Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Novi broj Hrvatskog planinara (br. 11/2020)

subota, 07.11.2020.

Slika.Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara (br. 11/2020) s nizom članaka koji obrađuju vrlo zanimljive teme. Lijep povijesni presjek vrijedne Planinarske zbirke koja je smještena u Samoborskom muzeju, donosi nam Zrinka Kušer. Zbirku čine dokumenti planinarskih društava, ostavštine i pokloni naših istaknutih planinara. Kao dodatak tekstu o Planinarskoj zbirci autorica je pripremila lijep osvrt na Ivicu Sudnika, osnivača Planinarske zbirke. Izuzetno zanimljiv i vrijedan članak o planinarenju na Rabu i susjednim nenaseljenim otocima, pripremio je Ivo Olip. Posebno su vrijedni opisi tri mala otoka Golog, Grgura i Prvića jer se rijetko posjećuju, a izuzetno su zanimljivi. Ljubiteljima HPO je dobro poznata velika zbrka oko kontrolne točke iznad Kutereva, koju nazivaju Kalić, Korenski vrh i Kosinjski vrh. Temeljitu analizu ovog problema na temelju 13 karata donosi nam Ivan Mance. O speleološkoj ekspediciji Crnopac 2020., kao dijelu velike proslave 70. obljetnice HPD-a Željezničar, tekst je napisala Lea Ovčarić. Nema ništa bolje nego kada jedan tekst potakne nekoga da napiše nastavak. Upravo to se dogodilo Hrvoju Malinaru koji je, potaknut tekstom o Medvedgradu iz prošlog broja, podijelio sa nama još neka saznanja o ovom simbolu Zagreba. Slijepi planinar Željko Brdal opisuje uspon na strmi lički vrh Kremen, a Klara Jasna Žagar nam priča toplu priču o poučnoj etno stazi Planinski melini.

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 12 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu: hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'.

(Faruk Islamović)

Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.