Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

16. plenarna Skupština IFSC-a usvojila strategiju razvoja sportskog penjanja do 2028.

subota, 14.11.2020.

Slika.16. plenarna Skupština Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) održana je u formi videokonferencije 13. i 14. studenoga 2020. Skupština je otvorena video porukom predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha u kojoj je pozvao sve sportaše i njihove nacionalne saveze udružene u IFSC da i dalje odgovorno skrbe o zaštiti zdravlja u uvjetima pandemije bolesti COVID-19 te pozvao na strpljenje do premijernog nastupa sportskih penjača u programu Ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju 2021.

Skupština je bila izvorno sazvana u Limassolu na Cipru. Rasprava o temama dnevnog reda započela je videokonferencijom održanom 29. svibnja, a nastavljena je na tematskim radionicama te raspravom u okviru plenarne Skupštine.

Slika.Skupština je na početku rada odobrila statusne promjene nacionalnih saveza Fidžija, Ugande, Malte, Mauricijusa, Nepala, Saudijske Arabije i Perua. S tim promjenama IFSC sada sačinjavaju 94 ćčanice, od toga 8 iz Afrike, 23 iz Azije, 44 iz Europe, 3 iz Oceanije te 16 iz sjeverne i južne Amerike. Na skupštini je sudjelovalo ukupno 51 punopravnih članica IFSC-a, među kojima je i HPS. Hrvatski planinarski savez jedan je od osnivača IFSC-a i punopravni član od 2007. godine.

Nakon sadržajne prezentacije glavnih smjernica Skupština je usvojila Strategiju razvoja 2020. – 2028., u kojoj su ugrađena iskustva prošlih natjecateljskih sezona te zaključci prethodnih IFSC-ovih skupština, radionica i susreta. Osim misije i vizije IFSC-a te stajališta nacionalnih saveza, u pripremi Strategije uvažena je i odgoda Ljetnih Olimpijskih igara Tokio 2020, kao i očekivane posljedice pandemije koronavirusa na razvoj sportskog penjanja u idućim godinama. Strategija obuhvaća opredjeljenja i mjere za popularizaciju sportskog penjanja, unaprjeđenje natjecateljskih pravila te drugih uvjeta za razvoj sportskog penjanja, jačanje članstva i procesa upravljanja u IFSC-u, kao i za snažnije brendiranje IFSC-a.

Slika.U izboru između Berna (Švicarska), Seula (Južna Koreja) i Chongqunga (Kina) za domaćina svjetskog prvenstva 2023. odabran je Bern, prema prijedlogu Švicarskog planinarskog saveza (SAC). Potvrđen je također i kalendar natjecanja u iduće dvije godine, uz nadu da će se čim prije ispuniti uvjeti za redovito održavanje svih planiranih natjecanja. Ove godine Svjetsko prvenstvo u sportskom penjanju nije održano, pa će najviša razina natjecanja biti Europsko prvenstvo u Moskvi (Rusija) krajem studenoga, na kojemu će sudjelovati i hrvatska sportsko-penjačka reprezentacija organizirana u HPS-u.

Slika.Članice IFSC-a su u drugom danu rada Skupštine raspravile i usvojile sustav kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, donijele izmjene Statuta IFSC-a, utvrdile proceduru nominacija i izbora u tijela i komisije IFSC-a te potvrdile sustav prikupljanja i iznose članarina i licenci. Usvojena su izvješća i prijedlozi svih stručnih komisija i odbora, uključujući regulacijska pravila koja je u proteklih godinu dana od formiranja pripremio Paraolimpijski odbor IFSC-a.

Iduća 17. Skupština IFSC-a trebala bi se održati u Parizu, budu li u 2021. godini ispunjeni epidemiološki uvjeti za takvu vrstu okupljanja.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.