Poziv na javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

četvrtak, 24.06.2021.

Slika.Izvršni odbor HPS-a otvorio je javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina te poziva planinarske udruge članice HPS-a i planinare na iznošenje mišljenja i prijedloga. Riječ je o programskom dokumentu HPS-a kojemu je cilj kroz širu raspravu i usuglašavanje unutar planinarske udruge utvrditi načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno istaknuti povijesnu i sadašnju ulogu planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode. Inicijalni tekst Deklaracije priredila je Komisija za zaštitu prirode HPS-a, koristeći niz izvora i dokumenata kojima se uređuju uloge i zadaće u zaštiti prirode. Putem javne rasprave Komisija za zaštitu prirode želi članstvo dodatno senziblizirati na promišljanje te uključiti u utvrđivanje zajedničkih ciljeva i zadaća planinarske udruge u zaštiti planinske prirode.

Javna rasprava o nacrtu Deklaracije otvorena je do 31. kolovoza 2021. Mišljenja i prijedloge prikuplja Komisija za zaštitu prirode HPS-a, putem elektroničke adrese zastita.prirode@hps.hr. Nakon javne rasprave i pribavljanja mišljenja i prijedloga planinarskih udruga Komisija za zaštitu prirode i Izvršni odbor HPS-a utvrdit će konačan tekst prijedloga Deklaracije te ga predložiti na usvajanje Skupštini HPS-a.

Ovdje preuzmite:
Nacrt Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Slika.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez