Međunarodni dan planina 11. prosinca

petak, 11.12.2020.

Slika.Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.


Ove godine tema Međunarodnog dana planina je BIORAZNOLIKOST. Ne treba zaboraviti da su hrvatske planine jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Najviše hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju i karakterizira ih ekološki iznimno osjetljiv krški reljef. Protežu se smjerom sjeverozapad – jugoistok, uzduž jadranske obale u nekoliko usporednih nizova, koji počinju s otočnim planinama. Za razliku od Dinarida, planine i gore panonskog i peripanonskog prostora uglavnom su stare geološke građe, blažih strmina, razmjerno niske te bogate vodom i vegetacijom. Njihov smjer pružanja nije jedinstven, ali se nigdje ne podudara s dinarskim. Odlikuje ih brojnost vodenih tokova koji su kroz stoljeća usjekli duboke doline i tako stvorili šarolik reljef. Zbog male visine u odnosu na svjetska velegorja, većina je naših vrhova planinarski razmjerno lako dostupna, što hrvatske planine čini vrlo pogodnim, praktički idealnim za planinarenje. Ljepota i raznolikost hrvatskih planina, ali i rano prepoznavanje njihova značaja i vrednovanje, ujedno su i razlozi što se organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo razvijati vrlo rano (još 1874.), po čemu smo bili među prvima u Europi, te što su prve inicijative za zaštitu okoliša u Hrvatskoj nastale u upravo u okvirima planinarske udruge. Hrvatski planinarski savez je i danas najveća hrvatska udruga posvećena zaštiti okoliša.

Sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina, svake se godine Međunarodni dan planina u Hrvatskoj obilježava raznovrsnim akcijama Hrvatskog planinarskog saveza, planinarskih udruga članica HPS-a i akcijama javnih ustanova za upravljanje zaštićenim planinskim područjima. Budući da ove godine nisu moguća veća okupljanja Međunarodni dan planina obilježavamo objavljivanjem plakata s porukama i sloganima planinara, koji je pripremila Komisija za zaštitu prirode HPS-a. Komisija je ranije ove godine pozvala planinare da osmisle i pošalju svoje poruke i slogane kojima potvrđuju svoju opredijeljenost za očuvanje okoliša u skladu s konceptom “Ne ostavljaj tragove”. Komisija za zaštitu prirode zahvaljuje svima koji su sudjelovali i koji aktivno brinu o zaštiti okoliša. Plakat Čuvajmo planine i ne ostavljajmo tragove možete preuzeti ovdje.

Također, povodom Međunarodnog dana planina, u programu Hrvatskog radija možete poslušati emisiju "Slušaj kako zemlja diše" u kojoj o Međunarodnom danu planina članovi Hrvatskog planinarskog saveza i djelatnici JU Park prirode Biokovo.

Slika.Na Međunarodni dan planina održavaju se dvije važne međunarodne konferencije o očuvanju planina, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Svjetske agencije za poljoprivredu (FAO). Na tim konferencijama kao panelisti sve planinare svijeta predstavljaju predsjednik krovne međunarodne planinarske asocijacije UIAA Peter Muir i pročelnica komisije UIAA za zaštitu planina dr Carolina Adler. Konferencije će se moći pratiti uživo na web kanalima UIAA. UIAA ima razvijenu suradnju i partnerstva s brojnim agencijama Ujedinjenih naroda i aktivan je partner na brojnim projektima kojima je cilj zaštita planina i njihove bioraznolikosti.

Slika.

Prenosimo također i apel Europske planinarske asocijacije (EUMA), izdan povodom Međunarodnog dana planina.

Iduća godina proglašena je Međunarodnom godinom špilja i krša. HPS će ga obilježiti nizom speleoloških, ekoloških i promotivnih akcija sa ciljem isticanja nužnosti bolje zaštite špilja i krša. Po bogatstvu krša, uključujući i brojne špilje i jame Hrvatska je također među najzanimljivijim i najbogatijim zemljama u Europi.

Slika.

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.