Brdo knjiga – Festival knjiga i planina u Samoboru u svibnju 2022.

nedjelja, 20.03.2022.

Slika.

Samobor, četvrtak 12. – nedjelja 15. svibnja 2022.

Ljubitelji planina ovog proljeća imat će jedinstvenu prigodu za druženje uz planinarsku literaturu, edukativne planinarske radionice za djecu i odrasle, organizirane izlete i još puno toga. U organizaciji tvrtke Libricon d.o.o., specijalizirane za planinarsku i putopisnu literaturu, a uz potporu i HPS-a između ostalih, od 12. do 15. svibnja u Samoboru i Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje održat će se prvi hrvatski i regionalni festival knjiga i planina – Brdo knjiga.

Festival će okupiti hrvatske i regionalne umjetnike, s naglaskom na književne autore, koji u svojim djelima odabiru prostor planine i prirode kao važnu odrednicu za stvaranje vlastitih, autentičnih umjetničkih iskaza. No program festivala otvoren je i onima koji sa svojih planinarskih pohoda donose i »praktičniju« literaturu – dnevnike, vodiče i putopise, jednako kao i foto-galerije, glazbena djela, filmove ili internetske blogove i druge kreativne sadržaje.

Na festivalu će tako svoje knjige, omiljene planine i pohode u njih predstaviti Edo Popović, autor rado čitanih naslova Priručnik za hodače, U Velebitu i Čovjek i planina. Jaka slovenska alpinistička tradicija bit će zastupljena panel diskusijom o kultnoj knjizi Put pokojnog Nejca Zaplotnika, a povodom 70 godina od njegova rođenja, te gostovanjem Marije i Andreja Štremfelj, bračnog para koji se prvi zajedno popeo na Mount Everest i o tome napisao knjigu Zagrljaj na vrhu svijeta. Iz susjedne BiH dolazi Zehrudin Isaković, zaljubljenik u planine, planinarski aktivist i publicist i izuzetan poznavalac bosanskohercegovačkih planina, k tome i autor vodiča po BiH planinama. Hrvatski planinarski savez na festivalu će biti zastupljen izložbom stare planinarske literature te prezentacijom tradicije i djelatnosti HPS-a.

Ovo je samo djelić glavnog programa čija se detaljna najava očekuju uskoro na web stranici festivala www.brdoknjiga.com.

Posjetitelje Centra za mlade Bunker u Samoboru osim toga očekuju i korisne radionice o pripremi za odlazak u planine i odabiru planinarske opreme koje će voditi iskusni planinari, vodiči i gorski spašavatelji. Naravno, festival će pratiti i ponuda domaće i strane planinarske literature raznih izdavača koja će se moći kupiti uz prigodne popuste, a razgovore o planinama i knjigama svojom glazbom začinit će priznati hrvatski glazbenici Matej Meštrović i Elis Lovrić. Festivalskom ugođaju i programu svoj će doprinos dati i Gradska knjižnica Samobor u kojoj će se prije i tijekom festivala odvijati predstavljanja knjiga planinske tematike.

Festival nije zaboravio ni na mlade i najmlađe. U parku ispred Samoborskog muzeja održavat će se radionice za osnovnoškolce u suradnji s Hrvatskim šumama, a polaznike samoborskih srednjih škola na odlazak u planine pokušat će motivirati poznati himalajac i predsjednik HPS-a Darko Berljak svojim multimedijskim predavanjima o usponima u Himalaji.

I na kraju, kakav bi to bio festival posvećen planinama kada se dio njegovog programa ne bi odvijao u planinama. Na organiziranom subotnjem izletu svi zainteresirani moći će doživjeti čari Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje uz stručno vodstvo čuvara prirode i pratnju samoborske stanice HGSS a, a u nedjelju će posjetitelje jednog od planinarskih domova u Samoborskom gorju festival iznenaditi kulturnim programom.

Inicijatori festivala su Željko Žarak, osnivač izdavačke kuće Libricon, i Milan Majerović-Stilinović, novinar i autor knjige kratkih priča Što sam naučio na planini, koja će također biti predstavljena na festivalu. Suorganizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Samobor, Hrvatski planinarski savez i mnogi drugi subjekti.

Ako ste, dakle, spremni na malo kulturnog uzdizanja (pa i doslovno), središnji vikend svibnja ostavite slobodnim za nešto novo. Osnovne informacije o festivalu, gostima, programu i svima koji ga podržavaju čekaju vas na internetskoj stranici www.brdoknjiga.com i društvenim mrežama festivala. Pridružite se i među prvima dođite na brdo na kakvom još niste bili – Brdo knjiga!

Najnovije vijesti

Natječaj za radno mjesto stručnog tajnika za planinarsku infrastrukturu i provedbu projekata u HPS-u

Natječaj za radno mjesto stručnog tajnika za planinarsku infrastrukturu i provedbu projekata u HPS-u

30.11.2022.

Izvršni odbor HPS-a na temelju članaka 39. i 55. Statuta HPS-a i odluke donesene na sjednici Izvršnog odbora HPS-a 28. studenoga 2022. raspisuje javni natječaj za radno mjesto stručnog tajnika za planinarsku infrastrukturu i provedbu projekata u Hrvatskom planinarskom savezu, na puno radno vrijeme / 1 izvršitelj /.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.