Nova iskustva s usavršavanja na području Gran Paradisa i Mont Blanca

nedjelja, 04.07.2021.

Slika.

Komisija za planinarsko skijanje organizirala je i provela na planinskom prostoru ledenjaka Gran Paradisa (4061 m) i Mont Blanca (4810 m) planinarsko skijašku radionicu za instruktore i pripravnike za instruktore planinarskog skijanja.

Edukacija je započela predavanjem i teoretskim vježbama uoči terenskog dijela radionice, a interaktivne vježbe provodile su se na alpskim ledenjačkim terenima u razdoblju od 23. do 27. lipnja 2021. Osnovni cilj bio je dodatno educirati instruktore i pripravnike o temama sigurnosti u slučajevima lavina i pada u ledenjačke pukotine. U skladu s jednim od ciljeva Komisije za planinarsko skijanje HPS-a posebna se pozornost u radu Komisije posvećuje usavršavanju i uvježbavanju tehnika vezanih uz sigurnost pri planinarskom skijanju. Znanja i vještine moraju se kontinuirano nadograđivati kako bi se stečeno iskustvo moglo kvalitetno primijeniti u sigurnom provođenju škola i vježbi u planinarskom skijanju.

Kako bi se potaknuli svi zainteresirani na aktivnije sudjelovanje u zajednici planinarskih skijaša, Komisija priprema niz aktivnosti. Na radionici je ujedno provedeno vrlo detaljno planiranje što bi sve trebalo učiniti do kraja 2022. godine, uključujući:

  • odgovorno pripremanje, provođenje i evaluiranje sadržaja relevantnih tema za provedbu Škole planinarskog skijanja. (Osmišljen je princip koji bi sadržajem ispunio svaki instruktor a objedinio u konačnici skriptu (priručnik) za Školu planinarskog skijanja),
  • predstavljanje planinarskog skijanja i Komisije za planinarsko skijanje HPS-a po zainteresiranim planinarskim društvima u Hrvatskoj,
  • planiranje i provedba terenskih radionica i izrada pisanih materijala za popularizaciju planinarskog skijanja,
  • dodatna stručna edukacija instruktora zbog boljeg pristupa u metodici izvođenja stručnih zadataka na terenu.

Slika.

Tijekom radionice na ledenjačkim terenima primjenjivane su neformalnije metode od onih koje će se provoditi na tečajevima, no pozitivno izjašnjavanje instruktora na terenu o radionicama bio je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih smo se odlučili nastaviti s takvim radom. Rezultati evaluacije planinarsko skijaške radionice bili su više nego zadovoljavajući i pokazali smo da je potrebno puno vježbe u načinu izvođenja potrage kod spašavanja u lavinama te izvlačenja iz ledenjačke pukotine. Poseban dio radionice bio je posvećen temi „Pothlađivanje, ozebline, smrzotine“ u kojem su instruktori iznosili svoja iskustva te usaglašavali način prenošenja tih iskustava na Školama planinarskog skijanja.

Pitanja koja su nas vodila kroz cijelu radionicu i sve vježbe bila su: Što smo napravili dobro, a što bismo mogli bolje? Koje vježbe bi trebali primjenjivati više i na koji način?


Sanda Šarko Slika.
Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

16.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland ‘71 izvedena je od 7. srpnja do 15. kolovoza 1971., prije točno 50 godina. U području Ingolsfjelda hrvatski su alpinisti ispenjali niz vrlo teških smjerova, među kojima je posebno značajan prvenstveni uspon na Ingolfsfjaeld.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.