Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

subota, 05.06.2021.

Slika.U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

Na sastanku su iznesena i prihvaćena izvješća o radu u razdoblju od prošle skupštine te su doneseni plan rada i financijski plan za idućih godinu dana. Također su raspravljeni i doneseni zaključci o provedenim i daljnjim aktivnostima u zastupanju zajedničkih ciljeva planinarskih asocijacija pred tijelima Europske unije, u kojima je EUMA uključena kroz više radnih skupina čije je djelovanje povezano s planinarstvom, planinama, sportom, turizmom, planinama i zaštitom okoliša. U proteklih godinu dana vodstvo EUMA-e održalo je o temama od interesa za europske planinare niz sastanaka s visokim dužnosnicima Europske unije, među kojima je osobito značajnim i uspješnim ocijenjen sastanak s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom. EUMA je posebno aktivna na polju zaštite planinske prirode te je kroz javnu raspravu sudjelovala u donošenju Strategije EU za očuvanje šuma. Radne skupine za putove i objekte analizirale su status i stanje planinarske infrastrukture te su predstavile rezultate svojeg istraživanja. Prema podacima prikupljenim od članica EUMA-e utvrđeno je da u Europi postoji oko 1.500.000 kilometara planinarskih putova koje održavaju i uređuju planinarske udruge. Obrađeno je i na web stranicu EUMA-e upisano ukupno 1568 planinarskih objekata, od kojih 155 u Hrvatskoj.

Slika.Uz ostalo, raspravljalo se i o provedbi započetih i budućih EU projekata, radu središnjeg ureda EUMA-e u Bruxellesu, kao i o načinu organiziranja i provedbi aktivnosti nakon prestanka ograničenja za putovanja uslijed pandemije bolesti Covid-19. U idućem razdoblju osnaživat će se veze s Europskom pješačkom asocijacijom (ERA), krovnom organizacijom za zaštitu i održiv razvoj Alpa (CIPRA) i Klubom alpskog luka (CAA).

Slika.Na sjednici Skupštine sudjelovalo je 48 sudionika, od kojih 28 s pravom glasa. Vodio ju je predsjednik EUMA-e Roland Stierle. Na sastanku je sudjelovao i predsjednik UIAA Peter Muir. Hrvatski planinarski savez predstavljao je glavni tajnik Alan Čaplar.

Hrvatski planinarski savez jedan je od osnivača EUMA-a i njezin punopravni član od formiranja te krovne europske planinarske asocijacije.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Kalendar akcija 2021

Kalendar akcija 2021

01.06.2021.

S ciljem obnove Kalendara akcija i redovnih planinarskih susreta pozivamo planinarske udruge da razrade plan aktivnosti.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.