Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Sjeverozapadna Moslavina u novom ruhu

ponedjeljak, 08.06.2020.

Nakon podužeg čekanja toplijeg vremena, kao i prestanka restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa, članovi HPD Garjevica Čazma su nestrpljivo dočekali svoj trenutak i odlučili dovršiti tzv. prvu etapu izgradnje planinarskih puteva na sjeverozapadnom dijelu Moslavačke, te postaviti nove, unificirane planinarske putokaze.

U subotu i nedjelju 6. i 7. lipnja 2020.g. članovi Sekcije za planinarske puteve, potpomognuti drugim članovima društva, krenuli su na Moslavačku goru, na planinarske puteve:

- 120 Imanje Salaj – Poljanak

- 121 Poljanak –Stara straža

- 122 Košutgrad – Pleterac

- 123 Pleterac – Mjesec

- 124 Jelengrad – Mjesec

- 125 Pešut – Mjesec

- 126 Baza – Kaluđerov grob

S puno elana, motiva i pregršt dobrovoljnog ali napornog rada, u dva dana postavljeni su svi putokazi.

Osobnim automobilima, dodatno opremljenim ovom prigodom sa pripadajućim auto prikolicama i motornom bušilicom, tačkama, lopatama, motikama, stupovima, planinarskim putokazima, šljunkom, vodom i cementom družina se kretala duž 18 lokacija i postavila 24 putokaza.

Prvi dan dočekalo ih je iznenađenje u vidu prekopanog puta za Košutgrad, pa se sva opremu i materijal morao iznijeti na rukama i u tačkama dobrih kilometar dobar puta. No, uz lijepo vrijeme i veliku volju, koja je sve to pratila, na kraju nije bilo teško.

Drugi dan je osvanuo sunčan i lijep, pa su izletnici pohrlili u šumu, tražeći gljive i drugo šumsko blago. Za vrijednu ekipu je to značilo da su šumske rampe na putovima spuštene, što je opet zadalo dosta problema. Uz dosta muke probilo se pod Strmu među do vrha, poznatog pod nazivom Kaluđerov grob.

No, na kraju kada se sve sabere, ostalo je veliko zadovoljstvo i ponos zbog dobro obavljenog posla, a izletnicima i planinarima vrlo dobro označeni, novi planinarski putevi.

Markacisti HPD Garjevica

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.