Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata

petak, 26.11.2021.

Od 20. do 21. studenog 2021. u Planinarskom domu „Velobrdskih ledara“ u Velikom brdu (Makarska) u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem iz Makarske održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. Voditelj dvodnevnog seminara bio je instruktor speleologije Teo Barišić.

Slika.

Na seminaru je sudjelovalo ukupno 24 speleologa, od čega 5 instruktora/demonstratora te 19 polaznika iz 10 speleoloških udruga (5 SO HPD Sniježnica, 3 SAK Ekstrem, 3 SO PDS Velebit, 2 SO PD Imber, 1 SU Kraševski zviri, 1 SO PD Profunda, 1 SO Liburnija PD Paklenica, 1 Speleo8, 1 SD Špiljar, 1 SD Istra).

Seminar je započeo subotnjim okupljanjem sudionika u planinarskoj kući, osnovnim predavanjem o topografskom snimanju speleoloških objekata te odlaskom u Jerovu špilju na Biokovu. Speleolozi su u špilji bili podijeljeni u 5 timova gdje je svaki polaznik seminara izradio čitav speleološki nacrt Jerove špilje u duljini preko 100 m. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u planinarski dom i nastavak predavanja do 21 sat uz poštivanje svih uz poštivanje svih mjera, preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

U nedjelju ujutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, ispisivanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papir olovkom.

Polaznici seminara:

 1. Viktor Puljas – SO HPD Sniježnica
 2. Katica Ćerić– SO HPD Sniježnica
 3. Jelena Beželj– SO HPD Sniježnica
 4. Sandra Katić– SO HPD Sniježnica
 5. Ivan Krstulović– SO Sniježnica
 6. Marija Glučina – SAK Ekstrem
 7. Vid Ožić-Bebek - SAK Ekstrem
 8. Dinka Roščić - SAK Ekstrem
 9. Gorana Perić – SO PDS Velebit
 10. Luka Ivančić– SO PDS Velebit
 11. Katarina Azinović– SO PDS Velebit
 12. Duje Pupačić - SO PD Imber
 13. Karlo Kovačić- SO PD Imber
 14. Damir Androić – SU Kraševski zviri
 15. Martin Cundrič - SO PD Profunda
 16. Luka Bogdanić – SO Liburnija PD Paklenica
 17. Katarina Komaić– Speleo8
 18. Vedran Vrtlar - SD Špiljar
 19. Aleksander Fabriš – SD Istra

Po završetku seminara pročelnik SAK Ekstrem Paško Visković u ime organizatora je svečano uručio i Potvrde polaznicima seminara. KS HPS-a i SAK Ekstrem se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na sudjelovanju kao i svim predavačima i demonstratorima na uloženom trudu i vremenu.

Tekst: Željko Međurečan (SAK Ekstrem), Vinka Dubovečak (KS HPS)
Foto: Martin Cundrič (SO PD Profunda), Jelena Bešelj (SO Sniježnica), Karlo Kovačić (SO PD Imber)

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini

18.01.2022.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a raspisan je Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2022. godini. HPS svake godine sufinanciranjem materijala iz sredstava HPS-a pruža potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata kojima su vlasnici ili upravljači planinarske udruge članice HPS-a.

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

Donesen Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom

18.01.2022.

Izvršni odbor usvojio je Operativni program upravljanjanja planinarskom infrastrukturom u kojemu su sažeto iskazani ciljevi, načela, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom i korištenja sredstava za uređenje planinarske infrastrukture.

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

Novi broj Hrvatskog planinara 01/2022

06.01.2022.

S dolaskom prvog snijega stigao je u poštanske sandučiće pretplatnika, prvi broj Hrvatskog planinara u 2022. godini. Uredništvo svim planinarima želi Sretnu Novu godinu i mnogo lijepih doživljaja u planinama. U novom broju pročitajte...

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.