Održano je 32. Pješačenjem do zdravlja

srijeda, 26.05.2021.

Slika.

Kad je Izvršni odbor PD Strilež odlučio organizirati tradicionalnu manifestaciju Pješačenjem do zdravlja, nadali smo se da će, zbog pada broja oboljelih od korone, epidemiološke mjere biti ublažene i da neće biti strožih ograničenja za okupljanja na otvorenom. No, isto tako, izabravši Breze za mjesto okupljanja, bili smo sigurni da na širokim proplancima ima dovoljno prostora za raširiti se koliko god bude potrebno za manje grupe, ako ograničenja ostanu važiti. Planinarska društva su obaviještena te je trebalo samo „uhvatiti“ lijep dan u ovom vremenski prevrtljivom i hladnom svibnju.

Za Pješačenje je uobičajeno složiti više tura, za svih – iskusne planinare ali i za rekreativce koji žele probati planinariti. Ovaj put se u okolici Breza iskoristilo neke na kartama davno ucrtane puteve kako bi dobili kružne staze za tri različite dužine staza, a koje se spojilo sa planinarskim stazama za Veliki Rujnik (1042 m) i Sitovnik (1040 m).

Najava lošeg vremena s kišom i jakim jugom za nedjelju, ovaj put nije omela planinare željne druženja i obilaska vrhova koji su vrlo rijetki u planovima izleta pa je u nedjeljno jutro mnoštvo prijevoznih sredstava okupiralo centar Breza. Zahvaljujući Udruzi Brezara, dobili smo na korištenje otvorenu drvenu sjenicu, ali na našu veliku radost, mogli smo i bez nje jer kiše nije bilo niti ujutro niti tijekom Pješačenja.

Novopostavljeni žig na Sitovniku bio je mamac mnogima da izaberu brzu A grupu koja se uz ovaj vrh popela i na travnati Veliki Rujnik.

Nešto manja grupa se laganijim tempom kružno popela na Rujnik, a C grupa je prošetala najkraću stazu uz lagani uspon na vrh Deli.

Slika.Bez obzira na sivi dan i ograničene vidike, zelenom ljepotom Breza su svi od reda bili izuzetno zadovoljni i mnogi su najavili ponovni dolazak u ovaj kraj. Inače, Veliki Rujnik je prvi put markiralo Planinarsko društvo „Rujnik“ iz Novog Vinodolskog pred 20 godina, a PD Strilež lani obnovio markacije i uvrstio ovaj vrh u svoju obilaznicu Trejset i pet.

Uz planinare Strileža i dosta rekreativaca iz Crikvenice, na pohod su došli vjerni prijatelji iz planinarskih društava Duga, Tuhobić i Učka iz Rijeke, a prvi put nam se pridružila i grupa planinara iz HPD „Mrsinj“ iz Korenice. Kroz evidenciju pohoda, podjeljene su 2 zlatne značke za 8 pohoda, 4 srebrne za 5 i 4 brončane za sudjelovanje na tri Pješačenja.

Iskreno se nadamo da je ovo posljednje Pješačenje kojeg nismo mogli završiti uz uobičajeni zajednički ručak, druženje i ples.

Ovogodišnje Pješačenje nam je financijski pomogla TZ Grada Novog Vinodolskog.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.