Planinarsko sklonište Crnopac

petak, 14.05.2021.

Slika.Nakon što se HPD Mala Rava, koje je više godina uspješno upravljalo planinarskim skloništem Crnopac (1137 m) na južnom Velebitu, izjasnilo se da ne želi dalje upravljati tim skloništem, brigu o njemu tijekom proljeća 2021. preuzelo je PD Paklenica. Ovo lijepo sklonište je sagradio legendarni zadarski planinar Slavko Tomerlin – Tatek sa suradnicima te u okolici uredio mrežu atraktivnih planinarskih putova. Crnopačko sklonište u HPS-u je kategorizirano kao planinarski objekt od nacionalnog značaja i kao takvo ima posebnu važnost za hrvatsko planinarstvo.

Na sastanku održanom 15. travnja 2021. u Gračacu, na kojemu su sudjelovali predstavnici PD-a Paklenica, HPD-a Mala Rava, PD-a Lisac, JU PP Velebit i HPS-a, istaknuto je da nikada nije bilo nikakvih primjedbi na brigu i angažman upravljača i domaćina skloništa na Crnopcu. Poseban problem u tom ali i brojnim drugim objektima, međutim, predstavlja vandalizam koji se ni na koji način ne može opravdati, i na koji su i sami zadarski planinari učestalo upozoravali planinarsku i širu javnost. Prema planinarskim zapažanjima ali i zapažanjima nadzornika JU Park prirode Velebit Josipa Frketića u posljednje se vrijeme upravo na Crnopcu učestalo zapaža povećanje broja posjetitelja koji u zaštićeno područje dolaze bez odgovarajućeg planinarskog iskustva i bez odgovornog odnosa prema okolišu.

PD Paklenica organiziralo je i izvelo već nekoliko radnih akcija radi uređenja skloništa i okoliša te će dalje nastaviti brinuti o njemu. PD Paklenica već godinama brine o četiri skloništa i domu koji su podignuti na još nedostupnijim mjestima na južnom Velebitu. Izvršni odbor HPS-a na svojoj je 11. sjednici podržao postizanje dogovora te pozvao sva društva koja djeluju na južnom Velebitu na konstruktivno djelovanje u cilju daljnjeg funkcioniranja planinarskog skloništa u skladu s Pravilnikom o upravljanju planinarskim objektima (domovima, kućama i skloništima) u HPS-u.

I ovim putem apeliramo na sve posjetitelje i korisnike da čuvaju planinarske objekte i njihov okoliš.

Slika.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.