Nova iskustva s usavršavanja na području Gran Paradisa i Mont Blanca

nedjelja, 04.07.2021.

Slika.

Komisija za planinarsko skijanje organizirala je i provela na planinskom prostoru ledenjaka Gran Paradisa (4061 m) i Mont Blanca (4810 m) planinarsko skijašku radionicu za instruktore i pripravnike za instruktore planinarskog skijanja.

Edukacija je započela predavanjem i teoretskim vježbama uoči terenskog dijela radionice, a interaktivne vježbe provodile su se na alpskim ledenjačkim terenima u razdoblju od 23. do 27. lipnja 2021. Osnovni cilj bio je dodatno educirati instruktore i pripravnike o temama sigurnosti u slučajevima lavina i pada u ledenjačke pukotine. U skladu s jednim od ciljeva Komisije za planinarsko skijanje HPS-a posebna se pozornost u radu Komisije posvećuje usavršavanju i uvježbavanju tehnika vezanih uz sigurnost pri planinarskom skijanju. Znanja i vještine moraju se kontinuirano nadograđivati kako bi se stečeno iskustvo moglo kvalitetno primijeniti u sigurnom provođenju škola i vježbi u planinarskom skijanju.

Kako bi se potaknuli svi zainteresirani na aktivnije sudjelovanje u zajednici planinarskih skijaša, Komisija priprema niz aktivnosti. Na radionici je ujedno provedeno vrlo detaljno planiranje što bi sve trebalo učiniti do kraja 2022. godine, uključujući:

  • odgovorno pripremanje, provođenje i evaluiranje sadržaja relevantnih tema za provedbu Škole planinarskog skijanja. (Osmišljen je princip koji bi sadržajem ispunio svaki instruktor a objedinio u konačnici skriptu (priručnik) za Školu planinarskog skijanja),
  • predstavljanje planinarskog skijanja i Komisije za planinarsko skijanje HPS-a po zainteresiranim planinarskim društvima u Hrvatskoj,
  • planiranje i provedba terenskih radionica i izrada pisanih materijala za popularizaciju planinarskog skijanja,
  • dodatna stručna edukacija instruktora zbog boljeg pristupa u metodici izvođenja stručnih zadataka na terenu.

Slika.

Tijekom radionice na ledenjačkim terenima primjenjivane su neformalnije metode od onih koje će se provoditi na tečajevima, no pozitivno izjašnjavanje instruktora na terenu o radionicama bio je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih smo se odlučili nastaviti s takvim radom. Rezultati evaluacije planinarsko skijaške radionice bili su više nego zadovoljavajući i pokazali smo da je potrebno puno vježbe u načinu izvođenja potrage kod spašavanja u lavinama te izvlačenja iz ledenjačke pukotine. Poseban dio radionice bio je posvećen temi „Pothlađivanje, ozebline, smrzotine“ u kojem su instruktori iznosili svoja iskustva te usaglašavali način prenošenja tih iskustava na Školama planinarskog skijanja.

Pitanja koja su nas vodila kroz cijelu radionicu i sve vježbe bila su: Što smo napravili dobro, a što bismo mogli bolje? Koje vježbe bi trebali primjenjivati više i na koji način?


Sanda Šarko Slika.
Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez