Održana škola planinarskog skijanja 2022.

subota, 05.02.2022.

Slika.Od 26. do 30. siječnja održana je Škola planinarskog skijanja po programu HPS-a. Uslijed nepovoljnih snježnih uvjeta na području planirane lokacije (Zederhaus, Austrija) škola je izvedena na širem području Nacionalnog parka Gesause, s bazom u mjestu Admont (Štajerska). Školu je organizirala Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, a vodila ju je Sanda Šarko. U izvođenju škole sudjelovali su također Tomislav Galić i Vanja Starčević. Školu su pohađali i uspješno završili članovi PDS-a Velebit, PD-a Paklenica i SK-a Ozren Lukić. Nažalost, dio zainteresiranih i prijavljenih sudionika odustao je prije početka škole zbog ozljeda ili neispunjavanja epidemioloških uvjeta.

Slika.Škola je bila vrlo intenzivna, kako za polaznike tako i za instruktore, a sastojala se od predavanja i radionica u večernjim satima i ture na skijama prijepodne i sredinom dana, sveukupno 13-14 h aktivnog rada svakoga dana. Teoretski dio škole realiziran je u cijelosti i po planu. U praktičnom dijelu tečajci su imali priliku upoznati skijanje po vrlo raznolikim terenima te snježnim i vremenskim uvjetima; predviđena četvrta tura nije se mogla ostvariti zbog izuzetno slabih vremeskih uvjeta. Tijekom večere je svakoga dana provedena analiza tekućeg dana iz kuta svakog polaznika i instruktora, a dan bi završavao predavanjima uz slajdove ili filmove. Prema zajedničkoj ocjeni instruktora polaznici su ostvarili značajan napredak u tehnici skijanja po dubokom snijegu i dobro svladali ključne praktične vještine vezane uz opasnosti prilikom planinarskog skijanja. Prema evaluaciji polaznika škola je izvedena po vrlo visokim standardima i ispunila je u potpunosti njihova očekivanja.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Donesena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

21.05.2022.

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.