Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata

petak, 26.11.2021.

Od 20. do 21. studenog 2021. u Planinarskom domu „Velobrdskih ledara“ u Velikom brdu (Makarska) u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem iz Makarske održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. Voditelj dvodnevnog seminara bio je instruktor speleologije Teo Barišić.

Slika.

Na seminaru je sudjelovalo ukupno 24 speleologa, od čega 5 instruktora/demonstratora te 19 polaznika iz 10 speleoloških udruga (5 SO HPD Sniježnica, 3 SAK Ekstrem, 3 SO PDS Velebit, 2 SO PD Imber, 1 SU Kraševski zviri, 1 SO PD Profunda, 1 SO Liburnija PD Paklenica, 1 Speleo8, 1 SD Špiljar, 1 SD Istra).

Seminar je započeo subotnjim okupljanjem sudionika u planinarskoj kući, osnovnim predavanjem o topografskom snimanju speleoloških objekata te odlaskom u Jerovu špilju na Biokovu. Speleolozi su u špilji bili podijeljeni u 5 timova gdje je svaki polaznik seminara izradio čitav speleološki nacrt Jerove špilje u duljini preko 100 m. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u planinarski dom i nastavak predavanja do 21 sat uz poštivanje svih uz poštivanje svih mjera, preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

U nedjelju ujutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, ispisivanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papir olovkom.

Polaznici seminara:

 1. Viktor Puljas – SO HPD Sniježnica
 2. Katica Ćerić– SO HPD Sniježnica
 3. Jelena Beželj– SO HPD Sniježnica
 4. Sandra Katić– SO HPD Sniježnica
 5. Ivan Krstulović– SO Sniježnica
 6. Marija Glučina – SAK Ekstrem
 7. Vid Ožić-Bebek - SAK Ekstrem
 8. Dinka Roščić - SAK Ekstrem
 9. Gorana Perić – SO PDS Velebit
 10. Luka Ivančić– SO PDS Velebit
 11. Katarina Azinović– SO PDS Velebit
 12. Duje Pupačić - SO PD Imber
 13. Karlo Kovačić- SO PD Imber
 14. Damir Androić – SU Kraševski zviri
 15. Martin Cundrič - SO PD Profunda
 16. Luka Bogdanić – SO Liburnija PD Paklenica
 17. Katarina Komaić– Speleo8
 18. Vedran Vrtlar - SD Špiljar
 19. Aleksander Fabriš – SD Istra

Po završetku seminara pročelnik SAK Ekstrem Paško Visković u ime organizatora je svečano uručio i Potvrde polaznicima seminara. KS HPS-a i SAK Ekstrem se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na sudjelovanju kao i svim predavačima i demonstratorima na uloženom trudu i vremenu.

Tekst: Željko Međurečan (SAK Ekstrem), Vinka Dubovečak (KS HPS)
Foto: Martin Cundrič (SO PD Profunda), Jelena Bešelj (SO Sniježnica), Karlo Kovačić (SO PD Imber)

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.