Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

petak, 23.07.2021.

Slika.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj.

  • Uvodnim tekstom prisjećamo se zlatne generacije hrvatskih alpinista i njihove izuzetno značajne ekspedicije na Grenland 1971. godine.
  • U nastavku ostajemo na visokim planinama i kroz sadržajan tekst Vlade Vujisića planinarimo nestvarno lijepim krajolicima Durmitora. Ovakve reportaže malo koga ostavljaju ravnodušnim.
  • Kastavski planinar Branko Bašić svojih je 50 godina planinarenja proslavio usponom na uvijek nepredvidljivu Kamešnicu. Kroz dojmljiv tekst, opisujući uspon, paralelno se prisjetio brojnih planinarskih doživljaja iz bogate planinarske karijere.
  • Odličan tekst Krešimira Čandrlića približava nepoznate baranjske ljepote i u trenu nas pretvara u ljubitelja Baranje.
  • Vjerna suradnica Klara Jasna Žagar vodi nas na pitomu Bilogoru.
  • Robert Smolec se po nemogućim uvjetima popeo na Midžor, najviši vrh Srbije.
  • Kao i uvijek, inspirativan tekst nam je poslao Zvonko Trdić iz Ogulina. Ovaj put opisuje doživljaje sa ledenjačkog tečaja podno Grossglocknera.
  • Na planinarskom izletu moramo nešto i pojesti. Vanja Radovanović donosi pregled kako je izgledao njegov planinarski obrok od njegovih planinarskih početaka do danas.

Uredništvo Hrvatskog planinara Vam želi ugodno ljeto, provedite ga na Vama najugodniji način i na jesen nam se javite sa svojim doživljajima i pričama.

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!',

Najnovije vijesti

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

27.09.2021.

Prošlog vikenda podno Tulovih greda na Velebitu održano je svečano postrojavanje pripadnika Planinske satnije Velebit. Ratni put te postrojbe, dobro poznate planinarima i gorskim spašavateljima, započeo je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.