Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Uređenje staze Premužićeva staza – vrh Zečjak

utorak, 23.06.2020.

Netom minuli produljeni vikend, 20-22.06.2020, mnogi zaljubljenici u planine iskoristili su za pohod u razna hrvatska gorja. Dobar dio ljudi tako je odabrao Velebit, najzvučniju od svih naših planina. Isto su učinili i planinari i planinarke HPD Garjevica Čazma. Njih 19-ero, potpomognuti sa šestero najmlađih članova, ovaj su vikend iskoristili za jedan „radno-rekreacijski“ planinarski pohod.

Slika.

Naime, podijeljeni u dvije skupine, prva, ona planinarska, krenula je s prijevoja Veliki Alan prema Kiti i Zečjaku, dok je druga, ona radna, krenula od Premužićeve staze u pravcu vrha Zečjak.

Tu tzv. „radnu skupinu“, činili su članovi Sekcije za planinarske puteve unutar društva, s kojima je bio jedan član Dječje planinarske družine, te predsjednik društva (ujedno i član HGSS Stanice Bjelovar), a njihov je zadatak bio dodatno urediti markacije na toj planinarskoj stazi, ukloniti raslinje koje je zbog vegetacije već pomalo zaraslo na samu stazu, te konačno, na vrhu Zečjak postaviti nešto što već odavno tamo nedostaje – metalnu kutiju za upisnu knjigu.

S obzirom da su vremenski uvjeti bili dosta loši, u vidu relativno snažnog vjetra, a konstantno je prijetila i kiša, odlučeno je da se prvo ode odmah na vrh, te da se tamo postavi predmetna metalna kutija. Da bi se to moglo učiniti, svaki od članova „radne skupine“ u ruksaku je uz osnovnu planinarsku opremu, bio „nagrađen“ i sa 3-5 kg suhe mješavine šljunka i cementa, a koje je trebalo iznijeti na vrh. Naravno da su tu još bile lopata, metalno šilo, macola, boje, kistovi, kante itd., kao i metalna kutija s pripadajućim stupom, tako da je korak prema vrhu bio „olovno“, težak.

Međutim, na vrh se stiglo, a odlično je bilo to što, su obje skupine stigle gotovo istovremeno, pa su u radovima oko postavljanja kutije svi mogli sudjelovati.

Slika.

Uglavnom, nakon malo krampanja, kopanja, betoniranja, zezancija, na vrh Zečjaka konačno je postavljena metalna kutija za upisnu knjigu, a u koju je odmah potom odložena knjiga dojmova za posjetitelje, te pripadajući pribor za pisanje. Na knjizi je ispisana parola „Volimo Velebit“, ne iz kurtoazije, već zbog istinske ljubavi prema ovoj planini, a na kutiju je postavljen grb HPD Garjevica Čazma.

Iskreno se nadamo da će mnogi koji posjećuju ovaj predivan velebitski vidikovac, sada poželjeti svoje impresije upisati i u knjigu dojmova, te da će na ovom predivnom vrhu ostaviti samo pisanu riječ, svoju emociju i tragove svojih stopa. Ništa više.

Prilikom povratka na Premužićevu stazu, vrijedna ekipa je duž ove staze popravila loše markacije, učvrstila poneku rasklimanu zimsku oznaku, poništila one suvišne ili loše izrađene markacije, obrezala ponešto grana ili sitne „klečice“ zarasle u stazu, te se u konačnici veselo i sretno spustila preko Buljme do Alana.

Odmor na Mrkvištu te večeri uz izrazito ljubazne domaćine i u društvu ostatka ekipe, već je jedna druga priča.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.