Skup speleologa u Gospiću 2021

srijeda, 15.09.2021.

U razdoblju od 10.-12. rujna 2021., u Gospiću je održan Skup speleologa Hrvatske 2021. u organizaciji SO Željezničara, pod pokroviteljstvom Komisije za speleologiju HPS-a, Hrvatskog speleološkog saveza i Grada Gospića.

Skup je održan u prostorijama OŠ dr. Jure Turić i KIC-a gdje se odvijao niz aktivnosti kroz tri dana.

U petak je održana radionica za osnovnoškolsku djecu (3. i 4. razredi) na kojoj su učili o nuklearnoj fizici, biospeleologiji, krškim sustavima, geologiji i samoj speleologiji. Istog dana poslijepodne održan je okrugli stol na temu speleoloških objekata kao dijela georaznolikosti i geobaštine u suorganizaciji s Zavodom za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na okruglom stolu održana su dva usmena priopćenja, nakon kojih je uslijedila kvalitetna rasprava sudionika.

Nakon što su registrirani prvi pristigli sudionici Skupa, zabavni dio večeri održan je u atriju KIC-a na koncertu Gospićkog benda DC5.

Slika.

Foto KS HPS

Slika.

Foto KS HPS

U subotu su naš Skup pozdravili ravnatelj OŠ dr. Jure Turić g. Ivica Radošević, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te zamjenica gradonačelnika Grada Gospića. gđa. Kristina Prša. Nakon otvorenja, održana su tri tematska bloka u kojima je predstavljeno 18 usmenih priopćenja te posterska sekcija s ukupno 6 posterskih priopćenja. Istovremeno, u prostorijama KIC-a održavao se speleofilm festival te izložba speleofotografije. Nakon održanog stručno-znanstvenog dijela Skupa, uspješno je testirana i provedena prva tradicionalna speleoalka u parku ispred Strukovne škole Gospić. Glazbena večer održana je u atriju KIC-a.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Foto KS HPS

U nedjelju ujutro u prostorijama OŠ dr. Jure Turić održan je sastanak Komisije za speleologiju HPS-a. Sudionici skupa, sunčanu nedjelju iskoristili su i za posjet Pećinskom parku Grabovača i edukaciju i degustaciju tradicionalno spravljenih ličkih rakija u kušaonici Stilanova Lika.

Slika.

Foto KS HPS

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.