Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održan jubilarni deseti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

utorak, 20.10.2020.

Od petka, 9. listopada 2020. godine do nedjelje, 11. listopada, održan je jubilarni, deseti Memorijalni alpinistički logor „Glavno da se klajmba“.

Unatoč nezgodnoj epidemiološkoj situaciji, a vjerojatno zbog odlične prognoze, ovogodišnji skup je bio izvanredno posjećen. Osim što su sudionici mogli uživati u penjanju na besprijekornoj biokovskoj stijeni, ove su godine mogli kupiti knjige poznatog izdavača outdoor literature, Libricona, te poslušati izuzetno zanimljivo predavanje doajena hrvatskog penjanja, Borisa Čujića. Prije subotnjeg predavanja, publika je mogla poslušati kratak prikaz povijesti ovog skupa koji su održali Ratko Johan i Mia Vrbanac Užarević, dugogodišnji sudionici i suorganizatori. Zbog poštivanja epidemioloških mjera dvorana nije bila dupkom puna kao inače, što je velika šteta, jer je Čuja održao odlično predavanje.

Popularni GDSK, koji je naziv dobio po uzrečici Tonija Rose, pokrenuo je Krešimir Milas sada već davne 2011. godine u čast Toniju i Igoru Skenderu. Skup je već prve godine privukao mnoštvo penjača iz čitave Hrvatske a iz godine u godinu rastao je sve više, da bi se nakon 10 godina pretvorio u neizostavni dio penjačke sezone i u druženje koje rijetki propuštaju. Tokom godina predavanja su održali brojni poznati hrvatski alpinisti i penjači ali i mnoge međunarodne zvijezde (Silvo Karo, Ines Papert, Luka Lindič, Nastja Davidova). Osim po izvanrednim predavanjima, skup je postao poznat i po „spizi“- fažolu kojim časte AO Velebit i AO Željezničar te neizostavnim skušama s gradela koje pripremaju članovi lokalnog SAK Ekstrema. A tu su, dakako, i svake godine drukčije majice biokovskih motiva koje su postale „must have“ za svakog penjača.

Ove je godine nekoliko jakih naveza napalo austrijski smjer Born To Live ocjene 7b+ (Čujić- Lovrinović, Matošević- Jukić i Tomašek- Drače). Smjer je jedini uspio slobodno popeti Ivan Tomašek iz zagrebačke Matice. Čestitke! Osim nadmetanja u smjeru Born To Live, ponovljeni su i neki zaboravljeni klasici: navez Buljan-Bišćan ostvario je prvo slobodno ponavljanje smjera D.E.D. u Bukovcu, a Markanjević i Nelc popeli su tvrdi mađarski Aquarius u Velikom Borovcu. Što se ostalih smjerova tiče, kao i uvijek najpenjaniji su bili kultni Tommy i Dalmatinski san, a vrlo je popularan bio predio Osičine-Kuranik, što zbog jednostavnog pristupa i silaza, što zbog velikog broja smjerova različitih težina. Čini se da ove godine nije bilo prvenstvenih smjerova, no sigurni smo da će ih biti još mnogo narednih godina. Osim brojnih penjačkih avantura, na ovogodišnjem GDSK-u zabilježili smo i prvi GDSKovski skok paraglajdom s Pržinovca koji je izveo Nikola Kufrin, član AO Velebita.

Večernje druženje je, kao i uvijek, proteklo u prekrasnoj atmosferi, no ovaj puta na malo većoj distanci.

Teško je opisati ponos i sreću što smo ovaj skup uspjeli održavati sve ove godine, unatoč tragedijama koje su nas snašle. No, možda smo ostali odlučni upravo usprkos njima, kako bismo i dalje čuvali uspomenu na naše drage prijatelje, koji su uvijek bili predvodnici svojim idejama i svojim angažmanom u i oko penjanja u Hrvatskoj. Velika nam je čast organizirati najveće okupljanje penjača u ovom dijelu Europe (a možda i šire) i vjerujemo da ćemo se družiti još godinama i da će još nebrojene generacije penjača upoznati sve ljepote Biokova.

Ovim putem se od srca zahvaljujemo članovima SAK Ekstrema iz Makarske, AO Velebita i AO Željezničara iz Zagreba te gospodinu Vranješu koji već treću godinu našim uvaženim gostima osigurava vrhunski smještaj. Također veliko hvala Bojanu Haronu Markičeviću na dizajnu ovogodišnjih majica koje su sve rasprodane.

Vidimo se sljedeće godine, nadajmo se bez maski!

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.