Rujanski broj Hrvatskog planinara

srijeda, 08.09.2021.

Slika.Iz tiska je izašao Hrvatski planinar za rujan 2021.

  • Uvodni tekst Josipa Čupića nas mami da posjetimo područje koje niti domaći ljudi ne posjećuju često. Ne pretjerano zahtjevna kamena uzvišenja iznad ušća Neretve upoznajemo kroz ovaj prilog kao novu vrlo atraktivnu destinaciju.
  • Samo za iskusne i odvažne avanturiste rezervirana je sljedeća priča Raula Horvata: Suzna dolina nedaleko skloništa u Šugarskoj dulibi jedna je od posljednjih netaknutih velebitskih divljina. Boreći se s velikim strminama, poskocima i bespućem autor nas uzbudljivim stilom čvrsto veže uz tekst. Sve preporuke!
  • Još jedan pustolov Branko Škrobonja donosi priču o usponu od mora, dakle s nula metara, pa sve do velebitskih vrhunaca. Zanimljivim stilom autor opisuje susrete i doživljaje tijekom svog pothvata.
  • Ostajemo na Velebitu, točnije u prekrasnom kanjonu rijeke Krupe o kojem nam piše profesor Mario Katić. Lijepim akademskim stilom autor nam prezentira kako se u ovom kanjonu ispreplela prirodna i kulturna baština.
  • Kako ne bi cijeli broj bio o Velebitu pobrinuo se naš vjerni suradnik Zvonko Trdić. Njegovim prepoznatljivim šaljivim stilom objašnjava koja je uloga piva u razvoju našeg alpinizma.
  • Kako su dva prijatelja prehodala cijelu Medvednicu od Zeline do Susedgrada saznat ćete u nadahnutom tekstu Kristijana Čikora.
  • Ekologija i zaštita naše jedine planete velika nam je zadaća. Kroz tekst Valentine Bušić saznajte kako su "legosi", mali članovi HPD Bršljan-Jankovac, zasukali rukave i veselo prionuli čišćenju Drenovačkog i Jankovačkog potoka. Bravo i sve pohvale!
  • Za kraj spomenimo toplu priču Anje Babić koja nije mogla organizirati jedan izlet, ali su uskočili njeni prijatelji iz društva i napravili izlet za pamćenje. O čemu se konkretno radi pročitajte u prekrasnom tekstu "Grlom u jagode".

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'

Najnovije vijesti

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.