Obavijest o planinarskom domu Zavižan

utorak, 02.11.2021.

Slika.

Proteklih dana Hrvatski planinarski savez zaprimio je više upita planinara u vezi informacije da se tijekom zime zatvara planinarski dom Zavižan na Velebitu. Budući da Hrvatski planinarski savez nije prethodno donio niti dobio nikakvu odluku ili obavijest o zatvaranju planinarskog doma, o tome je zatražio informaciju od domaćina i pružatelja ugostiteljskih usluga u planinarskom domu Zavižan, Ugostiteljskog obrta Zavižan iz Gornje Klade, a obratio se također i Javnoj ustanovi Nacionalni park Sjeverni Velebit i Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Ugostiteljski obrt Zavižan kao registrirani pružatelj ugostiteljskih usluga u zavižanskom domu još 2003. preuzeo je obvezu planinarski dom držati otvorenim cijele godine, u vođenju doma pridržavati se svih propisa u ugostiteljstvu te načina pružanja ugostiteljskih usluga koje se odnose na objekte takve vrste i karaktera, kao i Pravilnika o poslovanju i upravljanju planinarskim objektima HPS-a i Kućnog reda, te izdavati prenoćište i priznati 50% popusta na cijenu noćenja članovima HPS-a i PZS-a. Sve navedeno nije ni s jedne strane nikad dovedeno u pitanje i dom je redovno otvoren tijekom cijele godine uz odgovarajući režim rada u ljetnom i zimskom periodu.

U vezi s tim temama 29. 10. 2021. održan je u Krasnu sastanak predstavnika UO Zavižan, HPS-a, JU-a NP Sjeverni Velebit i DHMZ-a na kojemu su iznesena i dodatno raspravljena pitanja o poslovanju zavižanskog doma. Na sastanku je utvrđeno da HPS, JU NP Sjeverni Velebit, DHMZ i UO Zavižan imaju dugogodišnju kvalitetnu i čvrstu suradnju i međusobno uvažavanje u svim pitanjima vezanim uz funkcioniranje doma Zavižan, a također je sa svih strana iskazana visoka razina razumijevanja i uvažavanja za specifične okolnosti poslovanja planinarskog doma i meteorološke postaje Zavižan koje su značajno uvjetovane vremenskim prilikama na Velebitu, udaljenošću od urbane infrastrukture i izraženom sezonalnošću posjećivanja Nacionalnog parka. Djelatnici Ugostiteljskog obrta Zavižan i voditelj podružnice Glavne meteorološke postaje Zavižan iznijeli su niz primjera situacija s kakvima se neposredno susreću u svojemu radu i boravku u objektu, osobito onih koje se odnose na prihvat posjetitelja i na redovno održavanje objekta.

U vezi daljnjeg poslovanja planinarskog doma tijekom predstojećeg zimskog perioda predstavnici Ugostiteljskog obrta Zavižan izjasnili su se da će i ove zime organizirati rad doma u prilagođenom zimskom režimu (obavezna prethodna najava i dogovor za noćenje, korištenje vreća za spavanje i dr.). S obzirom na razvoj pandemije bolesti Covid-19, način korištenja doma ovisit će ujedno i dalje o epidemiološkim mjerama koje se odnose na takvu vrstu objekata.

Imajući u vidu važnost zavižanskog doma za planinarstvo i sigurnost boravka na Velebitu, Hrvatski planinarski savez kategorizirao je taj dom kao planinarski objekt od nacionalnog značaja te će zajedno s JU NP Sjeverni Velebit i s Državnim hidrometeorološkim zavodom i dalje inzistirati na rješenjima kojima se osigurava odgovarajuće korištenje zavižanskog objekta u funkciji planinarskog doma, meteorološke postaje i posjetiteljske točke nacionalnog parka tijekom cijele godine.

U cilju cjelovite obnove i unaprjeđenja funkcija objekta u HPS-u je 2020. izrađen idejni projekt obnove planinarskog doma Zavižan te je zajedničkim angažmanom JU NP Sjeverni Velebit, DHMZ-a i HPS-a planinarski dom Zavižan prijavljen na Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, koji je u kolovozu 2021. raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tijekom iduće godine predviđena je i obnova meteorološkog motrilišta uz planinarski dom.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.