Međunarodni dan planina 11. prosinca

petak, 11.12.2020.

Slika.Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.


Ove godine tema Međunarodnog dana planina je BIORAZNOLIKOST. Ne treba zaboraviti da su hrvatske planine jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Najviše hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju i karakterizira ih ekološki iznimno osjetljiv krški reljef. Protežu se smjerom sjeverozapad – jugoistok, uzduž jadranske obale u nekoliko usporednih nizova, koji počinju s otočnim planinama. Za razliku od Dinarida, planine i gore panonskog i peripanonskog prostora uglavnom su stare geološke građe, blažih strmina, razmjerno niske te bogate vodom i vegetacijom. Njihov smjer pružanja nije jedinstven, ali se nigdje ne podudara s dinarskim. Odlikuje ih brojnost vodenih tokova koji su kroz stoljeća usjekli duboke doline i tako stvorili šarolik reljef. Zbog male visine u odnosu na svjetska velegorja, većina je naših vrhova planinarski razmjerno lako dostupna, što hrvatske planine čini vrlo pogodnim, praktički idealnim za planinarenje. Ljepota i raznolikost hrvatskih planina, ali i rano prepoznavanje njihova značaja i vrednovanje, ujedno su i razlozi što se organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo razvijati vrlo rano (još 1874.), po čemu smo bili među prvima u Europi, te što su prve inicijative za zaštitu okoliša u Hrvatskoj nastale u upravo u okvirima planinarske udruge. Hrvatski planinarski savez je i danas najveća hrvatska udruga posvećena zaštiti okoliša.

Sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina, svake se godine Međunarodni dan planina u Hrvatskoj obilježava raznovrsnim akcijama Hrvatskog planinarskog saveza, planinarskih udruga članica HPS-a i akcijama javnih ustanova za upravljanje zaštićenim planinskim područjima. Budući da ove godine nisu moguća veća okupljanja Međunarodni dan planina obilježavamo objavljivanjem plakata s porukama i sloganima planinara, koji je pripremila Komisija za zaštitu prirode HPS-a. Komisija je ranije ove godine pozvala planinare da osmisle i pošalju svoje poruke i slogane kojima potvrđuju svoju opredijeljenost za očuvanje okoliša u skladu s konceptom “Ne ostavljaj tragove”. Komisija za zaštitu prirode zahvaljuje svima koji su sudjelovali i koji aktivno brinu o zaštiti okoliša. Plakat Čuvajmo planine i ne ostavljajmo tragove možete preuzeti ovdje.

Također, povodom Međunarodnog dana planina, u programu Hrvatskog radija možete poslušati emisiju "Slušaj kako zemlja diše" u kojoj o Međunarodnom danu planina članovi Hrvatskog planinarskog saveza i djelatnici JU Park prirode Biokovo.

Slika.Na Međunarodni dan planina održavaju se dvije važne međunarodne konferencije o očuvanju planina, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Svjetske agencije za poljoprivredu (FAO). Na tim konferencijama kao panelisti sve planinare svijeta predstavljaju predsjednik krovne međunarodne planinarske asocijacije UIAA Peter Muir i pročelnica komisije UIAA za zaštitu planina dr Carolina Adler. Konferencije će se moći pratiti uživo na web kanalima UIAA. UIAA ima razvijenu suradnju i partnerstva s brojnim agencijama Ujedinjenih naroda i aktivan je partner na brojnim projektima kojima je cilj zaštita planina i njihove bioraznolikosti.

Slika.

Prenosimo također i apel Europske planinarske asocijacije (EUMA), izdan povodom Međunarodnog dana planina.

Iduća godina proglašena je Međunarodnom godinom špilja i krša. HPS će ga obilježiti nizom speleoloških, ekoloških i promotivnih akcija sa ciljem isticanja nužnosti bolje zaštite špilja i krša. Po bogatstvu krša, uključujući i brojne špilje i jame Hrvatska je također među najzanimljivijim i najbogatijim zemljama u Europi.

Slika.

Slika.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez