Stručni seminar o zaštiti prirode i speleoloških objekata

utorak, 01.02.2022.

U prostorijama HGSS Stanice Zagreb, Bliznec 29, 30.siječnja 2022. godine u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a održan je stručni seminar na temu zaštite prirode i speleoloških objekata. Voditelj seminara bio je Damir Janton, instruktor speleologije. Seminaru je prisustvovalo 19 sudionika iz 6 speleoloških udruga.

Na seminaru su održana tri predavanja. Lana Đud (SO HPD Željezničar) pričala je o zakonodavnim okvirima vezanima uz speleološku djelatnost te o strukturi i djelokrugu institucija unutar sektora zaštite prirode zaduženog za speleološku djelatnost. U raspravi tijekom i nakon predavanja dotaknuli smo se godišnjeg dopuštenja od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zakonu o zaštiti prirode, Katastra speleoloških objekata i sl.

Predavanje Lane Đud

Nakon toga, Roman Leopold (SK Ozren Lukić) održao je predavanje o načinima sufinanciranja akcija čišćenja speleoloških objekata, u ovom slučaju od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sudionici su upoznati sa načinom financiranja Fonda te njegove strukture, objašnjena je razlika između javnih poziva i javnih natječaja te o problematici vezanoj za papirologiju za udruge koje se odluče prijaviti akciju čišćenja preko Fonda.

Predavanje Romana Leopolda

Zadnje predavanje održao je Ruđer Novak (SO HPD Željezničar). Tema predavanja bila je priprema, provedba i ‘reklamiranje’ akcije čistog podzemlja. Napravljen je kratki presjek dosadašnjih rezultata volonterske inicijative, pričalo se o načinu financiranja te o daljnjim planovima na razini države. Veliki je naglasak bio na sigurnost sudionika volonterskih akcija čišćenja.

Predavanje Ruđera Novaka

Na sljedećem linku mogu se skinuti materijali sa seminara (prezentacije, dokumentacija, smjernice i sl.).

POPIS SUDIONIKA:

 • SO HPK Sv.Mihovil: Teo Barišić, Jure Šarić
 • SU Estavela: Dino Grozić
 • SK Ozren Lukić: Matea Šmintić, Karla Štiberc, Julija Capjak, Roman Leopold, Damir Janton
 • SO HPD Željezničar: Ruđer Novak , Milivoj Uroić, Lana Đud, Lea Ovčarić, Martin Ivan Sučić, Josip Dadić
 • SO PDS Velebit: Dalibor Paar, Helena Polšek
 • SU Kraševski zviri: Matija Belač, Ivana Pofuk, Marko Njegovec
 • Najnovije vijesti

  Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

  Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

  09.08.2022.

  Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

  115 godina od pronalaska velebitske degenije

  115 godina od pronalaska velebitske degenije

  17.07.2022.

  Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

  100 godina planinarske markacije

  100 godina planinarske markacije

  01.07.2022.

  Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

  footer
  Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.