Održana škola planinarskog skijanja 2022.

subota, 05.02.2022.

Slika.Od 26. do 30. siječnja održana je Škola planinarskog skijanja po programu HPS-a. Uslijed nepovoljnih snježnih uvjeta na području planirane lokacije (Zederhaus, Austrija) škola je izvedena na širem području Nacionalnog parka Gesause, s bazom u mjestu Admont (Štajerska). Školu je organizirala Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, a vodila ju je Sanda Šarko. U izvođenju škole sudjelovali su također Tomislav Galić i Vanja Starčević. Školu su pohađali i uspješno završili članovi PDS-a Velebit, PD-a Paklenica i SK-a Ozren Lukić. Nažalost, dio zainteresiranih i prijavljenih sudionika odustao je prije početka škole zbog ozljeda ili neispunjavanja epidemioloških uvjeta.

Slika.Škola je bila vrlo intenzivna, kako za polaznike tako i za instruktore, a sastojala se od predavanja i radionica u večernjim satima i ture na skijama prijepodne i sredinom dana, sveukupno 13-14 h aktivnog rada svakoga dana. Teoretski dio škole realiziran je u cijelosti i po planu. U praktičnom dijelu tečajci su imali priliku upoznati skijanje po vrlo raznolikim terenima te snježnim i vremenskim uvjetima; predviđena četvrta tura nije se mogla ostvariti zbog izuzetno slabih vremeskih uvjeta. Tijekom večere je svakoga dana provedena analiza tekućeg dana iz kuta svakog polaznika i instruktora, a dan bi završavao predavanjima uz slajdove ili filmove. Prema zajedničkoj ocjeni instruktora polaznici su ostvarili značajan napredak u tehnici skijanja po dubokom snijegu i dobro svladali ključne praktične vještine vezane uz opasnosti prilikom planinarskog skijanja. Prema evaluaciji polaznika škola je izvedena po vrlo visokim standardima i ispunila je u potpunosti njihova očekivanja.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.