Redovna godišnja Skupština Komisije za speleologiju HPS-a

srijeda, 08.12.2021.

Slika.

U petak, 3.prosinca 2021. u 20.30 h održana je redovna godišnja Skupština Komisije za spleleologiju HPS-a u prostorijama HGSS stanice Zagreb, Bliznec 29, Zagreb.

Nakon otvaranja Skupštine, odabira Radnog predsjedništva te utvrđivanja kvoruma došlo se do 4. točke dnevnoga reda gdje je izabrana nova tajnica KS HPS – Lea Ovčarić, članica SO Željezničar iz Zagreba. Marku Rakovcu, članu SO Velebit iz Zagreba produžen je mandat predstavnika KS HPS pri Balkanskoj speleološkoj uniji.

Dalje se na Skupštini iznosilo godišnje izvješće o radu za 2021 godinu kao i izvješće o potrošenim sredstvima za tekuću godinu.

Slika.

Predstavljen je Plan rada i financijski plan za 2022. godinu. Glavna točka plana rada nastavak je projekta 'Speleološka istraživanja hrvatskog krša'. Veliki dio programa posvećen je i edukaciji pa su tako u planu tri stručna seminara te speleološki ispiti za speleološke nazive Instruktor speleologije i speleolog. Treću cijelinu godišnjeg plana čine nacionalni i međunarodni skupovi vezani uz speleološku tematiku.

Skupština se zaključila raspravom o web stranicama, suradnji sa speleolozima iz BiH i podsjećanjem članica KS HPS na svoje godišnje obaveze prema Komisiji.

Damir Janton
Pročelnik Komisije za speleologiju HPS-a

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.