Dinara proglašena parkom prirode

petak, 05.02.2021.

Odlukom Hrvatskog Sabora 5. veljače 2021. proglašen je Park prirode Dinara kao dvanaesti park prirode u Republici Hrvatskoj. Parkom prirode Dinara zaštićeno je 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Na temelju opsežnih stručnih istraživanja i elaborata zaštićen je najveći dio masiva Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), uključujući izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja uz Cetinu: Hrvatačko, Paško i Vrličko.

Hrvatski je planinarski savez među prvima, odmah nakon Domovinskog rata, počeo isticati prirodne vrijednosti Dinare i nužnost odgovarajuće zaštite toga velikog i nadasve zanimljivog planinskog prostora. Istovremeno, hrvatski planinari prionuli su uređenju planinarskih putova i planinarskih objekata, koji omogućuju sigurno kretanje cijelom Dinarom i boravak na njoj. U pripremi za proglašenje Parka prirode Dinara HPS je za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i energetike (sada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) pripremio i opsežan elaborat »Planinarstvo na planini Dinari i uloga planinara u vrednovanju i očuvanju biološke raznolikosti Dinare«. U njemu je posebno istaknuto da zahvaljujući angažmanu brojnih planinarskih udruga članica HPS-a planinarska infrastruktura na Dinari danas omogućuje zainteresiranim posjetiteljima da obilazeći planinu otkriju mnoge prirodne ljepote, dožive nove vidike i upoznaju skrivene kutke u planini i njenom podnožju te kulturno-povijesne znamenitosti važne za razumijevanje hrvatske prošlosti. Upravo je radi popularizacije Dinare HPS s planinarskim društvima Dinara iz Knina i Sinjal 1831 iz Kijeva nedugo nakon oslobođenja Dinare započeo organizirati skupni uspon na njezin vrh, a 2004. na Dinari je održan Dan hrvatskih planinara s više od tisuću sudionika. U Hrvatsku planinarsku obilaznicu (HPO) vrh Dinare uvršten je kao obvezna kontrolna točka za stjecanje drugog stupnja priznanja (srebrne značke).

S prirodoslovnog je gledišta važno istaknuti da je Dinara stanište više od 1000 biljnih vrsta, od toga 75 nacionalnih endema, a poznato je više od 20 endemskih vrsta životinja. Dinarski je krš fenomen prepoznat na međunarodnoj razini i obuhvaća mnogo šire područje, a dobio je ime upravo po Dinari kao tipskom lokalitetu. To je najvrjednija prirodna krška cjelina na svijetu, s naslagama debljim od osam kilometara te izrazito razvijenim krškim poljima, koja objedinjavaju sve krške pojave.

Raznolikošću pejzaža - od kamenih goleti i slikovitih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma do prostranih livada i pojasa klekovine - te jedinstvenom povezanošću s morem, hrvatske planine čine gorski dio zemlje jednim od najslikovitijih područja u ovom dijelu Europe. Neke su od tih planina zahvaljujući svojoj ljepoti, položaju, povijesnim značajkama ili drugim obilježjima – primjerice Velebit, Biokovo i Klek - već davno postale simboli. I Dinara ima potencijal da bude jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih nacionalnih simbola. Imena vrhova poput Mont Blanca, Grossglocknera, Olimpa ili Triglava danas su gotovo postala sinonimi za imena zemalja u kojima se nalaze. Dinara itekako zaslužuje da to postane. Nema dvojbe da proglašenjem Parka prirode Dinara to područje dobiva nove adute za kvalitetno vrednovanje, primjerenu popularizaciju i učinkovitu zaštitu.

Slika.

Najnovije vijesti

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

U novoj 2022. godini - Međunarodnoj godini održivog razvoja planina

U novoj 2022. godini - Međunarodnoj godini održivog razvoja planina

06.01.2022.

Dana 16. prosinca 2021. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se 2022. godina proglašava Međunarodnom godinom održivog razvoja planina. Međunarodna godina održivog razvoja planina važna je prilika da se skrene pozornost šire javnosti na brojne izazove povezane s očuvanjem planinskih ekosustava.

Godišnje nagrade za najbolji rad s mladima, najboljeg vanjskog suradnika i posebna priznanja

Godišnje nagrade za najbolji rad s mladima, najboljeg vanjskog suradnika i posebna priznanja

21.12.2021.

Danas objavljujemo dobitnike u kategorijama Najbolji rad s mladima, Najbolji vanjski suradnik i Posebna priznanja.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.