Dani planinara Dalmacije, 2021.

ponedjeljak, 06.09.2021.

Slika.

U organizaciji HPD-a Vrgorac i grada Vrgorca od 3. do 5. rujna 2021. u gradu se održao susret Dani planinara Dalmacije 2021.

Skupu su se odazvali planinari iz pedeset i dvije udruge iz Hrvatske i BiH.

Sva događanja tijekom susreta, osim planinarskih izleta, organizirana su u Gradskome parku u Vrgorcu: prihvat i logistika (infopult, kuhinja, sanitarni čvor, šatorsko naselje, pozornica s razglasom, teren za sportska natjecanja, šatori za kuhinju i zajednički ručak). Osim kampa u parku planinari su imali na raspolaganju i smještaj u Sportskoj dvorani (naravno besplatno) i hotelu „Prvan“ (gdje je planinarima s važećom iskaznicom Saveza ponuđen smještaj po popularnim cijenama).

Svu pripremu za manifestaciju, kao i poslove tijekom manifestacije, odradili su volonterski planinari domicilnoga društva, ali i volonteri iz okruženja: Dubrovnika, Metkovića, Mljeta, Makarske, Imotskog, uz veliku podršku komunalnih službi grada.

Svečano otvaranje susreta, uz nazočnost predstavnika Županijskoga saveza i grada Vrgorca, održano je u petak 3. rujna u večernjim satima.

U subotu 4. rujna za planinare su organizirana tri planinarska izleta u Vrgorsko gorje i pl. Biokovo:

Slika.
  • Za prvu, zahtjevniju turu (cca 7h) na „Vrgorsko gorje“: Lukovi – Bestrine – Veliki Šibenik – Zamihovlje - Sv. Mihovil – Podastine prijavilo se 67 planinara. Turu je vodio je naš proslavljeni alpinist Stipe Božić i planinarski vodiči Nikola Jurić, Karolina Perić i Bruno Turina. Pomoć planinarima na turi bila su i dva člana HGSS-a iz Makarske stanice, ispostave u Vrgorcu (Dražen Radonić i Stanislav Jurjević). Dio planinara iz ove grupe nije mogao pratiti zahtjevnost staze. Nakon spusta s vrha Veliki Šibenik u predjelu Staro selo Pivci, ova skupina podijeljena je u dvije grupe. Manja, predvođena Stipom Božićem, spustila se direktno u Podastine. Grupa od 39 planinara s vodičem Nikolom Jurićem nastavila je uspon na vrh Sv. Mihovil i potom se južnom stranom spustila u Podastine. Ovo je ujedno bila i promocija ove planinarske staze. Na Sv. Mihovilu ovo ljeto postavljen je žig HPO-a. Na stazi se nalazi i budući pl. objekt, kuća „Studenka“, u napuštenome starom selu Pivci.
  • Na drugu turu (cca 6h) u Park prirode Biokovo: Veliki Godinj - Stružine - pećina Manastirine prijavilo se 14 planinara. Turu su vodili pl. vodiči Vid Ožić Bašić, Mladen Ćirak i Jurica Budanko. Grupa nije bila velika i turu su uspješno odradili u planiranom vremenu.
  • Na treću turu (cca 5h) stazom Alberta Fortisa: Višnjica – Drveničke stine prijavilo se 46 planinara. Vodiči su bili Zoran Tolić, Slavenka Urlić, Marija Glučina i Edo Urlić. Za vrijeme pohoda jednoj je starijoj planinarki pozlilo, vjerojatno zbog vrućine. S planinarkom se na polaznu točku vratio vodič Edo Urlić gdje su je prihvatili pripadnici HGSS-a i dalje ispratili do kampa. Poslije ukazane pomoći planinarka se osjećala dobro i sudjelovala je u zbivanjima nakon pohoda. Ostatak grupe turu je odradio prema planu.

Slika. Nakon povratka s planinarskih tura za sudionike je organiziran zajednički ručak, zabavni i sportski program u parku te zajednički sastanak predstavnika planinarskih udruga. U večernjim satima održalo se i druga večer tradicionalnog Festivala Mate Svjetskoga. Po završetku festivala nastavljen je zabavni program i planinarsko druženje.

U nedjelju 5. rujna nakon doručka za planinare je organiziran turistički obilazak Grada uz pratnju stručnih vodiča iz TZ-a (Gradini, turskim kulama i vrgorskim poljima), a potom, prije zatvaranja susreta u popodnevnim satima, i zajednički ručak za sve sudionike.

Svesrdnu pomoć Društvu u organizaciji pružio je Grad Vrgorac, Centar za kulturu i baštinu grada Vrgorca, Turistička zajednica, komunalne službe Grada i niz drugih donatora i sponzora.

Slika 1 od 20.Slika 2 od 20.Slika 3 od 20.Slika 4 od 20.Slika 5 od 20.Slika 6 od 20.Slika 7 od 20.Slika 8 od 20.Slika 9 od 20.Slika 10 od 20.Slika 11 od 20.Slika 12 od 20.Slika 13 od 20.Slika 14 od 20.Slika 15 od 20.Slika 16 od 20.Slika 17 od 20.Slika 18 od 20.Slika 19 od 20.Slika 20 od 20.

Najnovije vijesti

Skupština UIAA 2021.

Skupština UIAA 2021.

25.10.2021.

U petak 22. i subotu 23. listopada 2021. održana je sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je i ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje više od 110 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.