Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Poučna staza Bilogora

ponedjeljak, 11.05.2020.

Slika.

Novcem iz EU HPD Bilogora Bjelovar realizirala značajan projekt te je otvorena Poučna staza Bilogora.

I dok je pandemija koronavirusa zaustavila sve ili gotovo sve planinarske (i ne samo njihove) aktivnosti, bjelovarska HPD Bilogora u tom je razdoblju privela kraju jednu veliku priču i okončala jedan od većih projekata u posljednjih nekoliko godina - prigodnim okupljanjem kakvo u uvjetima pandemije može i biti, kod planinarskog doma na Kamenitovcu je 7. svibnja otvorena Poučna staza Bilogora. Riječ je o projektu realiziranom novcem povučenim iz EU čime je HPD Bilogora postalo jedno od planinarskih društava u Hrvatskoj koje je uspjelo aplicirati europski novac i ostaviti budućim generacijama planinara ali i svima zaljubljenicima u prirodu u naslijeđe trajnu vrijednost.

'Kao i brojne generacije planinara prije nas, i mi želimo ostaviti nešto iza nas, onima koji dolaze. Uređujući poučnu stazu želimo ovdje privući još više posjetitelja, posebno mladih, te djece i školaraca', rekla je predsjednica HPD Bilogore Vera Pauška, najavljujući nove aktivnosti.

O samom projektu više je rekla idejna začetnica cijele akcije Anamarija Pađan koja je istaknula kako je „ideju dobila obilazeći takve projekte u inozemstvu“, te zahvalila na pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo.

Riječ je o uređenju šumske površine koja se nalazi odmah iza planinarskog doma Kamenitovac, u vlasništvu HPD Bilogore. Ideja o oplemenjivanju šume izgradnjom poučne staze krenula je još krajem 2016., HPD Bilogora, koju je tada vodio Željko Vinković, aplicirala je na sredstva iz EU, natječaj je uspješno prošao i bjelovarskom društvu odobreno je 452.950 kuna (85% sredstava iz EU, 15% iz državnog proračuna) za izgradnju poučne staze. Projekt je odobren u sklopu podmjere 8.5. „Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2., uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture. Voditeljica projekta Adela Zobundžija i projektantica Ana Marija Tandara Vujčić osmislile su Poučnu stazu, u rujnu 2017. potpisan je ugovor o korištenju sredstava, provedeni su natječaji za izvođače pojedinih radova. Društvo je samo moralo osigurati polovicu odobrene investicije, a sredstva će nakon pregleda i kontrole izvršenja radova (na što se u EU jako pazi!) Društvu vratiti. Nakon obavljenih „papirnatih“ poslova, koji su sve prije nego brzi i jednostavni, s radovima se počelo u drugoj polovini 2019. a nastavilo unatoč koronavirusu u prvim mjesecima 2020. godine te projekt privelo kraju u travnju.

Tako će od 7.svibnja 2020. posjetitelji moći proći lijepo uređenom stazom dužine oko 250 m, na kojoj ih očekuje nekoliko klupa za odmor te 30-ak tabli na hrvatskom i engleskom jezikom s imenima ali i osnovnim značajkama biljnog i životinjskog svijeta Bilogore (u čemu su realizatorima pomogli i bjelovarski šumari!).

Poučnu stazu planinari nisu radili, kako je istaknula i predsjednica Pauška, za sebe, već za sve one koji vole prirodu i žive s njom! Ponajprije za mlade, za djecu, osmoškolce i priliku za fantastičan sat škole u prirodi, da se mlade nauči voljeti i čuvati prirodu, šumu, planinu, biljku, potok,..

Miroslav Mrkobrad

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru (24.05.2020.)

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. i 23. svibnja u Kninu i na Dinari održano je javno predstavljanje Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara te uspon na 1831 metara visok najviši vrh Hrvatske. U sklopu svojeg obraćanja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegovi suradnici posebno su istaknuli ulogu Hrvatskog planinarskog saveza u vrednovanju, popularizaciji i očuvanju prirodnih vrijednosti Dinare.

Virtualna planinarska izložba

Virtualna planinarska izložba "Tri godišnjice" u Samoborskom muzeju (20.05.2020.)

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. 5. 2020. Samoborski muzej objavio je virtualnu izložbu "Tri godišnjice". Tom izložbom obilježava se 145. godina od prvog planinarskog pohoda Hrvatskog planinarskog društva, 15. Japetićev pohod te 100. godišnjica rođenja planinara Miroslava Ivaniševića.

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja (12.05.2020.)

Planinska zveza Slovenije objavila je da je 11. svibnja 2020. preminuo Tone Škarja, vođa brojnih alpinističkih ekspedicija, gorski spašavatelj i počasni član PZS-a.

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.