Poziv na javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

četvrtak, 24.06.2021.

Slika.Izvršni odbor HPS-a otvorio je javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina te poziva planinarske udruge članice HPS-a i planinare na iznošenje mišljenja i prijedloga. Riječ je o programskom dokumentu HPS-a kojemu je cilj kroz širu raspravu i usuglašavanje unutar planinarske udruge utvrditi načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno istaknuti povijesnu i sadašnju ulogu planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode. Inicijalni tekst Deklaracije priredila je Komisija za zaštitu prirode HPS-a, koristeći niz izvora i dokumenata kojima se uređuju uloge i zadaće u zaštiti prirode. Putem javne rasprave Komisija za zaštitu prirode želi članstvo dodatno senziblizirati na promišljanje te uključiti u utvrđivanje zajedničkih ciljeva i zadaća planinarske udruge u zaštiti planinske prirode.

Javna rasprava o nacrtu Deklaracije otvorena je do 31. kolovoza 2021. Mišljenja i prijedloge prikuplja Komisija za zaštitu prirode HPS-a, putem elektroničke adrese zastita.prirode@hps.hr. Nakon javne rasprave i pribavljanja mišljenja i prijedloga planinarskih udruga Komisija za zaštitu prirode i Izvršni odbor HPS-a utvrdit će konačan tekst prijedloga Deklaracije te ga predložiti na usvajanje Skupštini HPS-a.

Ovdje preuzmite:
Nacrt Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Slika.

Najnovije vijesti

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

16.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland ‘71 izvedena je od 7. srpnja do 15. kolovoza 1971., prije točno 50 godina. U području Ingolsfjelda hrvatski su alpinisti ispenjali niz vrlo teških smjerova, među kojima je posebno značajan prvenstveni uspon na Ingolfsfjaeld.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.