11. Po dragom kraju

srijeda, 11.08.2021.

Kao i svake godine, i ove godine izabrali smo subotu, 07.08.2021., za šetnju po našemu dragomu kraju. S obzirom da je početak kolovoza, uvijek se očekuje vrućina i moramo se dobro pripremiti, ponajviše s hladnim napitcima.

Šetnica „Po dragomu kraju“ osmišljena je prije 11 godina kako bi se populariziralo planinarenje i aktivan način života mještanima Konjščine, a sve to u sklopu obilježavanja Dana općine Konjščina.

Slika.

Svake godine odabire se nova trasa za koju se smatra da će sudionicima biti zanimljiva s obzirom da nam se u šetnji pridružuju članovi ostalih planinarskih društava i svi ostali koji vole prirodu i druženja. Ove godine izabrali smo trasu Stari grad – Vincekov most- Zemljani most- Bajeri u dužini od cca 13 km. S obzirom da je trasa bila duža, imali smo dva odmorišta na kojima su sudionici mogli odustati, te se organiziranim prijevozom vratiti do završne točke odnosno bajera.

Povijest Starog grada doseže u davnu 1500.g. kada je izgrađen, a na njegovom se mjestu ranije nalazila drvena kurija. Grad je poznat po bitci s Turcima kada je hrvatska banska vojska na čelu s knezom Nikolom Šubićem Zrinskim i grofom Jurjem Wildensteinom u svibnju 1545.godine odlučila presresti turske odrede na svom pohodu prema Štajerskoj. Zbog brojčane nadmoći turske vojske, hrvatske su se čete raspršile, pri čemu su Zrinski i Wildenstein potražili spas u konjščinskoj utvrdi.

Okupljanje i prijava sudionika započela je u 9:00 jer smo, kao i svake godine, čekali vlak iz smjera Zagreba koji je trebao doći u 9:15, s obzirom da smo imali najavljeno 30-ak planinara iz Zagreba. Član izviđača dočekao ih je sa zastavom Društva, te su zajedno oko 9:45 došli na start k Starom gradu.

Slika.

Tu je bilo vrlo dinamično i veselo: dok su jedni vršili prijavu sudionika i razgledavali promotivni materijal, kupovali kupone za hranu, Dnevnik šetnice,drugi su se okupljali kod drugog štanda gdje su se mogli okrijepiti s raznim domaćim pecivima i kolačima koje su ispekle naše članice, te popiti piće dobrodošlice i okrijepiti se sokom.

Prije samog polaska predsjednica Društva Mateja Barilar i vodič Željko Žugec dali su intervju za TV Zapad Zaprešić. U 10:00 sati mnogi planinari i mještani Konjščine krenuli su na šetnicu. Trasa šetnice ih je odvela preko potoka Selnica koji se nalazi u blizini crkve Sv. Dominika izgrađene u 18. stoljeću. Hodalo se lagano, po nemilosrdnom suncu oko sat vremena kada je kolona stigla na prvo odmorište kod Vincekovog mosta i starog mlina u Galovcu.
Tu slijedi hladna okrjepa koja je prijeko potrebna s obzirom na sunce koje nas je grijalo, a hlada baš i nije bilo. Šetače je dočekao profbr. Ivan Muhovec koji je, inspiriran izložbom izumima Leonarda da Vincija, prvo skicirao a zatim napravio maketu samopodupirujućeg mosta. Most je dugačak 7 metara. Njegova građa zanimljiva je iz razloga jer je građen na principu tzv. škarnog efekta – s većom težinom raste mu nosivost i stabilnost. Također, zanimljivo je to što je most izgrađen bez ijednog čavla i podupirućih konstrukcija, samo uz pokoji drveni klin.
Nakon okrjepe i priče o Vincekovom mostu, dio šetača odustaje te traži prijevoz do bajera, a oni izdržljiviji kreću dalje, sada već lakšom dionicom jer se djelomice šeće šumom i tako izbjegava sve jače sunce. Prolazi se selom Husinec, ulazi u šumu, prolazi kroz selo Šavorići te dolazi do Zemljanog mosta koji je na graničnom području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.
O Zemljanom mostu postoji legenda koja je vezana za doba turskih provala u naše krajeve, krajem XIII. i početkom XIV. st. Prostor današnjeg sela Turkovčina (naziv dobilo po Turcima) bio je obrastao gustom šumom te je pružao odlično utočište za tabore turskih osvajača. Međutim, u jednom dijelu šume Turci su naišli na problem, veliku strminu odnosno klanac koji se ukazao kako prepreka na njihovom pješačkom pohodu. Da bi mogli prijeko, odlučili su izgraditi most, odnosno zatrpati klanac zemljom i tako prijeći na drugu stranu. Legenda kaže da je toliko bilo Turaka da je bilo dovoljno da svaki donese u svojoj kapi zemlje čime su izgradili most.
Nakon priče i hladne okrijepe, ponovno dio šetača odustaje te ih organizirano vraćamo na krajnji cilj. Najhrabriji nastavljaju još jednu dionicu u trajanju od sat vremena hodanja.
Konačno, oko 14:45 grupa dolazi na bajer, u ribički dom „Štuka“ koji su nam ustupili ribiči kao i svoju uslugu kuhanja fiša na čemu smo im vrlo zahvalni.

Umorni od hodanja koje je trajalo cca 4 sata, sudionici zauzimaju mjesto pod nadstrešnicom, na klupicama željno očekujući hladno piće, nakon čega je počela podjela graha i fiša.
Uz grah i fiš, na svakom stolu našla se i fina, domaća štrudla od sira. Dodatna zanimacija bila je tombola, a svaki izvučeni broj bio je dobitan,

Slika.

Nakon okrijepe, odmora te ovjere Dnevnika „Po dragomu kraju“, sudionicima i gostima pozdravnim riječima dobrodošlice obratila se predsjednica Društva Mateja Barilar te načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok.
Nakon govora, zasvirali su dečki te svojim notama podignuli atmosferu. Ne pitajući za umorne noge, počinje prvi ples i podij je uskoro pun plesača.

Kako bi se još malo zabavili, najavljuju se društvene igre i slijede prijave po igrama i ekipama.
Sudionici su mogli birati sudjelovanje u četiri vrste igri; natezanje užeta, plank, viseća kuglana i bacanje kamena s ramena odnosno gojzerice punjene betonom.

Na samoj šetnici sudjelovalo je oko 80 planinara i mještana, što je još zadovoljavajuća brojka s obzirom da je bilo upitno do zadnjeg tjedna njezino održavanje, zbog novonastale okolnosti oko COVID-19, a tu je i vrijeme godišnjeg odmora. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, šetnica je uspješno završila.

Društva koja su nam bili gosti su; HPD „Zagreb-Matica“ Zagreb, PD „Zagorske steze“ Zabok“, PD „INA – Bjelolasica“ Zagreb, HPD „Bilo“ Koprivnica, HPD „Kapela“ Zagreb, HPD „Željezničar“ Zagreb te HPD „Zanatlija“ Zagreb.

Zahvaljujemo se svim sudionicima na posjeti, ugodnom druženju uz nadu da se vidimo i slijedeće godine u još većem broju i boljim okolnostima!

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.