Nova iskustva s usavršavanja na području Gran Paradisa i Mont Blanca

nedjelja, 04.07.2021.

Slika.

Komisija za planinarsko skijanje organizirala je i provela na planinskom prostoru ledenjaka Gran Paradisa (4061 m) i Mont Blanca (4810 m) planinarsko skijašku radionicu za instruktore i pripravnike za instruktore planinarskog skijanja.

Edukacija je započela predavanjem i teoretskim vježbama uoči terenskog dijela radionice, a interaktivne vježbe provodile su se na alpskim ledenjačkim terenima u razdoblju od 23. do 27. lipnja 2021. Osnovni cilj bio je dodatno educirati instruktore i pripravnike o temama sigurnosti u slučajevima lavina i pada u ledenjačke pukotine. U skladu s jednim od ciljeva Komisije za planinarsko skijanje HPS-a posebna se pozornost u radu Komisije posvećuje usavršavanju i uvježbavanju tehnika vezanih uz sigurnost pri planinarskom skijanju. Znanja i vještine moraju se kontinuirano nadograđivati kako bi se stečeno iskustvo moglo kvalitetno primijeniti u sigurnom provođenju škola i vježbi u planinarskom skijanju.

Kako bi se potaknuli svi zainteresirani na aktivnije sudjelovanje u zajednici planinarskih skijaša, Komisija priprema niz aktivnosti. Na radionici je ujedno provedeno vrlo detaljno planiranje što bi sve trebalo učiniti do kraja 2022. godine, uključujući:

  • odgovorno pripremanje, provođenje i evaluiranje sadržaja relevantnih tema za provedbu Škole planinarskog skijanja. (Osmišljen je princip koji bi sadržajem ispunio svaki instruktor a objedinio u konačnici skriptu (priručnik) za Školu planinarskog skijanja),
  • predstavljanje planinarskog skijanja i Komisije za planinarsko skijanje HPS-a po zainteresiranim planinarskim društvima u Hrvatskoj,
  • planiranje i provedba terenskih radionica i izrada pisanih materijala za popularizaciju planinarskog skijanja,
  • dodatna stručna edukacija instruktora zbog boljeg pristupa u metodici izvođenja stručnih zadataka na terenu.

Slika.

Tijekom radionice na ledenjačkim terenima primjenjivane su neformalnije metode od onih koje će se provoditi na tečajevima, no pozitivno izjašnjavanje instruktora na terenu o radionicama bio je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih smo se odlučili nastaviti s takvim radom. Rezultati evaluacije planinarsko skijaške radionice bili su više nego zadovoljavajući i pokazali smo da je potrebno puno vježbe u načinu izvođenja potrage kod spašavanja u lavinama te izvlačenja iz ledenjačke pukotine. Poseban dio radionice bio je posvećen temi „Pothlađivanje, ozebline, smrzotine“ u kojem su instruktori iznosili svoja iskustva te usaglašavali način prenošenja tih iskustava na Školama planinarskog skijanja.

Pitanja koja su nas vodila kroz cijelu radionicu i sve vježbe bila su: Što smo napravili dobro, a što bismo mogli bolje? Koje vježbe bi trebali primjenjivati više i na koji način?


Sanda Šarko Slika.
Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

24.01.2023.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na iskazivanje potreba za obnovu, održavanje, uređenje i opremanje planinarske infrastrukture, u cilju organizirane nabave materijala, alata i pribora za te namjene.

125 godina Hrvatskog planinara

125 godina Hrvatskog planinara

06.01.2023.

U 2023. navršava se 125 godina od početka izlaženja Hrvatskog planinara. Časopis Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Od 1898. godine, kada je počeo izlaziti, pa do najnovijeg siječanjskog broja 2023. objavljeno je 37.528 stranica s 24.675 članaka i vijesti te 26.065 slika i ilustracija.

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

01.01.2023.

Organizirano djelovanje Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS), planinarskih udruga i planinara u protekloj godini obilježio je zamah svih aktivnosti, osobito nakon prestanka ograničavajućih okolnosti zbog pandemije bolesti Covid-19. Osim brojnih uspješno ostvarenih izleta, tura, pohoda, ekspedicija, logora, tečaja, ispita i drugih aktivnosti, ostvarena su i postignuća i iskoraci u pogledu kvalitete rada u brojnim djelatnostima.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.