Poziv na seminar o orijentaciji

četvrtak, 18.11.2021.

Slika.

U razdoblju od 3. do 5.12.2021. godine održat će se seminar o orijentaciji u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ i Komisije za speleologiju HPS-a. Seminar će bit održan u Zagrebu, prostorije HGSS stanice Zagreb na 'Žici'.

Cilj seminara je upoznavanje polaznika sa osnovama orijentacije, kartografije, rada sa GPS uređajima, te upoznavanje sa softverima vezanim za kartografiju kao i mobilnim aplikacijama te primjena naučenog.

Na seminaru mogu sudjelovati svi članovi speleoloških udruga bez obzira na iskustvo, prijava se svakako preporučuje kandidatima za naziv speleolog. Seminar će biti baziran na predavanjima koja će biti popraćena i praktičnim vježbama u grupama, te interaktivnim predavanjima i 'step by step' radionicama.

Ispunjenu on-line prijavnicu najkasnije poslati do 26.studenog u ponoć.
Za on-line prijavnicu KLIKNI OVDJE

Broj polaznika: 20 (max)

VAŽNO!
Maksimalan broj polaznika po udruzi je 3, stoga molimo da se prijave sudionika vrše u dogovoru s pročelnicima.

Obavezna COVID potvrda –prema važećim epidemiološkim mjerama te sukladno odluci koja je donesena na sjednici IO KS HPS održane 12. rujna 2021. godine u Gospiću, za prisustvovanje na seminaru potrebno je imati važeću COVID potvrdu.

PLAN SEMINARA

4.prosinac 2021. – subota

 • 8.00 -9.00 okupljanje sudionika (prostorije HGSS stanice Zagreb – 'Žica')
 • 9.15 uvodno predavanje, predstavljanje plana seminara
 • 9.30 - 10.30 Osnove kartografije i orijentacije - predavanje
 • 10.30 – 14.00 praktična vježba orijentacije i kartografije (šuma u blizini 'Žice')
 • 14.00 – 15.00 ručak
 • 15.00 – 16.00 Rad sa GPS-om (postavke, kalibracija, karte) – predavanje
 • 16.00 – 17.30 Rad sa GPS-om – praktična vježba (šuma u blizini 'Žice')
 • 17.45 – 18.45 Orijentacija u speleološkim objektima – predavanje
 • 19.00 Večera i druženje

5.prosinca 2021 – nedjelja

 • 9.00 – 10.00 Programi za rad sa kartama i GPS-om (naglasak na GIS) – predavanje
 • 10.00 – 11.30 Mobilne aplikacije za kartografiju - predavanje i radionica
 • 11.30 – 12.30 Primjena GIS-a u organizaciji speleološkog istraživanja i rekognosciranja – predavanje
 • 12.30-13.30 Diskusija
 • 14.00 Ručak
 • Kraj seminara

Napomena:
Organizator zadržava pravo izmjene programa. Sve aktivnosti održavat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Sudionici seminara obavezno moraju ponijeti vreću za spavanje i karimat. Spavanje će biti osigurano u prostorijama vježbališta na Žici. Za sve sudionike bit će osiguran po jedan topli obrok dnevno, za sve ostale obroke sudionici se moraju pobrinuti sami (iz ruksaka). Potrebno je ponijeti vlastiti pribor za jelo.

Sudionici se mole da sa sobom ponesu kompas, GPS, te da na mobitele instaliraju aplikacije OruxMaps i Avenza Maps (ako su u mogućnosti podržavati te softvere).

Voditelj seminara: Josip Dadić
Mob: 091/7528335
e-mail: lupus.josip@gmail.com

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.