Održan jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

ponedjeljak, 18.10.2021.

U petak, 8. listopada, već su se od ranog jutra mnogi navezi razmilili po stijenama moćnog Biokova. Krenulo se rano, jer prognoza nije bila idealna. No, na kraju je ispalo da je petak bio bolji dan za penjanje, jer je subotu neznatno pokvarila naporna kišica koja je sipila u navratima gotovo čitav dan. Unatoč pomalo dosadnoj kiši, ispenjano je mnogo smjerova, pa čak i nezgodni i glatki Lykopolis.

Prvi penjači počeli su pristizati već u četvrtak kasno popodne i navečer. Kako niti ove godine nije bilo moguće spavanje u dvorani, kamp je bio dobro posjećen a mnogi su noćili i u okolnim apartmanima. U petak popodne, nakon dobrog dana na stijeni, društvo se počelo okupljati oko škole gdje ih je i ove godine dočekao Libricon sa svojim kultnim izdanjima ali i s novitetom, knjigom Tibora Sekelja "Oluja na Aconcagui", čiju je naslovnicu ilustrirala naša uspješna alpinistica i likovna umjetnica, Iva Božić. Također su se mogle nabaviti i ovogodišnje majice koje je osmislila riječka ilustratorica, alpinistica i biciklistica Nena Pavelić. Već drugu godinu za redom, rasprodane su sve majice! Nakon tradicionalnog graha petkom, uslijedilo je druženje i kovanje planova za sljedeće dane. Ove godine ugostili smo preko stotinu alpinista i penjača iz čitave Hrvatske te nekoliko slovenskih alpinista, koji su došli u društvu naše gošće, Monike Kambič.

Po svim prognostičkim pokazateljima, subota je trebala biti najbolji dan za penjanje, no već od jutra nebo nije pokazivalo prevelik entuzijazam, što nije pokolebalo brojne naveze da ipak okušaju sreću u stijeni. Neki su krenuli na vrijeme pa nisu niti pokisli, drugi su pak stoički gazili po biokovskim pločama unatoć kiši a neki su, na koncu, ipak morali i odustati. U subotu je Monika Kambič u društvu svoje kćeri Alenke i prijatelja ispenjala smjer svog oca, Borisa Kambiča i Davora Ribarovića, jedan od najpoznatijih biokovskih klasika, Stup Solila. To je svakako bio poseban doživljaj za Moniku, koja je istaknula da smjer nije nimalo lagan, ali da je vrlo lijep.

Oko 19 sati u dvorani se okupila publika koja je nakon kratkog pozdravnog govora gospodina Hrvoja Škrabića iz Parka prirode Biokovo te Mie Vrbanac Užarević iz Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, uživala u uistinu dojmljivom i nadahnjujućem predavanju Monike Kambič. Monika je na jedinstven način ispričala priču svog života- neraskidivu vezu s Argentinom, gdje je rođena i gdje je postigla svoje najveće uspjehe u alpinizmu, sve avanture iz gorja diljem svijeta te svoj život s djecom, koju ne samo da je upoznala s najčarobnijim dijelovima zemaljske kugle, već im je i ugradila ljubav i strast prema planinama i prirodi. Svi su slušatelji bez daha pratili njezino predavanje popraćeno zaista impresivnim fotografijama i glazbom koja je, tek tu i tamo, dodatno naglašavala ključne trenutke u Monikinom bogatom alpinističkom životu.

Nakon predavanja pristuni su, kao i prijašnjih godina, uživali u skušama s gradela koje su pripremili vrijedni članovi SAK Ekstrema. Poslije večere uslijedilo je tradicionalno druženje uz glazbu i ples, koje je ove godine možda trajalo nešto kraće nego inače zbog kišice, koja je odlučila dosađivati čitavu većer.

I tako je naš GDSK ponosno i odlučno zakoračio u drugo desetljeće. Vjerujemo i nadamo se da su pred nama još mnoge godine lijepih druženja, odličnih predavanja, kilometri ispenjanih i mnoštvo prvenstvenih smjerova. Također nas raduje sve veći broj penjača mlađe generacije koji su počeli redovito pohoditi ovaj skup i otkrivati sve ljepote i tajne moćnog Biokova, masiva s najljepšim pogledima i najmirisnijim pristupima. Sigurni smo da bi Toni, Igor, Martin i Krešo bili sretni, jer i za njih je Biokovo uvijek bilo jedno posebno mjesto, kao što je postalo i mnogima od nas.

Ovim putem se od srca zahvaljujemo članovima SAK Ekstrema iz Makarske, AO Velebita i AO Željezničara iz Zagreba te gospodinu Vranješu koji već četvrtu godinu našim uvaženim gostima osigurava vrhunski smještaj. Također veliko hvala Neni Pavelić na dizajnu ovogodišnjih majica.

Vidimo se sljedeće godine!

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.