Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održana elektronička sjednica Skupštine HPS-a

subota, 24.10.2020.

Slika.U četvrtak 22. listopada u ponoć završena je 31. sjednica Skupštine HPS-a. Budući da se u proteklim mjesecima nisu ispunili epidemiološki uvjeti za fizičko okupljanje predstavnika više od 330 punopravnih udruga članica koji sačinjavaju Skupštinu HPS-a, sukladno mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite, a temeljem konzultacija s Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba o načinu održavanja sjednice Skupštine, Izvršni odbor HPS-a 14. rujna 2020. donio je odluku da se sjednica Skupštine HPS-a održi u formi elektroničke sjednice.

Skupština je održana od 16. listopada do 22. listopada. U tom vremenu elektroničkim glasovanjem predstavnici punopravnih članica HPS-a izjašnjavali su se o predloženim odlukama po svih 10 točaka dnevnog reda. Uoči Skupštine svim udrugama članicama upućeni su pisani materijali na 58 stranica te informacije o načinu registracije i glasovanja. Za glasovanje je izrađen elektronički obrazac na adresi https://www.hps.hr/skupstina/, na koju su predstavnici punopravnih članica HPS-a pristupali uz obaveznu registraciju putem službene elektroničke adrese svoje udruge, odnosno autentifikaciju pomoću dodijeljene lozinke. Za sudjelovanje u Skupštini na taj je način registriralo se 95 predstavnika planinarskih udruga, a Verifikacijska komisija utvrdila je da su svih 95 predstavnika uredno registrirani i imaju pravo glasovanja. Sustav je podešen tako da predstavnik jedne udruge može glasovati samo jedanput.

Elektroničkim glasovanjem prihvaćena su radna tijela Skupštine, Programsko izvješće o radu HPS-a u 2019. godini, Financijsko izvješće HPS-a za 2019. godinu, Izvješće Nadzornog odbora HPS-a, Izvješće Suda časti HPS-a, Pravilnik o članskoj iskaznici i i članskim markicama u HPS-u, Pravilnik o dodjeli priznanja HPS-a, Pravilnik Komisije za speleologiju HPS-a, Pravilnik o školovanju u HPS-u, Rebalans Financijskog plana HPS-a za 2020. godinu, Plan rada komisija HPS-a i raspodjele financijskih sredstava za aktivnosti komisija u 2020. godini, Financijski plan HPS-a za 2021. godinu te Odluka o pokretanju postupka razdruživanja sportskog penjanja iz HPS-a. Sve odluke donesene su natpolovičnom većinom glasova registriranih predstavnika punopravnih članica HPS-a.

Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojena su i četiri pravilnika. Izmjenama triju pravilnika bolje se uređuju pitanja oko distribucije članskih iskaznica i markica (od ove godine u primjeni su nove članske iskaznice i markice), dodjele priznanja HPS-a (uvodi se elektronički način prikupljanja prijedloga za dodjelu priznanja i kriteriji za dodjelu priznanja planinarskim udrugama) te rada Komisije za speleologiju HPS-a (unutarnji ustroj Komisije). Novi Pravilnik o školovanju priređen je u cilju reforme sustava školovanja koja je započela prema odluci 30. Skupštine HPS-a 2019., a predstavlja osnovu za donošenje programa školovanja u svim djelatnostima i uporište za njihovu kvalitetnu provedbu.

Skupština je ujedno odlučivala i o pokretanju postupka razdruživanja sportskog penjanja iz HPS-a, prema prijedlogu iznesenom i obrazloženom u pisanim materijalima.

Zapisnik Skupštine bit će objavljen u časopisu Hrvatski planinar i na web stranici HPS-a. Usvojeni pravilnici objavljeni su na stranici Akti i obrasci.

Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.