Instruktorski seminar o speleološkoj edukaciji Zagreb 2021.

ponedjeljak, 01.02.2021.

U petak 29. siječnja 2021. godine u prostorijama HGSS stanice Zagreb, na Medvednici Komisija za speleologiju HPS-a održala je Instruktorski seminar o speleološkoj edukaciji. Voditeljica seminara bila je Instruktorica speleologije Vinka Dubovečak, a domaćini SU Međimurje.

Slika.

Na seminaru su obrađene sljedeće teme:

1. Godišnja dopuštenja za provođenje speleološke edukacije

2. Obveze SO/SU u vezi ispunjavanja obrazaca prema KS HPS

3. Pregled speleoloških škola i stručnih seminara KS HPS u 2020. godini

4. Budući stručni seminari KS HPS u 2021. godine te ideje za nove seminare

5. Prezentacije teorijskog dijela speleološke škole prema Programu školovanja KS HPS-a

Neki od zaključaka seminara su sljedeći:

• Teme instruktorskih radova budu ujedno i metodički priručnik za stručne seminare.

• U sljedećih par godina ideja je da se naprave seminari kao što su računalna obrada speleoloških nacrta te digitalno topografsko snimanje speleoloških objekata, posebne tehnike istraživanja u podzemlju, speleološka fotografija i video snimanje, orijentacija te organizacija speleoloških istraživanja.

• KS HPS će izraditi unificirane prezentacije za održavanje teorijskih dijelova speleološke škole. Da bi se to izradilo, kontaktirat će se autori knjige Speleologija da naprave podlogu za prezentacije za svoju temu na način da se kroz prezentaciju odgovore na pitanja za ispit za speleologa pripravnika.

Seminaru su prisustvovali:

• SK Ozren Lukić: Damir Janton (KS HPS)

• SU Kraševski zviri Ivanec: Vinka Dubovečak (KS HPS)

• SO HPK Sv. Mihovil: Teo Barišić (KS HPS), Jure Šarić

• SO PDS Velebit: Ana Bakšić, Valentina Plemenčić, Dalibor Paar (KS HPS), Marko Rakovac (KS HPS)

• SO HPD Željezničar: Josip Dadić, Vlado Božić (KS HPS), Stipe Maleš

• SO PD Željezničar Gospić: Đenis Barnjak

Slika.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.