Planinarsko sklonište Crnopac

petak, 14.05.2021.

Slika.Nakon što se HPD Mala Rava, koje je više godina uspješno upravljalo planinarskim skloništem Crnopac (1137 m) na južnom Velebitu, izjasnilo se da ne želi dalje upravljati tim skloništem, brigu o njemu tijekom proljeća 2021. preuzelo je PD Paklenica. Ovo lijepo sklonište je sagradio legendarni zadarski planinar Slavko Tomerlin – Tatek sa suradnicima te u okolici uredio mrežu atraktivnih planinarskih putova. Crnopačko sklonište u HPS-u je kategorizirano kao planinarski objekt od nacionalnog značaja i kao takvo ima posebnu važnost za hrvatsko planinarstvo.

Na sastanku održanom 15. travnja 2021. u Gračacu, na kojemu su sudjelovali predstavnici PD-a Paklenica, HPD-a Mala Rava, PD-a Lisac, JU PP Velebit i HPS-a, istaknuto je da nikada nije bilo nikakvih primjedbi na brigu i angažman upravljača i domaćina skloništa na Crnopcu. Poseban problem u tom ali i brojnim drugim objektima, međutim, predstavlja vandalizam koji se ni na koji način ne može opravdati, i na koji su i sami zadarski planinari učestalo upozoravali planinarsku i širu javnost. Prema planinarskim zapažanjima ali i zapažanjima nadzornika JU Park prirode Velebit Josipa Frketića u posljednje se vrijeme upravo na Crnopcu učestalo zapaža povećanje broja posjetitelja koji u zaštićeno područje dolaze bez odgovarajućeg planinarskog iskustva i bez odgovornog odnosa prema okolišu.

PD Paklenica organiziralo je i izvelo već nekoliko radnih akcija radi uređenja skloništa i okoliša te će dalje nastaviti brinuti o njemu. PD Paklenica već godinama brine o četiri skloništa i domu koji su podignuti na još nedostupnijim mjestima na južnom Velebitu. Izvršni odbor HPS-a na svojoj je 11. sjednici podržao postizanje dogovora te pozvao sva društva koja djeluju na južnom Velebitu na konstruktivno djelovanje u cilju daljnjeg funkcioniranja planinarskog skloništa u skladu s Pravilnikom o upravljanju planinarskim objektima (domovima, kućama i skloništima) u HPS-u.

I ovim putem apeliramo na sve posjetitelje i korisnike da čuvaju planinarske objekte i njihov okoliš.

Slika.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

27.09.2021.

Prošlog vikenda podno Tulovih greda na Velebitu održano je svečano postrojavanje pripadnika Planinske satnije Velebit. Ratni put te postrojbe, dobro poznate planinarima i gorskim spašavateljima, započeo je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.