Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

petak, 26.11.2021.

Slika.Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove HPS-a, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj. HPO ima šest stupnjeva priznanja: brončanu, srebrnu i zlatnu značku te posebno, visoko i najviše priznanje. Do danas je u uporabi oko 14.000 dnevnika HPO-a. Dosad je dodijeljeno ukupno više od 5000 priznanja HPO-a.

Pripremajući svečano obilježavanje 20. obljetnice HPO-a 2020. godine Komisija za planinarske putove napravila je analizu HPO-a te osmislila više novosti na HPO-u, uključujući uvođenje novih kontrolnih točaka te prilagodbe uvjeta i pravila. Zbog posebnih okolnosti svečanost i proširenje HPO-a nažalost nisu mogli biti provedeni u protekloj godini onako kako je bilo zamišljeno, no Komisija za planinarske putove HPS-a u međuvremenu je detaljno razradila i s planinarskim udrugama pripremila niz novosti na HPO-u. Izvršni odbor HPS-a na svojoj je 12. sjednici jednoglasno podupro inicijativu za izmjene i dopune pravila i nove kontrolne točke HPO-a.

Kao što je bilo uobičajeno i s ranijim izdanjima dnevnika HPO-a, razmatrani su prijedlozi planinarskih udruga i njihovih članova, a izmjene su napravljene u skladu s utvrđenim načelima i ograničavajućim čimbenicima: 1. Ujednačavanje zastupljenosti regija unutar područja, 2. Ravnomjernija zastupljenost pojedinih područja (kontrolnih točaka unutar pojedinih područja), 3. Vidici s novo uvrštenih i izostanak vidika s izvrštenih vrhova, 4. Zamjena vrhova unutar istog područja koji ne pružaju vidike onima koji ih pružaju gdjegod je to bilo moguće, 5. (O)siguran pristup kontrolnoj točki, 6. Ograničavajući čimbenici.

  • Nove kontrolne točke su 1.10. Bansko brdo – Kamenjak (243 m) u Baranji, 1. 11. Fruška gora – vidikovac Skandala kod Iloka (253 m), 9.1. Črmuž vrh (1104 m) kod Delnica kao zamjena za vrh Okrugljak (886 m), 14. 6. Nikina plasa (1268 m) u Lici, 15. 6. Straža (175 m) na otoku Istu, 19. 11. Sveti Mihovil (1245 m) u Vrgorskom gorju, 20. 4. Sveti Ivan (469 m) na Pelješcu i 20. 5. Neprobić (966 m).
  • Ukinute su KT 3.3. Veliki Lubenjak (590 m) na Ivanščici i 9.1 Okrugljak (886 m) u Gorskom kotaru. Vrh Veliki Lubenjak, uz to što ne pruža vidike, briše se iz HPO-a zato što vlasnik zemljišta kojim prolazi planinarski put iz smjera Grebengrada ne dozvoljava prolazak kroz njegovo polje. Bliža je okolica ipak zastupljena kontrolnom točkom (Čevo, 3 km zračne udaljenosti), pa područje 3. Hrvatsko zagorje i Međimurje sada ima 8 kontrolnih točaka. Vrh Okrugljak zamijenjen je atraktivnijim Črmuž (Črmažovim) vrhom. Kao i kod prethodnih izdanja, priznat će se obilazak kontrolnih točaka koje su obiđene prije nego što su ukinute ili zamijenjene.
  • Zbog uključivanja novih kontrolnih točaka u Baranji i Srijemu 1. područje nazvano je „Slavonija, Baranja i Srijem“.
  • Za priznavanje obilaska 1. područja „Slavonija, Baranja i Srijem“ potrebno je obići barem 3 kontrolne točke (prije: 2 KT-a), a za priznavanje obilaska 20. područja „Dubrovačko područje“ potrebno je obići najmanje 2 kontrolne točke (prije: 1 KT).

  • Uvjet za stjecanje najvišeg priznanja HPO-a postaje obiđenih 155 KT-a (prije: 150 KT-a).
  • Nove kontrolne točke i nova pravila primijenjuju se na sve obilaznike koji će HPO obilaziti s 13. izdanjem dnevnika HPO-a, tiskanim u studenom 2021. HPO sada ima ukupno 158 kontrolnih točaka. Opisi novih kontrolnih točaka i pristupa dostupni su na webu HPS-a te u novom izdanju Planinarskog vodiča po Hrvatskoj.

Obilaznici sa starijim izdanjima dnevnika mogu i dalje obilaziti HPO po pravilima koja su upisana u tim izdanjima dnevnika. Međutim, ako vlasnik nekog od prijašnjih izdanja želi obilaziti novo uvrštene kontrolne točke, obilaskom makar i jedne nove kontrolne točke automatizmom prihvaća primjenu novih uvjeta za 1. područje (najmanje 3 KT u području) i 20. područje (najmanje 2 KT u području) te novoga uvjeta za stjecanje najvišeg priznanja (najmanje 155 KT-a). Izuzetak od toga pravila su vrhovi koji su zamjena za prethodno postojeće kontrolne točke i to vrh Krčmar kao zamjena za Oštri Medvjeđak (od 12. izdanja Dnevnika HPO-a) i Črmuž (Črmažov) vrh kao zamjena za Okrugljak.

Opisane novosti jedna su od najznačajnijih i najvećih promjena na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici od njezine uspostave 2000. godine. Hrvatski planinarski savez svim planinarima koji obilaze hrvatske planine i najaktraktivnije vrhove u njima želi i dalje mnogo lijepih i ugodnih trenutaka na HPO-u.

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

18.01.2022.

Izvršni odbor usvojio je Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom u kojemu su sažeto iskazani ciljevi, načela, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom i korištenja sredstava za uređenje planinarske infrastrukture.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.