Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Uređenje staze Premužićeva staza – vrh Zečjak

utorak, 23.06.2020.

Netom minuli produljeni vikend, 20-22.06.2020, mnogi zaljubljenici u planine iskoristili su za pohod u razna hrvatska gorja. Dobar dio ljudi tako je odabrao Velebit, najzvučniju od svih naših planina. Isto su učinili i planinari i planinarke HPD Garjevica Čazma. Njih 19-ero, potpomognuti sa šestero najmlađih članova, ovaj su vikend iskoristili za jedan „radno-rekreacijski“ planinarski pohod.

Slika.

Naime, podijeljeni u dvije skupine, prva, ona planinarska, krenula je s prijevoja Veliki Alan prema Kiti i Zečjaku, dok je druga, ona radna, krenula od Premužićeve staze u pravcu vrha Zečjak.

Tu tzv. „radnu skupinu“, činili su članovi Sekcije za planinarske puteve unutar društva, s kojima je bio jedan član Dječje planinarske družine, te predsjednik društva (ujedno i član HGSS Stanice Bjelovar), a njihov je zadatak bio dodatno urediti markacije na toj planinarskoj stazi, ukloniti raslinje koje je zbog vegetacije već pomalo zaraslo na samu stazu, te konačno, na vrhu Zečjak postaviti nešto što već odavno tamo nedostaje – metalnu kutiju za upisnu knjigu.

S obzirom da su vremenski uvjeti bili dosta loši, u vidu relativno snažnog vjetra, a konstantno je prijetila i kiša, odlučeno je da se prvo ode odmah na vrh, te da se tamo postavi predmetna metalna kutija. Da bi se to moglo učiniti, svaki od članova „radne skupine“ u ruksaku je uz osnovnu planinarsku opremu, bio „nagrađen“ i sa 3-5 kg suhe mješavine šljunka i cementa, a koje je trebalo iznijeti na vrh. Naravno da su tu još bile lopata, metalno šilo, macola, boje, kistovi, kante itd., kao i metalna kutija s pripadajućim stupom, tako da je korak prema vrhu bio „olovno“, težak.

Međutim, na vrh se stiglo, a odlično je bilo to što, su obje skupine stigle gotovo istovremeno, pa su u radovima oko postavljanja kutije svi mogli sudjelovati.

Slika.

Uglavnom, nakon malo krampanja, kopanja, betoniranja, zezancija, na vrh Zečjaka konačno je postavljena metalna kutija za upisnu knjigu, a u koju je odmah potom odložena knjiga dojmova za posjetitelje, te pripadajući pribor za pisanje. Na knjizi je ispisana parola „Volimo Velebit“, ne iz kurtoazije, već zbog istinske ljubavi prema ovoj planini, a na kutiju je postavljen grb HPD Garjevica Čazma.

Iskreno se nadamo da će mnogi koji posjećuju ovaj predivan velebitski vidikovac, sada poželjeti svoje impresije upisati i u knjigu dojmova, te da će na ovom predivnom vrhu ostaviti samo pisanu riječ, svoju emociju i tragove svojih stopa. Ništa više.

Prilikom povratka na Premužićevu stazu, vrijedna ekipa je duž ove staze popravila loše markacije, učvrstila poneku rasklimanu zimsku oznaku, poništila one suvišne ili loše izrađene markacije, obrezala ponešto grana ili sitne „klečice“ zarasle u stazu, te se u konačnici veselo i sretno spustila preko Buljme do Alana.

Odmor na Mrkvištu te večeri uz izrazito ljubazne domaćine i u društvu ostatka ekipe, već je jedna druga priča.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini (22.01.2021.)

Izvršni odbor HPS-a odlukom donesenom 20. siječnja 2021., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini.

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a (20.01.2021.)

S današnjim danom započela je 32. sjednica Skupštine HPS-a. Zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 sjednica Skupštine provodi se elektronički. Glasovanje traje od 20. siječnja u 0:00 sati do 26. siječnja 2021. u 24:00 sati.

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.