Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja

utorak, 12.05.2020.

Slika.Planinska zveza Slovenije objavila je da je dana 11. svibnja u 83. godini preminuo poznati slovenski alpinist, gorski spašavatelj i spisatelj Tone Škarja. Posebno se istaknuo kao vođa alpinističke ekspedicije Everest 1979 kada je izveden prvenstveni uspon Zapadnim grebenom na najviši vrh svijeta.

Rođen je 1937. godine u Mengšu. Planine je počeo istraživati na izletima s ocem, a posebno je volio Kamniške Alpe i Triglav. S alpinizmom se bavio od 1956. godine. Izveo je više od tisuću alpinističkih uspona, među kojima i više od 30 prvenstvenih. Sudjelovao je u mnogobrojnim ekspedicijama u daljena gorja te je više puta bio vođa ekspedicija. O svojim usponima pisao je u Planinskom vestniku, a napisao je također i nekoliko zapaženih putopisnih knjiga.

Planinska zveza Slovenije mu je 2014. dodijelila nagradu za životno djelo u alpinizmu, a 2019. proglasila ga je počasnim članom PZS-a.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.