Predstavljena knjiga Planinarstvo u Otočcu

srijeda, 19.01.2022.

Slika.U utorak 18. siječnja 2022. u velikoj dvorani Gackog pučnog otvorenog učilišta u Otočcu predstavljena je monografija Planinarstvo u Otočcu autora Gojka Majetića, izdanu povodom 90 godina organiziranog planinarstva u Otočcu i 50 godina Planinarskog društva Gromovača Otočac. Autor Gojko Majetić, jedan od osnivača PD-a Gromovača, a i danas vrlo aktivan planinar, sabrao je obilje povijesne građe i na sažet, faktografski utemeljen način predstavio razvoj i dosege planinarstva u Otočcu.

Slika.Knjiga Planinarstvo u Otočcu izdana je uz potporu grada Otočca i dosad je najopsežnija monografija o planinarstvu u Lici. Knjiga se sastoji od desetak tematskih cjelina, obrađenih kronološki, s brojim opisima, tablicama i fotografijama koje ne dočaravaju samo djelovanje otočkoga PD-a Gromovača nego i širi društveni i kulturni kontekst razvoja grada Otočca. Kako je to posvjedočio sam autor Gojko Majetić "...knjiga je svjedočanstvo djelovanja članova društva, dobro organiziranom društvenom radu i ljubavi prema planini koja nikad ne blijedi".

Slika.Na svečanosti u Otočcu o knjizi i planinarstvu u Otočcu govorili su gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, predsjednik PD-a Gromovača Ivan Šporčić, autor knjige i neposredni svjedok razvoja PD-a Gromovača Gojko Majetić i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar. Posebno emotivno bilo je obraćanje autora Gojka Majetića koji je predstavio glavna događanja i sve teškoće koje su se morale savladati da bi udruga zaživjela i razvijala se u stalno izazovnim vremenima. Program je vodila Ruža Orešković, a bio je obogaćen glazbenim izvedbama članova PD-a Gromovača, recitiranjem pjesme Enesa Kiševića i prikazivanjem povijesnog filma o davnom izletu otočkih planinara na Velebit.

Otočkim planinarima čestitamo na 90. obljetnici organiziranog planinarstva, 50. obljetnici PD-a Gromovača i na izdavanju ove reprezentativne monografije.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.