljednjih nekoliko godina - prigodnim okupljanjem kakvo u uvjetima pandemije može i biti, kod planinarskog doma na Kamenitovcu je 7. svibnja otvorena Poučna staza Bilogora. Riječ je o projektu realiziranom novcem povučenim iz EU čime je HPD Bilogora postalo jedno od planinarskih društava u Hrvatskoj koje je uspjelo aplicirati europski novac i ostaviti budućim generacijama planinara ali i svima zaljubljenicima u prirodu u naslijeđe trajnu vrijednost.

'Kao i brojne generacije planinara prije nas, i mi želimo ostaviti nešto iza nas, onima koji dolaze. Uređujući poučnu stazu želimo ovdje privući još više posjetitelja, posebno mladih, te djece i školaraca', rekla je predsjednica HPD Bilogore Vera Pauška, najavljujući nove aktivnosti.

O samom projektu više je rekla idejna začetnica cijele akcije Anamarija Pađan koja je istaknula kako je „ideju dobila obilazeći takve projekte u inozemstvu“, te zahvalila na pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo.

Riječ je o uređenju šumske površine koja se nalazi odmah iza planinarskog doma Kamenitovac, u vlasništvu HPD Bilogore. Ideja o oplemenjivanju šume izgradnjom poučne staze krenula je još krajem 2016., HPD Bilogora, koju je tada vodio Željko Vinković, aplicirala je na sredstva iz EU, natječaj je uspješno prošao i bjelovarskom društvu odobreno je 452.950 kuna (85% sredstava iz EU, 15% iz državnog proračuna) za izgradnju poučne staze. Projekt je odobren u sklopu podmjere 8.5. „Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2., uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture. Voditeljica projekta Adela Zobundžija i projektantica Ana Marija Tandara Vujčić osmislile su Poučnu stazu, u rujnu 2017. potpisan je ugovor o korištenju sredstava, provedeni su natječaji za izvođače pojedinih radova. Društvo je samo moralo osigurati polovicu odobrene investicije, a sredstva će nakon pregleda i kontrole izvršenja radova (na što se u EU jako pazi!) Društvu vratiti. Nakon obavljenih „papirnatih“ poslova, koji su sve prije nego brzi i jednostavni, s radovima se počelo u drugoj polovini 2019. a nastavilo unatoč koronavirusu u prvim mjesecima 2020. godine te projekt privelo kraju u travnju.

Tako će od 7.svibnja 2020. posjetitelji moći proći lijepo uređenom stazom dužine oko 250 m, na kojoj ih očekuje nekoliko klupa za odmor te 30-ak tabli na hrvatskom i engleskom jezikom s imenima ali i osnovnim značajkama biljnog i životinjskog svijeta Bilogore (u čemu su realizatorima pomogli i bjelovarski šumari!).

Poučnu stazu planinari nisu radili, kako je istaknula i predsjednica Pauška, za sebe, već za sve one koji vole prirodu i žive s njom! Ponajprije za mlade, za djecu, osmoškolce i priliku za fantastičan sat škole u prirodi, da se mlade nauči voljeti i čuvati prirodu, šumu, planinu, biljku, potok,..

Miroslav Mrkobrad

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021 (09.02.2021.)

U novom broju planinarimo po Južnom i Sjevernom Velebitu, Hahlićima, Ravnoj gori, Dachsteinu i prolazimo cijelu Via Adriaticu. Osim toga, planinarimo s malom djecom, saniramo posljedice potresa i planinarenjem se borimo protiv korone.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.