Lipanjski broj Hrvatskog planinara

srijeda, 09.06.2021.

Slika.Novi broj Hrvatskog planinara donosi nekoliko intrigantnih tema o kojima se kod nas malo ili gotovo nikako ne piše:

Uvodni tekst "Tamna strana planine" autora Dejana i Danijele Jakšić svjedočanstvo je teške planinarske nesreće ispričano u prvom licu. S dovoljnim vremenskim odmakom autori racionalno sagledavaju nesreću koju su doživjeli. Pritom svim planinarima prenose svoje dragocjeno iskustvo kako bi se trebali ponašati u ovakvim situacijama te stalno naglašavaju da nam je svima sigurnost u planini na prvom mjestu.

Riječ sigurnost se provlači i u sljedećem tekstu koji problematizira sve veći broj ferata u Hrvatskoj. Autori Darko Grundler i Alan Čaplar ovim tekstom ukazuju na brojne izazove koje nose klinčani putovi ili ferate. Naši susjedi iz Bosne i Hercegovine imaju slična pitanja i iskustva o feratama, o čemu piše Slobodan Žalica.

Član uredništva Hrvatskog planinara, Damir Šantek, napisao je poduži tekst o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe. Bez obzira na dužinu, putopis je toliko zanimljiv da se čita u jednom dahu.

Naš vrijedni suradnik Zvonko Trdić sažetim tekstom se prisjeća zaslužnog ogulinskog planinara Josipa pl. Pintera.

Svakako treba spomenuti i tekst Vjekoslava Krambergera koji već redovito u Hrvatskom planinaru objavljuje tekstove o planinarskim značkama. U ovom broju obradio je značke obilaznice "Po planinara SR Hrvatske" koja je preteča naše najpopularnije Hrvatske planinarske obilaznice.

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

Kalendar akcija 2021

Kalendar akcija 2021

01.06.2021.

S ciljem obnove Kalendara akcija i redovnih planinarskih susreta pozivamo planinarske udruge da razrade plan aktivnosti.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.