Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Sjeverozapadna Moslavina u novom ruhu

ponedjeljak, 08.06.2020.

Nakon podužeg čekanja toplijeg vremena, kao i prestanka restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa, članovi HPD Garjevica Čazma su nestrpljivo dočekali svoj trenutak i odlučili dovršiti tzv. prvu etapu izgradnje planinarskih puteva na sjeverozapadnom dijelu Moslavačke, te postaviti nove, unificirane planinarske putokaze.

U subotu i nedjelju 6. i 7. lipnja 2020.g. članovi Sekcije za planinarske puteve, potpomognuti drugim članovima društva, krenuli su na Moslavačku goru, na planinarske puteve:

- 120 Imanje Salaj – Poljanak

- 121 Poljanak –Stara straža

- 122 Košutgrad – Pleterac

- 123 Pleterac – Mjesec

- 124 Jelengrad – Mjesec

- 125 Pešut – Mjesec

- 126 Baza – Kaluđerov grob

S puno elana, motiva i pregršt dobrovoljnog ali napornog rada, u dva dana postavljeni su svi putokazi.

Osobnim automobilima, dodatno opremljenim ovom prigodom sa pripadajućim auto prikolicama i motornom bušilicom, tačkama, lopatama, motikama, stupovima, planinarskim putokazima, šljunkom, vodom i cementom družina se kretala duž 18 lokacija i postavila 24 putokaza.

Prvi dan dočekalo ih je iznenađenje u vidu prekopanog puta za Košutgrad, pa se sva opremu i materijal morao iznijeti na rukama i u tačkama dobrih kilometar dobar puta. No, uz lijepo vrijeme i veliku volju, koja je sve to pratila, na kraju nije bilo teško.

Drugi dan je osvanuo sunčan i lijep, pa su izletnici pohrlili u šumu, tražeći gljive i drugo šumsko blago. Za vrijednu ekipu je to značilo da su šumske rampe na putovima spuštene, što je opet zadalo dosta problema. Uz dosta muke probilo se pod Strmu među do vrha, poznatog pod nazivom Kaluđerov grob.

No, na kraju kada se sve sabere, ostalo je veliko zadovoljstvo i ponos zbog dobro obavljenog posla, a izletnicima i planinarima vrlo dobro označeni, novi planinarski putevi.

Markacisti HPD Garjevica

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.