Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Generalna skupština UIAA 2020.

subota, 24.10.2020.

Slika.U petak 23. i subotu 24. listopada 2020. održana je elektronička sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je ove godine trebala biti održana u Antaliji u Turskoj no zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje 112 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Slika.Skupštinu je vodio predsjednik UIAA Fritz Frijlandt koji je svojim predsjedanjem Skupštini i podnošenjem izvješća o radu UIAA u proteklom razdoblju zaključio svoj drugi četverogodišnji predsjednički mandat.

Uoči Skupštine svim predstavnicima u Skupštini UIAA upućeni su pisani materijali o radu UIAA (dostupni su također i na webu UIAA https://theuiaa.org/documents/members/UIAA_GA2020_Guide_v2_October.pdf). Prvoga dana Skupštine podneseno je i raspravljeno programsko i financijsko izvješće kao i strategija za razdoblje 2021-2024., a troje kandidata za predsjednika UIAA Amit Chowdhury (IMF, Indija), Peter Farkas (MHSSz, Mađarska) i Peter Muir (ACC, Kanada) predstavili svoje planinarske životopise i programe rada. Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na ostvarenje triju strateških ciljeva:
1. Pružanje smjernica o kritičnim i novim rizicima za planinare te unaprjeđenje sigurnosti
2. Uspostavljanje, održavanje i unaprjeđenje visokih standarda u planinarskim djelatnostima
3. Pomoć i potpora nacionalnim planinarskim savezima i njihovim članicama u ostvarivanju njihovih programa.

Novi predsjednik UIAA Peter MuirDrugoga dana Skupštine izneseni su sažetci svih izvješća te su provedena glasovanja o prijedlozima odluka po svim točkama dnevnog reda. Sva izvješća, te strateški i financijski plan usvojeni su većinom glasova. U članstvo UIAA primljene su četiri nove pridružene članice, a dva saveza primljena su u punopravno članstvo. U izbornom dijelu Skupštine najprije je za počasnog člana UIAA izabran istaknuti britanski planinar Doug Scott (BMC, Ujedinjeno Kraljevstvo), a zatim su izabrani predsjednik UIAA te članovi Izvršnog i Upravnog odbora. Između troje kandidata za predsjednika UIAA natpolovičnom većinom glasova u prvom krugu izabran Kanađanin Peter Muir, koji je u proteklom mandatu obnašao dužnost rizničara UIAA. Za članove Izvršnog odbora izabrani su Amit Chowdhury (IMF, Indija), Françoise Jaquet (SAC, Švicarska) i Martin Lascano (FASA, Argentina), a izbor članova Upravnog odbora proveden je prema ključu koji uvažava kontinentalnu zastupljenost i veličinu saveza udruženih u UIAA. U Upravni odbor izabrani su Jean Micszka (FFCAM, Francuska), Greg Mosley (MCSA, Južnoafrička Republika), Phil Powers (AAC, Kanada), Anne Aran (BMC, Ujedinjeno Kraljevstvo), Kul Bahadur Gurung (NMA, Nepal), Steve Long (BMC, Ujedinjeno Kraljevstvo) i Stein Tronstad (NTK, NAC, Norveška).

Na kraju Skupštine sudionicima su se obratili dosadašnji predsjednik UIAA Fritz Frijlandt te novoizabrani predsjednik UIAA Peter Muir.

Hrvatska je primljena u UIAA u listopadu 1991. godine, još prije međunarodnog priznanja Hrvatske, kao prvi hrvatski sportski savez u nekoj međunarodnoj sportskoj federaciji. Podrobnije informacije o radu UIAA dostupne su na web stranici www.theuiaa.org te na kanalima UIAA na društvenim mrežama.

Slika.

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini (22.01.2021.)

Izvršni odbor HPS-a odlukom donesenom 20. siječnja 2021., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini.

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a (20.01.2021.)

S današnjim danom započela je 32. sjednica Skupštine HPS-a. Zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 sjednica Skupštine provodi se elektronički. Glasovanje traje od 20. siječnja u 0:00 sati do 26. siječnja 2021. u 24:00 sati.

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.