Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Uređenje staze Premužićeva staza – vrh Zečjak

utorak, 23.06.2020.

Netom minuli produljeni vikend, 20-22.06.2020, mnogi zaljubljenici u planine iskoristili su za pohod u razna hrvatska gorja. Dobar dio ljudi tako je odabrao Velebit, najzvučniju od svih naših planina. Isto su učinili i planinari i planinarke HPD Garjevica Čazma. Njih 19-ero, potpomognuti sa šestero najmlađih članova, ovaj su vikend iskoristili za jedan „radno-rekreacijski“ planinarski pohod.

Slika.

Naime, podijeljeni u dvije skupine, prva, ona planinarska, krenula je s prijevoja Veliki Alan prema Kiti i Zečjaku, dok je druga, ona radna, krenula od Premužićeve staze u pravcu vrha Zečjak.

Tu tzv. „radnu skupinu“, činili su članovi Sekcije za planinarske puteve unutar društva, s kojima je bio jedan član Dječje planinarske družine, te predsjednik društva (ujedno i član HGSS Stanice Bjelovar), a njihov je zadatak bio dodatno urediti markacije na toj planinarskoj stazi, ukloniti raslinje koje je zbog vegetacije već pomalo zaraslo na samu stazu, te konačno, na vrhu Zečjak postaviti nešto što već odavno tamo nedostaje – metalnu kutiju za upisnu knjigu.

S obzirom da su vremenski uvjeti bili dosta loši, u vidu relativno snažnog vjetra, a konstantno je prijetila i kiša, odlučeno je da se prvo ode odmah na vrh, te da se tamo postavi predmetna metalna kutija. Da bi se to moglo učiniti, svaki od članova „radne skupine“ u ruksaku je uz osnovnu planinarsku opremu, bio „nagrađen“ i sa 3-5 kg suhe mješavine šljunka i cementa, a koje je trebalo iznijeti na vrh. Naravno da su tu još bile lopata, metalno šilo, macola, boje, kistovi, kante itd., kao i metalna kutija s pripadajućim stupom, tako da je korak prema vrhu bio „olovno“, težak.

Međutim, na vrh se stiglo, a odlično je bilo to što, su obje skupine stigle gotovo istovremeno, pa su u radovima oko postavljanja kutije svi mogli sudjelovati.

Slika.

Uglavnom, nakon malo krampanja, kopanja, betoniranja, zezancija, na vrh Zečjaka konačno je postavljena metalna kutija za upisnu knjigu, a u koju je odmah potom odložena knjiga dojmova za posjetitelje, te pripadajući pribor za pisanje. Na knjizi je ispisana parola „Volimo Velebit“, ne iz kurtoazije, već zbog istinske ljubavi prema ovoj planini, a na kutiju je postavljen grb HPD Garjevica Čazma.

Iskreno se nadamo da će mnogi koji posjećuju ovaj predivan velebitski vidikovac, sada poželjeti svoje impresije upisati i u knjigu dojmova, te da će na ovom predivnom vrhu ostaviti samo pisanu riječ, svoju emociju i tragove svojih stopa. Ništa više.

Prilikom povratka na Premužićevu stazu, vrijedna ekipa je duž ove staze popravila loše markacije, učvrstila poneku rasklimanu zimsku oznaku, poništila one suvišne ili loše izrađene markacije, obrezala ponešto grana ili sitne „klečice“ zarasle u stazu, te se u konačnici veselo i sretno spustila preko Buljme do Alana.

Odmor na Mrkvištu te večeri uz izrazito ljubazne domaćine i u društvu ostatka ekipe, već je jedna druga priča.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.