Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Očuvanje i jačanje zdravlja kroz planinarske aktivnosti

petak, 04.09.2020.

Slijedom brojnih upita upućenih HPS-u o pitanjima zaštite zdravlja u uvjetima epidemije bolesti COVID-19, Hrvatski planinarski savez podsjeća na informacije i upute objavljene u lipnju 2020. U cilju zaštite zdravlja HPS od početka epidemije bolesti SARS-CoV-2 upućuje članove planinarskih udruga da budu odgovorni i suzdrže se od aktivnosti koje uključuju velika okupljanja i bliske kontakte koji bi mogli doprinijeti širenju virusa.

Slika.Planinarima je dobro poznato da je tjelesna aktivnost na otvorenom važna za zdravlje i zato je njihova želja za boravkom i kretanjem u planinama razumljiva. Planinarenje je aktivnost koja po svojoj prirodi izravno doprinosi očuvanju i jačanju zdravlja, a ujedno je jedna od rijetkih aktivnosti koja se bez većih poteškoća može provoditi u aktualnim epidemiološkim okolnostima.

Ipak, planinari i organizatori planinarskih aktivnosti trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje u provođenju svojih aktivnosti odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja. To se posebno odnosi na suzdržavanje od velikih okupljanja i susreta koji uključuju bliske kontakte te na održavanje visoke razine higijene. Odlukom Izvršnog odbora HPS-a odgođene su do daljnjega ili otkazane velike planinarske akcije i aktivnosti koje uključuju okupljanja velikog broja ljudi i bliske kontakte, a kojima je organizator ili suorganizator HPS. Putem Ministarstva turizma i sporta svi nacionalni sportski savezi uključeni su u razradu mjera zaštite za sve vrste sportskih aktivnosti te će o mogućim novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo članstvo biti pravovremeno informirano. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala.

Odgođena 31. sjednica Skupštine HPS-a održat će se tijekom jeseni. O terminu i načinu održavanja sjednice Skupštine, kao i o svim temama iz djelokruga rada Skupštine udruge članice HPS-a bit će tijekom rujna obaviještene putem weba HPS-a i službene elektroničke pošte na domeni hps.hr.

Osnovne informacije i preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima dostupne su na poveznici.

Preminuo Borislav Černi

Preminuo Borislav Černi (17.09.2020.)

PD Psunj iz Parkaca izvijestio je da je dana 16. rujna 2020. iznenada u 68. godini preminuo Borislav Černi. Borislav Černi bio je planinar sa 50-godišnjim stažom u PD-u Psunj. U svojoj dugogodišnjoj planinarskoj karijeri obnašao je brojne dužnosti u svojem planinarskom društvu. Istaknuo se u kao neumorni suradnik na brojnim društvenim akcijama u matičnom društvu i u HPS-u.

31. Skupština HPS-a

31. Skupština HPS-a (16.09.2020.)

Temeljem članka 30., stavak 2. Statuta Hrvatskog planinarskog saveza predsjednik HPS-a Darko Berljak sazvao je 31. sjednicu Skupštine HPS-a. Sukladno mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite u cilju zaštite zdravlja, a temeljem konzultacija s Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba o načinu održavanja sjednice Skupštine, prema odluci Izvršnog odbora HPS-a od 14. 9. 2020. sjednica Skupštine HPS-a održat će se elektronički.

Izvršni odbor usvojio Knjigu standarda za signalizaciju na planinarskim putovima

Izvršni odbor usvojio Knjigu standarda za signalizaciju na planinarskim putovima (15.09.2020.)

Izvršni odbor HPS-a 14. rujna 2020. usvojio je Knjigu standarda signalizacije na planinarskim putovima. Knjigom standarda objedinjene su na jednom mjestu oznake koje se primjenjuju za obilježavanje planinarskih putova u Hrvatskoj.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.