Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Pripreme za Via Adriatica trail

utorak, 03.11.2020.

Slika.

Prije nego je krenuo u avanturu života - hodanje Via Adriatica trailom - na posljednje visinske pripreme Feručo je došao u Split.

Tamo su ga dočekali članovi Radne skupine za OSI Diana, Zoran i Aleksandra. Feručo je stigao vlakom iz Zagreba u rano jutro. Nakon obaveznih krafni i bijele kave čekalo ga je iznenađenje i prvi izazov za taj dan. Popeti se na Zvonik Sv. Duje. Gradnja zvonika koji se nalazi uz katedralu Sv. Duje započela je u 13. stoljeću. Ove godine je zvonik obnovljen te ponovno otvoren za javnost. Prvih 57 m visinske razlike Feručo je savladao.

S vrha zvonika vidio se naš slijedeći izazov predviđen za taj dan: Mosor. Nakon prolaska splitskim Pazarom i opskrbe krenuli smo prema Mosoru. Feruču je prvi dio puta bio poznat jer je tu prolazi i prije dvije godine. Laganim hodanjem popeli smo se do planinarskog doma „Umberto Girometta“. Dočekao nas je legendarni domar Špiro. Feručo je u znak zahvalnosti donio poklon i Špiru i knjižnici planinarskog doma. Svoju knjigu „Planinarenje na slijepo“ uručio je Špiru. Nakon kratkog predaha krenuli smo prema Velikom Kablu. Dan je bio pravi ljetnji. Visoke temperature i ubodi osa zaustavili su nas tik pred vrh. Požurili smo sa spuštanjem do doma jer nas je tamo čekao Špiro s ručkom. Nakon ručka slijedilo je upoznavanje s vodičima koje će ponovno susresti za nekoliko tjedana na Via Adriatica trailu. Prvi dan zajedničkog druženja završili smo pjesmom, naravno. Drugi dan smo se spustili do Tugara gdje su nas dočekali novi vodiči i članovi Županijske udruge slijepih Split. Već i prije smo bili u kontaktu s udrugom, ali zbog novonastale situacije nikako nismo mogli ostvariti dugo planirani prvi izlet. A onda se sve posložilo te smo se svi zajedno uputili prema Gospi od sniga. Fruča je cijelim putem vodila sedmogodišnja Leona koja nam je i ispričala priču o crkvi na grebenu planine. Naše slijepe prijatelje vodili su vodiči iz naše Radne skupine. Na vrhu smo napravili dužu pauzu i obavezno fotografiranje. Kako se ovaj izlet pokazao uspješnim dogovorili smo buduću suradnju.

Slika.

Veliko hvala Špiru na ručku i kavama, HPD Mosor što nam uvijek iziđe u susret s besplatnim smještajem, Vedrani i Vicku, koji su se odmah na domu nakon upoznavanja Feruča obećali za vođenje po dijelu Via Adriatica traila. Veliko hvala Diani koja je bila pratioc Feruču tijekom cijelog uspona na Mosoru te Zoranu koji ga je pratio na silasku. Hvala maloj Leoni koja nam je pokazala da su godine samo broj. Svoj posao vođenja Feruča je shvatila vrlo ozbiljno i već se veselimo nekim novim generacijama u našoj Radnoj skupini. Hvala Županijskoj udruzi slijepih Split na čelu s Ivanom Tokićem jer su dopustili da ih pratimo. I hvala svim vodičima iz Radne skupine koji su uvijek pri ruci i na koje se može uvijek računati

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.