Istarski markacisti u punom pogonu

srijeda, 16.06.2021.

Nakon „Covid-ne“ 2020. u kojoj se je na planinarskim putovima (PP) u Istri uglavnom samo interveniralo po dojavama, ovoga proljeća istarski markacisti uz pomoć planinara i Tehničke službe JU PP Učka, ozbiljno su zasukali rukave.

Slika.Sezonu radova otvorilo je PD „Elektroistra“ još pod ostacima snježnog pokrivača, s postavljanjem novih putokaza na IPP-u od Male Učke do Kremenjaka. Nastavili su sa čišćenjem i obnovom markacija na dionici IPP-a od Prodola do Provrtenice i na prilaznim putovima.

Markacisti PD „Opatija“ koji su ove godine najbrojniji i najbolje organizirani, zdušno rade na više frontova:

  • postavili su nove planinarske putokaze te očistili PP i obnovili markacije u zoni OPO Veprinac-Orjak-l.k. Brdo
  • trenutno postavljaju nove planinarske putokaze na dionici IPP-a od Ošalj vrha do Vojaka
  • rade pripremne terenske radove za novu planinarsku obilaznicu „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ u povodu 70. obljetnice PD „Opatija“

Slika.Markacisti PD „Glas Istre“, iako bez dvojice svojih vrijednih članova oboljelih od Covida, generalno su uredili PP od Bončić kuće do podnožja Županj vrha, te sam Županj vrh. Ovih dana nastavljaju s obnovom zapadnog dijela OS Marećica, te s postavom novih putokaza na potezu Korita-Veprinačka cesta.

Markacisti PD „Knezgrad“, najmalobrojniji ali uz pomoć aktivnih članova PD-a, također su već pri kraju s postavom novih planinarskih putokaza unutar područja Babino sklonište-Sedlo-Na Dole-Lovranska Draga, uz usputnu obnovu markacija.

Slika.

Izvješća o ostalim aktivnostima ne stižu redovito, ali na terenu se vidi da:

  • markacisti HPD „Planik“ obnavljaju dionicu IPP-a od Kaldanije do Buja te su betonirali podnožje stošca na Žbevnici koji se urušavao
  • markacisti PD „Pazinka“ na terenu traže drugo rješenje za PP 913 koji je prekinut izgradnjom punog profila AC Pazin-Tunel Učka, te pripremaju postavu novih planinarskih putokaza na dionici IPP-a od Korita do Ošalj vrha
  • markacisti PD „Lisina“ uređuju novi PP 20 Preluk-LP (Matulji)
  • markacisti PD „Viškovo“ premarkiravaju pješačke staze Mošćeničke Drage u markacije različite od planinarskih
  • markacisti PD „Skitaci“ obnavljaju markacije na PP u okolici Plomina i postavljaju nove planinarske putokaze na LPP+IPP-u

Treba napomenuti da su koncem prošle i tijekom ove godine JU PP Učka i društva: „Glas Istre“, „Pazinka“, „Opatija“, „Lisina“, „Elektroistra“ i „Skitaci“ odvojili ukupno oko 38.000,00 kuna (vlastita sredstva!) za izradu novih stupova i planinarskih putokaza, tako da u skladištima imamo znatnu količinu materijala spremnog za montažu. Osim toga početkom lipnja zelenilo na stazama upravo je buknulo. Očito nas čeka znatno više posla od uobičajenog. Ipak, nastojat ćemo izvršiti veći dio planiranoga, u nadi da će ostati i pokoji vikend za izlet na drage nam vrhove.

Vladimir Rojnić,

Povjerenik za IPP i ostale PP IPS-a

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.

Najnovije vijesti

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

16.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland ‘71 izvedena je od 7. srpnja do 15. kolovoza 1971., prije točno 50 godina. U području Ingolsfjelda hrvatski su alpinisti ispenjali niz vrlo teških smjerova, među kojima je posebno značajan prvenstveni uspon na Ingolfsfjaeld.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.