Predstavljena knjiga Planinarstvo u Otočcu

srijeda, 19.01.2022.

Slika.U utorak 18. siječnja 2022. u velikoj dvorani Gackog pučnog otvorenog učilišta u Otočcu predstavljena je monografija Planinarstvo u Otočcu autora Gojka Majetića, izdanu povodom 90 godina organiziranog planinarstva u Otočcu i 50 godina Planinarskog društva Gromovača Otočac. Autor Gojko Majetić, jedan od osnivača PD-a Gromovača, a i danas vrlo aktivan planinar, sabrao je obilje povijesne građe i na sažet, faktografski utemeljen način predstavio razvoj i dosege planinarstva u Otočcu.

Slika.Knjiga Planinarstvo u Otočcu izdana je uz potporu grada Otočca i dosad je najopsežnija monografija o planinarstvu u Lici. Knjiga se sastoji od desetak tematskih cjelina, obrađenih kronološki, s brojim opisima, tablicama i fotografijama koje ne dočaravaju samo djelovanje otočkoga PD-a Gromovača nego i širi društveni i kulturni kontekst razvoja grada Otočca. Kako je to posvjedočio sam autor Gojko Majetić "...knjiga je svjedočanstvo djelovanja članova društva, dobro organiziranom društvenom radu i ljubavi prema planini koja nikad ne blijedi".

Slika.Na svečanosti u Otočcu o knjizi i planinarstvu u Otočcu govorili su gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, predsjednik PD-a Gromovača Ivan Šporčić, autor knjige i neposredni svjedok razvoja PD-a Gromovača Gojko Majetić i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar. Posebno emotivno bilo je obraćanje autora Gojka Majetića koji je predstavio glavna događanja i sve teškoće koje su se morale savladati da bi udruga zaživjela i razvijala se u stalno izazovnim vremenima. Program je vodila Ruža Orešković, a bio je obogaćen glazbenim izvedbama članova PD-a Gromovača, recitiranjem pjesme Enesa Kiševića i prikazivanjem povijesnog filma o davnom izletu otočkih planinara na Velebit.

Otočkim planinarima čestitamo na 90. obljetnici organiziranog planinarstva, 50. obljetnici PD-a Gromovača i na izdavanju ove reprezentativne monografije.

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.