Nova iskustva s usavršavanja na području Gran Paradisa i Mont Blanca

nedjelja, 04.07.2021.

Slika.

Komisija za planinarsko skijanje organizirala je i provela na planinskom prostoru ledenjaka Gran Paradisa (4061 m) i Mont Blanca (4810 m) planinarsko skijašku radionicu za instruktore i pripravnike za instruktore planinarskog skijanja.

Edukacija je započela predavanjem i teoretskim vježbama uoči terenskog dijela radionice, a interaktivne vježbe provodile su se na alpskim ledenjačkim terenima u razdoblju od 23. do 27. lipnja 2021. Osnovni cilj bio je dodatno educirati instruktore i pripravnike o temama sigurnosti u slučajevima lavina i pada u ledenjačke pukotine. U skladu s jednim od ciljeva Komisije za planinarsko skijanje HPS-a posebna se pozornost u radu Komisije posvećuje usavršavanju i uvježbavanju tehnika vezanih uz sigurnost pri planinarskom skijanju. Znanja i vještine moraju se kontinuirano nadograđivati kako bi se stečeno iskustvo moglo kvalitetno primijeniti u sigurnom provođenju škola i vježbi u planinarskom skijanju.

Kako bi se potaknuli svi zainteresirani na aktivnije sudjelovanje u zajednici planinarskih skijaša, Komisija priprema niz aktivnosti. Na radionici je ujedno provedeno vrlo detaljno planiranje što bi sve trebalo učiniti do kraja 2022. godine, uključujući:

  • odgovorno pripremanje, provođenje i evaluiranje sadržaja relevantnih tema za provedbu Škole planinarskog skijanja. (Osmišljen je princip koji bi sadržajem ispunio svaki instruktor a objedinio u konačnici skriptu (priručnik) za Školu planinarskog skijanja),
  • predstavljanje planinarskog skijanja i Komisije za planinarsko skijanje HPS-a po zainteresiranim planinarskim društvima u Hrvatskoj,
  • planiranje i provedba terenskih radionica i izrada pisanih materijala za popularizaciju planinarskog skijanja,
  • dodatna stručna edukacija instruktora zbog boljeg pristupa u metodici izvođenja stručnih zadataka na terenu.

Slika.

Tijekom radionice na ledenjačkim terenima primjenjivane su neformalnije metode od onih koje će se provoditi na tečajevima, no pozitivno izjašnjavanje instruktora na terenu o radionicama bio je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih smo se odlučili nastaviti s takvim radom. Rezultati evaluacije planinarsko skijaške radionice bili su više nego zadovoljavajući i pokazali smo da je potrebno puno vježbe u načinu izvođenja potrage kod spašavanja u lavinama te izvlačenja iz ledenjačke pukotine. Poseban dio radionice bio je posvećen temi „Pothlađivanje, ozebline, smrzotine“ u kojem su instruktori iznosili svoja iskustva te usaglašavali način prenošenja tih iskustava na Školama planinarskog skijanja.

Pitanja koja su nas vodila kroz cijelu radionicu i sve vježbe bila su: Što smo napravili dobro, a što bismo mogli bolje? Koje vježbe bi trebali primjenjivati više i na koji način?


Sanda Šarko Slika.
Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.