Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Generalna skupština UIAA 2020.

subota, 24.10.2020.

Slika.U petak 23. i subotu 24. listopada 2020. održana je elektronička sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je ove godine trebala biti održana u Antaliji u Turskoj no zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje 112 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Slika.Skupštinu je vodio predsjednik UIAA Fritz Frijlandt koji je svojim predsjedanjem Skupštini i podnošenjem izvješća o radu UIAA u proteklom razdoblju zaključio svoj drugi četverogodišnji predsjednički mandat.

Uoči Skupštine svim predstavnicima u Skupštini UIAA upućeni su pisani materijali o radu UIAA (dostupni su također i na webu UIAA https://theuiaa.org/documents/members/UIAA_GA2020_Guide_v2_October.pdf). Prvoga dana Skupštine podneseno je i raspravljeno programsko i financijsko izvješće kao i strategija za razdoblje 2021-2024., a troje kandidata za predsjednika UIAA Amit Chowdhury (IMF, Indija), Peter Farkas (MHSSz, Mađarska) i Peter Muir (ACC, Kanada) predstavili svoje planinarske životopise i programe rada. Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na ostvarenje triju strateških ciljeva:
1. Pružanje smjernica o kritičnim i novim rizicima za planinare te unaprjeđenje sigurnosti
2. Uspostavljanje, održavanje i unaprjeđenje visokih standarda u planinarskim djelatnostima
3. Pomoć i potpora nacionalnim planinarskim savezima i njihovim članicama u ostvarivanju njihovih programa.

Novi predsjednik UIAA Peter MuirDrugoga dana Skupštine izneseni su sažetci svih izvješća te su provedena glasovanja o prijedlozima odluka po svim točkama dnevnog reda. Sva izvješća, te strateški i financijski plan usvojeni su većinom glasova. U članstvo UIAA primljene su četiri nove pridružene članice, a dva saveza primljena su u punopravno članstvo. U izbornom dijelu Skupštine najprije je za počasnog člana UIAA izabran istaknuti britanski planinar Doug Scott (BMC, Ujedinjeno Kraljevstvo), a zatim su izabrani predsjednik UIAA te članovi Izvršnog i Upravnog odbora. Između troje kandidata za predsjednika UIAA natpolovičnom većinom glasova u prvom krugu izabran Kanađanin Peter Muir, koji je u proteklom mandatu obnašao dužnost rizničara UIAA. Za članove Izvršnog odbora izabrani su Amit Chowdhury (IMF, Indija), Françoise Jaquet (SAC, Švicarska) i Martin Lascano (FASA, Argentina), a izbor članova Upravnog odbora proveden je prema ključu koji uvažava kontinentalnu zastupljenost i veličinu saveza udruženih u UIAA. U Upravni odbor izabrani su Jean Micszka (FFCAM, Francuska), Greg Mosley (MCSA, Južnoafrička Republika), Phil Powers (AAC, Kanada), Anne Aran (BMC, Ujedinjeno Kraljevstvo), Kul Bahadur Gurung (NMA, Nepal), Steve Long (BMC, Ujedinjeno Kraljevstvo) i Stein Tronstad (NTK, NAC, Norveška).

Na kraju Skupštine sudionicima su se obratili dosadašnji predsjednik UIAA Fritz Frijlandt te novoizabrani predsjednik UIAA Peter Muir.

Hrvatska je primljena u UIAA u listopadu 1991. godine, još prije međunarodnog priznanja Hrvatske, kao prvi hrvatski sportski savez u nekoj međunarodnoj sportskoj federaciji. Podrobnije informacije o radu UIAA dostupne su na web stranici www.theuiaa.org te na kanalima UIAA na društvenim mrežama.

Slika.

Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.