Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Očuvanje i jačanje zdravlja kroz planinarske aktivnosti

petak, 04.09.2020.

Slijedom brojnih upita upućenih HPS-u o pitanjima zaštite zdravlja u uvjetima epidemije bolesti COVID-19, Hrvatski planinarski savez podsjeća na informacije i upute objavljene u lipnju 2020. U cilju zaštite zdravlja HPS od početka epidemije bolesti SARS-CoV-2 upućuje članove planinarskih udruga da budu odgovorni i suzdrže se od aktivnosti koje uključuju velika okupljanja i bliske kontakte koji bi mogli doprinijeti širenju virusa.

Slika.Planinarima je dobro poznato da je tjelesna aktivnost na otvorenom važna za zdravlje i zato je njihova želja za boravkom i kretanjem u planinama razumljiva. Planinarenje je aktivnost koja po svojoj prirodi izravno doprinosi očuvanju i jačanju zdravlja, a ujedno je jedna od rijetkih aktivnosti koja se bez većih poteškoća može provoditi u aktualnim epidemiološkim okolnostima.

Ipak, planinari i organizatori planinarskih aktivnosti trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje u provođenju svojih aktivnosti odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja. To se posebno odnosi na suzdržavanje od velikih okupljanja i susreta koji uključuju bliske kontakte te na održavanje visoke razine higijene. Odlukom Izvršnog odbora HPS-a odgođene su do daljnjega ili otkazane velike planinarske akcije i aktivnosti koje uključuju okupljanja velikog broja ljudi i bliske kontakte, a kojima je organizator ili suorganizator HPS. Putem Ministarstva turizma i sporta svi nacionalni sportski savezi uključeni su u razradu mjera zaštite za sve vrste sportskih aktivnosti te će o mogućim novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo članstvo biti pravovremeno informirano. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala.

Odgođena 31. sjednica Skupštine HPS-a održat će se tijekom jeseni. O terminu i načinu održavanja sjednice Skupštine, kao i o svim temama iz djelokruga rada Skupštine udruge članice HPS-a bit će tijekom rujna obaviještene putem weba HPS-a i službene elektroničke pošte na domeni hps.hr.

Osnovne informacije i preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima dostupne su na poveznici.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2021.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2021. (29.10.2020.)

Iz tiska je izašao atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2021. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Kalendar se može naručiti putem web trgovine HPS-a, putem e-maila ured.hps@hps.hr ili na telefone HPS-a 01/48-23-624, 01/48-24-142. Kao i proteklih godina, cijena kalendara je 35 kuna, a za narudžbe od 10 i više primjeraka preko planinarskih društava odobrava se popust od 20%.

Održana elektronička sjednica Skupštine HPS-a

Održana elektronička sjednica Skupštine HPS-a (24.10.2020.)

U četvrtak 22. listopada u ponoć završena je 31. sjednica Skupštine HPS-a. Budući da se u proteklim mjesecima nisu ispunili epidemiološki uvjeti za fizičko okupljanje predstavnika više od 330 punopravnih udruga članica koji sačinjavaju Skupštinu HPS-a, sukladno mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite, a temeljem konzultacija s Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba, sjednica Skupštine održana je elektronički.

Generalna skupština UIAA 2020.

Generalna skupština UIAA 2020. (24.10.2020.)

U petak 23. i subotu 24. listopada 2020. održana je elektronička sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je ove godine trebala biti održana u Antaliji u Turskoj no zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje 112 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.