Rješenja su u prirodi

petak, 22.05.2020.

Rješenja su u prirodi

Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su 1993. Ujedinjeni narodi kako bi ukazali na veliku ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju, kao spomen na Konvenciju o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD) usvojenoj 22. svibnja 1992. godine.

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježava se od 2003. donošenjem Zakona o zaštiti prirode odlukom Hrvatskog sabora.

Ove godine geslo Međunarodnog dana bioraznolikosti glasi „Naša rješenja su u prirodi“. Tim se sloganom naglašava važnost zajedničkog djelovanja u izgradnji budućnosti koja je u skladu s prirodom.

Bioraznolikost je sveukupnost svih živućih organizama kopnenih, morskih i drugih vodenih ekosustava i ekoloških kompleksa. Hrvatska je, po bioraznolikosti, jedna od najbogatijih zemalja Europe.

„Zaštita i obnova bioraznolikosti jedini je put ka očuvanju kvalitete i kontinuiteta ljudskog života na Zemlji“ stoji u Strategiji EU za bioraznolikost do 2030. godine.

Dok je globalna zajednica prozvana da preispita svoj odnos prema prirodnom svijetu, jedno je sigurno: unatoč svom tehnološkom napretku potpuno ovisimo o zdravim ekosustavima koja nam osiguravaju vodu, hranu, lijekove, odjeću, gorivo, sklonište i energiju.

Službeni logotip Dana sastavljen je od 4 puzzle od kojih svaka predstavlja jednu od četiri podteme ključne za zaštitu i očuvanje svog živog svijeta na planeti:

1. Znanost i znanje

2. Zaštita biološke raznolikosti

3. Zdravlje, hrana i biološka raznolikost

4. Ljudi, kultura i biološka raznolikost

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.