Stručni seminar o zaštiti prirode i speleoloških objekata

utorak, 01.02.2022.

U prostorijama HGSS Stanice Zagreb, Bliznec 29, 30.siječnja 2022. godine u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a održan je stručni seminar na temu zaštite prirode i speleoloških objekata. Voditelj seminara bio je Damir Janton, instruktor speleologije. Seminaru je prisustvovalo 19 sudionika iz 6 speleoloških udruga.

Na seminaru su održana tri predavanja. Lana Đud (SO HPD Željezničar) pričala je o zakonodavnim okvirima vezanima uz speleološku djelatnost te o strukturi i djelokrugu institucija unutar sektora zaštite prirode zaduženog za speleološku djelatnost. U raspravi tijekom i nakon predavanja dotaknuli smo se godišnjeg dopuštenja od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zakonu o zaštiti prirode, Katastra speleoloških objekata i sl.

Predavanje Lane Đud

Nakon toga, Roman Leopold (SK Ozren Lukić) održao je predavanje o načinima sufinanciranja akcija čišćenja speleoloških objekata, u ovom slučaju od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sudionici su upoznati sa načinom financiranja Fonda te njegove strukture, objašnjena je razlika između javnih poziva i javnih natječaja te o problematici vezanoj za papirologiju za udruge koje se odluče prijaviti akciju čišćenja preko Fonda.

Predavanje Romana Leopolda

Zadnje predavanje održao je Ruđer Novak (SO HPD Željezničar). Tema predavanja bila je priprema, provedba i ‘reklamiranje’ akcije čistog podzemlja. Napravljen je kratki presjek dosadašnjih rezultata volonterske inicijative, pričalo se o načinu financiranja te o daljnjim planovima na razini države. Veliki je naglasak bio na sigurnost sudionika volonterskih akcija čišćenja.

Predavanje Ruđera Novaka

Na sljedećem linku mogu se skinuti materijali sa seminara (prezentacije, dokumentacija, smjernice i sl.).

POPIS SUDIONIKA:

 • SO HPK Sv.Mihovil: Teo Barišić, Jure Šarić
 • SU Estavela: Dino Grozić
 • SK Ozren Lukić: Matea Šmintić, Karla Štiberc, Julija Capjak, Roman Leopold, Damir Janton
 • SO HPD Željezničar: Ruđer Novak , Milivoj Uroić, Lana Đud, Lea Ovčarić, Martin Ivan Sučić, Josip Dadić
 • SO PDS Velebit: Dalibor Paar, Helena Polšek
 • SU Kraševski zviri: Matija Belač, Ivana Pofuk, Marko Njegovec
 • Najnovije vijesti

  Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

  Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

  22.05.2022.

  U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

  Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

  Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

  21.05.2022.

  Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

  Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

  Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

  20.05.2022.

  Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

  footer
  Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.