Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja

utorak, 12.05.2020.

Slika.Planinska zveza Slovenije objavila je da je dana 11. svibnja u 83. godini preminuo poznati slovenski alpinist, gorski spašavatelj i spisatelj Tone Škarja. Posebno se istaknuo kao vođa alpinističke ekspedicije Everest 1979 kada je izveden prvenstveni uspon Zapadnim grebenom na najviši vrh svijeta.

Rođen je 1937. godine u Mengšu. Planine je počeo istraživati na izletima s ocem, a posebno je volio Kamniške Alpe i Triglav. S alpinizmom se bavio od 1956. godine. Izveo je više od tisuću alpinističkih uspona, među kojima i više od 30 prvenstvenih. Sudjelovao je u mnogobrojnim ekspedicijama u daljena gorja te je više puta bio vođa ekspedicija. O svojim usponima pisao je u Planinskom vestniku, a napisao je također i nekoliko zapaženih putopisnih knjiga.

Planinska zveza Slovenije mu je 2014. dodijelila nagradu za životno djelo u alpinizmu, a 2019. proglasila ga je počasnim članom PZS-a.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.