Predstavljen projekt planinarskog skloništa na Učki

subota, 02.04.2022.

Slika.U Parku prirode Učka 2. travnja predstavljen je projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice "Izvaljeno jaje u gnijezdu" arhitekta Ivana Juretića. Sredstva za izgradnju planinarskog skloništa osigurana su između brojnih ostalih europskih projekata na natječaju danske zaklade VKR grupe.

Kao i u nekim drugim europskim zemljama, u hrvatskim planinama postoji tradicija izgradnje planinarskih skloništa. Riječ je o manjim, uvijek otvorenim objektima koji su građeni i održavani uglavnom radom članova planinarskih društava, na volonterskoj osnovi, uz potporu HPS-a, HGSS-a i drugih donatora, a stoje na raspolaganju svima koji posjećuju planine te pružaju zaklon i zaštitu od vremenskih nepogoda najčešće na udaljenim i nepristupačnim lokacijama.

Slika.Na istarskom poluotoku nalazi se iznimno slikovit planinski greben Učke kojim prolaze brojne planinarske, regionalna obilaznica Istarski planinarski put te nekoliko staza dugog hodanja. Na dugačkoj dionici IPP-a između Vojaka i Plomina ne postoji primjereno planinarsko sklonište, pa će upravo ovim projektom biti riješeno pitanje zaklona na tom dijelu planinskog masiva Učke.

Područje planine Učke zaštićeno je kao park prirode, a odlikuje se, između ostalog, bogatom ornitofaunom sa zabilježenih više od 170 vrsta ptica. Učka je poznat po preletima jedne od najvećih ptica na svijetu s rasponom krila od gotovo 3 metra - bjeloglavog supa, koji se ovdje može redovito promatrati. U neposrednoj blizini nalazi se i jedino hranilište u Hrvatskoj za ove ptice. Ova činjenica potaknula je zamisao da se ovo planinarsko sklonište gradi istovremeno u funkciji promatračnice za ptice i prostora za edukaciju o ovoj prirodoslovnoj temi.

Slika.Sklonište će biti postavljeno na pomno odabranom mjestu na slikovitom travnatom planinskom grebenu pored vrha Kremenjaka, odakle se pružaju fascinantni pogledi na širu okolicu. Arhitektura će se nadovezati na spomenute teme, zamišljen je u pejzaž skladno uklopljen objekt ovoidne forme koja se sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te na unutrašnjost Istre. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van. Sklonište je mali objekt kapaciteta od 4 do 6 ležaja, pruža dobru zaštitu od meteo uvjeta, kiše i jakog vjetra te omogućava siguran zaklon. Sklonište će biti realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime. Sklonište će biti dovršeno do kraja 2023. godine.

Slika.Projekt skloništa/promatračnice uz primjereno održavanje ostati će na korist i upotrebu dugi niz godina budućim generacijama. Upotreba kvalitetnih materijala za gradnju i tehničkih rješenja trebala bi osigurati njegovu dugotrajnost uz minimalno održavanje. Dugogodišnja iskustva i tradicija održavanja skloništa od strane planinarskih društava u Hrvatskoj provjerena je i dobro uhodana praksa.

Autor projekta je arhitekt Ivan Juretić, koji je hrvatskim planinarima dobro poznat kao autor i graditelj više planinarskih objekata. Nositelj projekta je Hrvatski planinarski savez, a partneri Javna ustanova Park prirode Učka, Planinarsko društvo Elektroistra iz Pule te Istarski planinarski savez. U projektu također sudjeluju Općina Mošćenička Draga, Udruga Biom i Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Rijeka.

Donator VKR Holding iz Danske osnovao je zakladu zaposlenika 1991. godine i od tada je dao više od 8000 donacija. Kapital zaklade dolazi od donacija VILLUM FONDEN i VKR Holdinga. Prošle godine, u sklopu 30. obljetnice zaklade 2021. dodijeljeno je 45 milijuna danskih kruna za program "Zelene površine i život na otvorenom" za projekte koji su "svojom idejom, izvedbom i kreativnošću istinsko mjerilo za druge". VKR grupu je 1941. osnovao Villum Kann Rasmussen (1909. - 1993), izumitelj Velux krovnog prozora.

Slika.Izgradnjom skloništa omogućit će sigurniji boravak u planini i privući planinare koji će sada lakše savladavati dugačku dionicu Istarskog planinarskog puta, funkcijom promatračnice motivirati prirodoslovce i zaljubljenike u ptice, a svojim edukativnim aspektom školsku populaciju i širu javnost zainteresirati za teme planinarenja, boravka na otvorenom, te upoznavanja i proučavanja fantastične prirode koja nas okružuje. Svojom intrigantnom arhitekturom i izvanrednim položajem u koji je postavljen objekt će postati suptilna nadopuna prostoru, te zasigurno probuditi radoznalost i želju za posjećivanje ovih slikovitih planinskih predjela Učke.

Najnovije vijesti

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

24.05.2022.

Kod planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje u nedjelju 22. svibnja održana je svečanost povodom 100. obljetnice HPD-a Zrin u Petrinji. Predsjednik HPS-a Darko Berljak istaknuo je da je HPD Zrin u Petrinji bilo formirano 1922. kao podružnica zagrebačkog Hrvatskog planinarskog društva i da se već u razdoblju do Drugog svjetskog rata istaknulo se kao jedna od najaktivnijih podružnica tadašnjeg HPD-a. Društvo je tijekom stotinu godina, od 1922. do danas djelovalo pod imenima Zrin, Zrinska gora, Petrinja, Gavrilović pa od 1999. ponovno Zrin.

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.