Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

utorak, 09.02.2021.

Slika.Bez obzira što je na naslovnici novog broja snježna fotografija, proljeće se polako prikrada i najavljuje svoj dolazak. Svi tekstovi su izuzetno inspirativni i donose ideje za prve proljetne izlete. Ako ste ljubitelj dugačkih pješačenja tu je putopis Feruča Lazarića s Via Adiatice, naše najduže pješačke staze. Imate djecu, a volite planinariti? Muči vas pitanje kada je pravi trenutak za krenuti u planinu? Odgovor je vrlo jednostavan, a naći ćete ga u izvrsnom tekstu Ariana Čavale. O Grobničkim Alpama, Mudnoj doli i nikad prežaljenom hahlićkom domaru Davoriću lijep tekst napisali su kći i tata Jurčić. Kako se boriti protiv korone na planinarski način otkriva nam Vanja Radovanović. Toplu priču o planinarskoj stazi kojom su zvonari odlazili do crkve na vrhu Ravne gore donosi Mira Smerke. O malo poznatim velebitskim stazama Staza zviri i Put čovika piše Biserka Radović. Ljubiteljima nemarkiranih staza sigurno će se svidjeti tekst Željka Vinkovića o grebenima Golovrha i Višerujne koji se nalaze u Južnom Velebitu. Iz ovog broja još svakako vrijedi istaknuti osvrt Renea Lisca na nesebičnu pomoć koju su planinari pružili građanima Zagreba prilikom saniranja šteta nastalih potresom u proljeće 2020. Hvala alpinistima, speleolozima i "visincima"!

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu: hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Planinarska aplikacija za mobilne uređaje s operativnim sustavom Android

Planinarska aplikacija za mobilne uređaje s operativnim sustavom Android (07.02.2021.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad planinarsku aplikaciju za mobilne telefone s operativnim sustavom Android.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.